Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Daewoo Matiz i nagłośnienie creative

kizzou 08 May 2009 12:47 6028 19
    kizzou
    Level 10  
    Witam.

Mam pytanie dotyczace podania napiecia na zasilacz do glosnikow komputerowych creative.

Akumulator 12V, na zasilaczu od glosnikow jest PRO. :230V~50Hz 164mA / SEC. : 12V ..-..15.A 18Va.

Chodzi o to, ze nie stac mnie na profesjonalne naglosnienie do samochodu, a mam nieuzywane glosniki komputerowe creativa, ktore po podlaczeniu sprawuja sie bardzo dobrze jak na moje wymagania, tylko ze audio out podlaczylem bez problemu pod radyjko sony cdx-s22, ale napiecie podalem z gniazdka w garazu.

Problem tkwi w tym jak musialbym przerobic zasilanie i gdzie je podlaczyc by bylo ono podawane z akumulatora.

Dodam tez, ze jezeli chodzi o elektronike samochodowa jestem zielony..

Prosze o rady i wskazowki.

Pozdrawiam
    hopit
    Level 12  
    Są 2 rozwiązania :
    1. Kupić przetwornice napięcia 12V/230V.
    2. Kupić wzmacniacz i podłączyć same głośniki. Musiałbyś wtedy poucinać kable.

Powiem szczerze, że montowanie zestawu creative przeznaczonego do domu w samochodzie to głupi pomysł.
    kizzou
    Level 10  
    Wiem, ze nie jest to najlepsze rozwiazanie, ale nie ujalbym tego w ten sposob, ze jest glupie.

Moim zdaniem to rozwiazanie dla amatorow, nie miejacych dosc grubego portwela na zakup profesjonalnego naglosnienia z tuba czy innymi wooferami.

W konfiguracji zostana 2 glosniki przednie wbudowane w drzwi, takie byly przy kupnie samochodu, a zestaw creative posluzy mi jako subwoofer i 2 reary. Podlaczylem juz tak jak napisalem wyzej i spelnia to moje oczekiwania, lubie sluchac muzyki w aucie i to mi w zupelnosci wystarczy jak na poczatek.

Nie pytam o opinie, tylko o rade (w sumie tutorial) jak podlaczyc i przerobic zasilanie zestawu:)

Dodano po 1 [minuty]:

No i z tego co slyszalem po rozmowie telefonicznej ze znajomym co sie tym zajmuje, nie potrzeba zadnych przetwornikow, gdyz napiecie potrzebne do zasilenia zestawu to 12V, moim zdaniem wystarczy uciac kabel od zasilania i wpiac go w odpowiednie miejsce, podlaczyc bezpiecznik i gra. Ale to na moj chlopski rozum, nie wiem czy dobrze kombinuje.
    hopit
    Level 12  
    Spoko rozumie Cię :) najmniej kombinowania by było to co napisałem w 1 punkcje. Najtańsza przetwornica na Allegro to koszt 80zł.
    kizzou
    Level 10  
    A co ma za zadanie taka przetwornica, jak to wyglada ? Moglbyc dac link, zebym zobaczyl o co w tym chodzi ? Rozumiem, ze ma to przekonwertowac prad tak zeby pasowalo zestawowi creative :D
    Karaczan
    Level 41  
    Obetnij kable od zasilacza i podepnij je sobie do zasilania w aucie. Masz wyraznie napisane ze zasilacz daje 12V, wiec po cholere kombinowac.
    W niektorych Creativeach zasilacz daje napiecie zmienne, czyli sub ma wbudowany prostownik. Wtedy polaryacja kabli nie ma znaczenia. Zobacz oznaczenie na zasilaczu, kolo 12V bedziesz mial znaczek cos na wzor ~, wtedy daje zmienne, - (lub =) to stale.
    kizzou
    Level 10  
    230V~50Hz 164mA / SEC. : 12V = 15.A 18Va.

Napisalem w pierwszym poscie oznaczenia zasilacza.

Karaczan tak myslalem ze w ten sposob da sie to rozwiazac.

Jak juz wczesniej napisalem, jestem zielony w car-audio. Nie bardzo wiem gdzie podpiac to zasilanie, czy w kostke do radia razem z jego zasilaniem, czy oddzielnie gdzies.

I czy nie bedzie potrzebny mi filtr przeciwzakloceniowy? Przejrzalem forum i widzialem ze niektorzy maja z tym problem.
    Anonymous
    Anonymous  
    kizzou
    Level 10  
    Nie chcialbym robic tego taj jak mowisz James695, gdyz wiaze sie to z duzymi przerobkami glosnikow i kombinowaniem w kostce od radia. Glosniki to creative 4.1 sub+4 kanaly, uzyc chce sub i 2 reary, napiecie idzie do subwoofera, tam wpinam tylny kanal 2czincze->minijack, i z suba wychodza dodatkowo po jednym czinczu na tylne glosniki.

