Witam wszystkich szanownych elektrodowiczów,
Przedstawię wam Głośnik plazmowy czyli sterowanie iskrą z trafopowielacza jak i z trafa tv.Gdy przeglądałem serwis Youtube natrafiłem na układ, sterownik iskry wysłałem wiadomość z zapytaniem do twórcy lecz nie doczekałem się odpowiedzi więc zbudowałem układ na scalaku ne555 lecz ten projekt nie wypalił nie grała iskra lecz grał rdzeń transformatora,wtedy kolega Slu_1982, Robert zaproponował mi bym spróbował na układzie tl494,
więc wykonałem układ na tl494 i działał! Na początku układ zasilany był z zasilacza Atx z komputera wtedy radiator chodził na odowiedniej temperaturze, był letni ale iskra była cicha, układ tl musi być zasilany z 12v a uzwojenie pierwotne 12-30volt dlatego zastosowałem transformator sieciowy 18v/6A układ działał lecz po minucie gry irf540 podziękował za współpracę więć zmontowałem to wszystko w obudowie,zastosowałem wentylator obiegowy i radiator z irfem utrzymał dobrą temperaturę układ mógł chodzić wtedy bez przerwy,lecz zastosowanie wentylatora ma swoją wadę lekko zakłóca grę iskry poprzez dmuchanie (hałas) lecz to jest dobre rozwiązanie.
Iskrę można spokojnie rozciągnąć na 5-6cm lecz wtedy gra niewyraźnie tak z 3cm jest akurat.
Schemat urządzenia:

Zdjęcia:

Filmik z działania:
Moja strona z opisem urządzenia i innymi urządzeniami:
http://www.karek-hv.yoyo.pl/singing_arc.htm
Pozdrawiam! i zapraszam do komentowania!
Cool? Ranking DIY