Witam, problem wygląda tak: Podczas grania w internecie w ET mam bardzo duże opóźnienia które praktycznie nie pozwalają grać. Moim operatorem jest NETIA na łączach TPSA, prędkość łącza 1MB. Nie ma znaczenia serwer na jakim gram, czy to w Polsce czy gdziekolwiek indziej na świecie. Zrobiłem nawet próbę i z kumplem który jest adminem w państwowej firmie po]cichu postawiliśmy serwer ET u niego w robocie gdzie ma 8MB łącze i nawet jak jestem sam na planszy to się zacina. Dodam że są na tych serwerach ludzie mający taki sam ping co ja i jak się ich pytam to piszą że bez żadnych problemów grają i jest wszystko OK Zgłosiłem problem do operatora itp. opisałem sprawę i teraz tak: cała reszta internetu czyli WWW, POP3, P2P, FTP śmiga bez żadnych problemów. Wszelkie strony do testowania łącza, prędkości bez żadnego problemu. Dali mi adres w NETII do swojego serwera abym mógł pobrać testowe pliki i sprawdzać czasy i prędkości i wszystko OK. Przysłali mi kolesia do domu z TPSA bo na ich łączach mam realizowaną usługę i koleś przyszedł z laptopem i zaczął odpalać różne programy do testowania i wszystko śmigało, poza tym że stosunkowo dużo pingów się gubiło (powiedzmy na 10 wypuszczonych 2-3 ginęły, a reszta była ok zarówno od strony prędkości, czasów itp) Jak połączę się z jakimkolwiek serwerem gry to opóźnienia że nie ma sensu grać. Padło podejrzenie na komputer więc wziąłem go pod pachę i zszedłem do sąsiada piętro niżej i podpiąłem go pod jego łącze z TPSA 512 KB i na dodatek na radiu. I nagle okazało się że wszystko śmiga ?! Były co prawda przycięcia ale raz na 10 minut a nie jak u mnie co 2-3 sekundy. Więc wyszło na to że to nie komputer. Pracuje na mandrivie 2008 bez jakichkolwiek problemów sprzętowych jak i programowych. Netia rozkłada ręce twierdząc że do ich serwera jest wszystko Ok , bo faktycznie jest, a TPSA mówi że od ich strony też jest już wszystko OK i na tym spraw się kończy. Sprawdziłem i faktycznie pingi już się nie gubią. Puściłem po 100 pingów do popularnych serwisów typu: onet, interia itp. i wszystko jestOK. Czy ktoś z was miał może podobny problem i potrafi cokolwiek mi podpowiedzieć co mogę z tym zrobić ? W jaki sposób sprawdzić gdzie tkwi przyczyna tego problemu (jakieś serwery, hopy, cuda wianki) ?, Z góry dzięki za jakieś sensowne odpowiedzi. Dodam od razu że, pracuje jako informatyk od 15 lat i osoby chcące napisać sprawdź kondensatory na płycie czy coś w tym stylu niech sobie podarują. Sprzęt jest w 100% sprawny i pewny. Jest to na pewno problem z łączem ale nie mam za bardzo pomysłu w jaki sposób dojść do tego gdzie to sie blokuje i dlaczego tylko w ET a normalnie wszystko jest OK. pozdrawiam
Kolego drogi, niech kolega to poprawi, proszę.
Kolego drogi, niech kolega to poprawi, proszę.