Dodano po 1 [minuty]:

Co do tego obwodu, zeby po wyciagnieciu kluczyka glosniki sie wylaczaly to sie zgadzam, nie mam zamiaru po kazdej jezdzie biegac do bagaznika i recznie wylaczac glosnikow :)
    Karaczan
    Level 41  
    Sprawdz np w zapalniczce, w wiekszosci aut niema tam zasilania po wyjeciu kluczyka. Albo jak masz pelna kostke iso to tam tez znajdziesz, bodajze zolty kabel (ew czerwony, bo nigdy nie pamietam)
    Skoro masz = to daja napiecie stale, wtedy musisz spojzec na polaryzacje. Poprostu podpiac kabel tak i tak, na chwilke i zobaczyc kiedy odpali. Przy bardzo krotkim podlaczeniu odwrotnie nic sie glosnikom stac nie powinno.
    Co do zaklocen to kumpel w garbusie mial ten patent z creativeami i "turbinka" byla. Montowanie filtrow nie na wiele sie zdalo, za to reorganizacja kabli sygnalowych i zasilajacych suba rozwiazala problem.
    Zasilania puszczaj jedna strona auta, najlepiej lewym progiem (tam na ogol idzie duzo elektryki), a sygnalowe srodkiem lub prawym progiem.
    hopit
    Level 12  
    Myśle, że włącznik będzie praktyczniejszy niż z tym kluczykiem i do tego szukanie go w wiązce (ale chyba jeden taki kabel wchodzi do radia). Koledzy wyżej mieli racje lepiej podpiąć się pod układ. Chyba nie będziesz miał z tym problemu miedzy plusem obowiązkowo bezpiecznik.
    all4you_9
    Level 19  
    Najlepiej jak byś zarzucił jakieś zdjęcia, zwłaszcza tego zasilacza i gniazda w subie(o ile jest oddzielne zasilacz).
    Podaj chociaż model tego creativa.
    kizzou
    Level 10  
    Tak wyglada zestaw :
    Creative cambridge soundworks 4.1

Dodano po 2 [minuty]:

oznaczenia na zasilaczu niewyrazne, ale przepisane w pierwszym poscie

Dodano po 10 [minuty]:

bardzo podobne do tego zestawu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic576173.html

mysle, ze zasilanie jest na takiej samej zasadzie, z reszta podlaczenie tez, tylko tutaj zdjecia wyrazniejsze
    all4you_9
    Level 19  
    hehe dokładnie myślałem że to ten model, z całym szacunkiem, ale masz bardzo małe wymagania co do zejścia basu, słyszałem lepszy bass na fabrycznych głośnikach, no ale jak Ci się podoba to ok, poza tym poprawiasz audio za free, a to już coś.

Słabe to zdjęcia, ale widzę że gniazda zasilania jest podobne do gniazda w nokiach (tyle że dużo większe), coś takiego bez problemu kupisz w sklepie z elektroniką, może w nawet w hipermarkecie, weź ze sobą zasilacz dla dopasowania. Jak kupisz wystarczy przylutować kabel, nawet można prowizorycznie bez lutowania, jak nie masz lutownicy.
    rav143
    Level 2  
    No ja psiadam creative 2 zestawy 2.1 w tym subufer 6W satelitki po 2x3 W
    drugi zestaw 5.1 subufer 26W satelitki 4x6W centralny 15W

I tak sobie myśle który by podłączyć tyle ze do mocniejszego tzreba by było chyba dac mostek bo ma 3 jacki no i kwestia podania sygnału jesli z jakiegoś map3 to ok ale podac sygnał z radia na zestaw z tego co sie orientuje to wyjscie na głśoniki z radia ma wzmocniony juz sygnał wiec tak wzmocniony podam jeszcze do głosników ktre dodatkowo wzmacniają wiec no wiadomo jeśli nic sie nie stanie to i tak bede musiał sobie małymi kroczkami podkrecać :D tylko czy moze sie coś stać jak podłacze wejscie sybnału zestawu pod którąś ze stron radia czy nie bedzie jakiegoś przeciązenia zwiazanego z siła sygnału z radia może jakos go zmniejszyć przez rezystor wpiety równolegle na wyjściu strony z radia.
    Ps ja mam teraz pierwsze auto nigdy nie grzebałem przy tym. co do tego zasilania samego zestawu to chyba wystarczy podanie napiecia z aku (ewentualnie dostania sie na wyjscie potencjometra w radiu i wpiecie sie tam aby wszystko wyłączać) u mnie akurat zasilacz podaje ~ wiec to jakis zwykły transforamtorek ;) a więc moge puscić stałe napiecie a prostownik w głosnikach poporstu je przepusci polaryzacja nie wazna. podawac sugestie.

