Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

FIAT PANDA - problem z elektryką

adrian20 07 Maj 2009 15:43 7323 4
  • #1 07 Maj 2009 15:43
    adrian20
    Poziom 14  

    Witam wszystkich, posiadam Pandziore 1,1 VAN z LPG; autko ma 2,5 roku bylo serwisowane w Fiacie, a ostatnio pojawila mi sie usterka w elektryce, przy ktorej juz 3 fachowcow sie poddalo...
    Objawy sa nastepujace:
    *podczas dodawania gazu (czasami nawet na luzie) mrugaja mi kontrolki od recznego i ABS, oraz wskazowka paliwa spada w dol i sie podnosi
    *po kilkukrotnym takim zachowaniu zapala sie pomaranczowa lampka samochodzika z klodka, ktora po wylaczeniu sielnika i ponownym odpaleniu gasnie
    *podczas tego mrugania kontrolek przygasaja rowniez swiatla (postojowe, mijania lub dlugie w zaleznosci jakie sa wlaczone) oraz cale podswietlenie w samochodzie; jedyne co nie przygasa to lampka przy suficie
    *kolejnym objawem jest zatrzymywanie sie wycieraczek (jesli sa wlaczone)
    *licznik pokazujacy stan kilometrow ("maly" i "duzy") wariuja i dodaja kilometry; na trasie 5km jak ostatnio jechalem, licznik pokazal przyjechane 38km...
    *kilka razy przy tym "mruganiu konterolek" samochod strzelil z wydechu i zachowywal sie tak jakby tracil moc

    najlepsze jest to ze silnik przy tym wszystkim nie gasnie...
    prosze pomozcie bo juz trace resztki nerwow i cierpliwosci a samochod jest mi potrzebny do pracy...

    1 4
  • #2 27 Sie 2009 18:17
    adaszywiec
    Poziom 1  

    Ostatnio też mi padała elektryka, wycieraczki szalały, światła gasły....
    popatrz do skrzynki z bezpiecznikami (tej pod kierownicą, a nie pod maską) na tą wielopinową wtyczkę-one lubią się przysmażać, a problem może tkwić właśnie tam...
    mi się wkońcu światła wyłączyły, jak jechałem wieczór przez miasto-jakoś na długich dojechałem do fachowca, który stwierdził że przełącznik świateł się spalił, a w wycieraczkach może styki na silniczku zaśniedziały. Sam się wkońcu dokopałem do tej wtyczki, która okazała się całkiem ładnie przypieczona^^

    1
  • #3 27 Sie 2009 20:52
    ITS Arturr
    Poziom 13  

    Miałem taki problem, z tym że niekiedy nie kręcił też rozrusznik. Weź kabel do podłączania zewnętrznego akumulatora i podłącz bezpośrednio minus z akumulatora do jakiegoś wystającego elementu silnika. Nawet "specjaliści" w Fiacie na to nie wpadli. Dwa razy rozebrali mi rozrusznik a okazało się że do wymiany był kabel masowy...

    5
  • #4 28 Sie 2009 08:35
    emeryt2
    Poziom 42  

    Jak pisze Artur , a przy okazji sprawdz napięcie ładowania w czasie dyskoteki.

    1
  • #5 20 Lis 2010 16:51
    adrian20
    Poziom 14  

    Wiem że stary temat ale napisze rozwiązanie pomogła wymiana cewki zapłonowej na nową. Autko do dziś jeździ bez problemu.

    1