Pierwszy raz pisze nataki temat o tak teraz sobie siadłem i pomyslałem jak by to w golfie coś podpiac . taka zajawka a wspomagam sie inforamcjami z technikum ale niewiem czy dobrze kminie ;)
    kizzou
    Level 10  
    Witam po latach :) Po pierwsze, chciałbym Wam panowie podziękować za pomoc, po drugie podzielic sie moimi wrazeniami...

Otóż, zestaw sprawuje sie juz przez rok w miare dobrze, ale przez ten rok, moje wymagania co do audio sie zmienily:) Wiekszych problemow z zestawem nie ma, przy duzej mocy woofera slychac wszystko co sie dzieje z samochodem, ale to juz temat zaklocen.. audio zostalo poprawione, teraz trzeba mi czegos wiecej.

Zdaje sobie sprawe ze moze to byc maly offtop, ale, kontynuujac temat ktory zaczalem dotyczacy tego samego samochodu pozwole sobie zapytac:

Chcialbym poprawic audio, tym razem nie za free.. moglbym przeznaczyc na to kwote ok 300-400 zl, nie interesuje mnie mega moc basu, tylko czysty dzwiek z takim sympatycznym basikiem, zeby bylo milo, myslalem o glosnikach na przod 16,5 mm po zastosowaniu dystansow i teraz pytanie co z tylem.. w matizie sa miejsca na glosniki 4x6 owalne, czy po zastosowaniu takich wlasnie glosnikow odczuje jakas roznice ? Czy wygluszenie przednich drzwi mata bitumiczna przyniesie jakis efekt ?

Jaki zestaw mozna polecic do interesujacej mnie konfiguracji ?
    Nie ulega watpliwosci ze sprzet sprzed roku zostanie wyrzucony :)
    djvolt
    Level 13  
    Hmm Logitech S220, trochę przerobiony kabel od zasilania oraz samo zasilanie i masz piękny i czysty dźwięk (jeżeli włożysz watę do satelit oraz do subwoofera) i masz już audio :) bardzo dużą zaletą tego zestawu jest moc oraz chudy, podłużny subwoofer... Mam w chwili obecnej tak podłączony zestaw. Pozostaje jedynie kwestia skwierczenia przy obrotach silnika... Kable od zasilania do subwoofera muszą iść z radia... oraz masa od wejścia do satelit i subwoofera musi zostać odcięta, aby nie było pętli masy...
    neov
    Level 2  
    Witam, jakiś czas temu również wpadłem na pomysł głośników creativa do samochodu, zastosowałem przetwornice 12/220 i wszystko grało jak ta lala. Pewnego dnia przetwornice szlag trafił. Więc wpadłem na kolejny pomysł - podłączenie 12VDC z zapalniczki za diodę prostowniczą w subie. I niby działa - player mp3 na baterie gra, natomiast radio oraz wszystko co zasilane jest z gniazda zapalniczki (jakikolwiek odtwarzacz) powoduje buczenie. Ponadto słychać obroty silnika w głośnikach. W jaki sposób to wyeliminować? Czy wpięcie filtra przeciwzakłóceniowego między zapalniczkę a zasilanie suba pomoże? A może zasilanie gdzieś z radia pobrać?
    djvolt
    Level 13  
    U mnie jest to samo z Logitech S220. Najlepsze jest to, ze jak odlacze calkowicie radio samochodowe to glosniki przy zapalonym silniku graja idealne, z tego wynika, iz radio sieje po masie zaklocenia i trzeba zastosowac filtr przeciwzakloceniowy najlepiej w subie lub przed wejsciem zasilania do suba...

Napiecie najlepiej wziac z zapalniczki badz zasilania radia, byleby nie z zasilania pamieci, bo po wyciagnieciu kluczyka ze stacyjki glosniki beda nadal mialy zasilanie...

Nalezaloby jednak w glosnikach satelitarnych odciac niskie tony kondensatorem bipolarnym 2,2uF tak, zeby przy wysokiej glosnosci nie wylecialy w powietrze...
    neov
    Level 2  
    Udało Ci się jakoś pozbyć tych brumień? U mnie dotknięcie kablem sygnałowym czegokolwiek w samochodzie powoduje brumienie i dźwięk obrotów silnika. Natomiast ze wszystkiego co niezależne od zasilania samochodu jest w porządku. Zasilanie wzmacniacza mam z zapalniczki.

Po co odcinać w głośnikach satelitarnych basy, przecież one już mają odcięcie we wzmacniaczu wbudowanym w subie...