Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Climatronik Golf4. Nie załącza się sprężarka.

08 Maj 2009 20:00 7205 9
  • Poziom 18  
    Witam
    mam taki przypadek, Golf4 z climatronikiem nie załącza się sprężarka.
    Ogólnie, klima nabita i po podaniu napięcia bezpośrednio na sprzęgło chłodzi poprawnie.
    Diagnostyka wewnętrzna panela nie wykazuje błędów czy też nieprawidłowości w działaniu.
    Czemu nie ma napięcia na sprzęgło?
    Może posiada ktoś schemat climatronika?
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 10  
    na początek radziłbym sprawdzić układ elektryczny czujników. jezeli krótyś nie podaje sygnału lub podaje wartość poza normą wtedy climatronic nie włączy sprężarki.
    miałem tak w accordzie z 2005, przerwany był obwód czujnika zewnętrzego od temperatury (w zderzaku przednim) i spręzarka sie nie włączała.
  • Poziom 18  
    Sprawdzałem czujniki i tak coś mnie zaciekawiło.
    Na przewodzie od sprężarki jest czujnik 3 styki , na kostce zmierzyłem +11V, masa i trzeci przewód chyba powrót sygnału.
    Ogólnie to ten czujnik ma wszystkie styki bez oporności czy też przejścia względem siebie.
    Czy to jest czujnik odpowiedzialny za zbyt wysokie lub zbyt niskie cisnienie w ukladzie (para stykow) i przy prawidłowym cisnieniu powinny byc bez zwarcia?
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 43  
    OKI napisał:
    Sprawdzałem czujniki i tak coś mnie zaciekawiło.
    Na przewodzie od sprężarki jest czujnik 3 styki , na kostce zmierzyłem +11V, masa i trzeci przewód chyba powrót sygnału.
    Ogólnie to ten czujnik ma wszystkie styki bez oporności czy też przejścia względem siebie.
    Czy to jest czujnik odpowiedzialny za zbyt wysokie lub zbyt niskie cisnienie w ukladzie (para stykow) i przy prawidłowym cisnieniu powinny byc bez zwarcia?

    Ten czujnik to presostat klimatyzacji,nie sprawdzisz go bo to elektroniczny przetwornik sygnalu o cisnieniu.Daj se spokoj z odczytem bledow klikajac palcami po klimatroniku i pojedz na w pelni miarodajna diagnostyke komputerowa systemu.Po wlaczeniu zaplonu display klimy miga?
  • Poziom 18  
    Nie nie miga, zachowuje się normalnie.
    Podłączałem Vaga, ale połączyłem się z ECU, zegarami, ABS, moduł komfortu sprawdziłem nawet z ciekawości radio, ale do climatronika nie mogłem nawiązać połączenia.
  • Poziom 39  
    No to nie masz zasilania sterownika klimy.
  • Poziom 18  
    Jako ze nie mam schematu to się dopytam, czy bezpiecznik od klimy to tylko nr 16 czy jeszcze gdzieś są jakieś zabezpieczenia i czy ten sterownik klimy to ten moduł pod akumulatorem?
  • Poziom 18  
    Podłączyłem VAGa i nie było zadnych błędów.
    Test wyjsc wykonał tylko samodiagnostykę panela climatronica i nie znalazłem w którym miejscu można by było sprawdzić np załączenie sprężarki.
    Kodowanie programowe 11000
    nr identyfikacyjny: 381907044C CLIMATRONIC C2.0.0

    Co mogę jeszcze sprawdzić?
  • Poziom 11  
    sprawdz czujnik niskiego ciśnienia
  • Poziom 18  
    Problem udało mi się rozwiązać.
    Najbliżej prawdy był TRANS-SERWIS
    Nie ukrywam ze nie znając samochodu i rozmieszczenia elementów zajeło mi aż 3h szukania, ale doszedłem co się stało.
    Pod akumulatorem znajduje się moduł, po sprawdzeniu napięć na złączu (szukałem sterowania wyjscia sprężarki) stwierdziłem brak napięcia na jednym z grubych przewodów zasilających.
    Okazało się ze przewód albo był nadcięty, albo ułamała się izolacja i wśrodku wyzarło przewód.
    Dla zainteresowanych tematem może będzie pomocne.
    Moduł sterownika climatronica wykrywa czujnik zewnętrzny temperatury, który przy ok 14C powinien mieć oporność ok 1K (malejąca oporność rosnąca temperatura odczytu na VAGu) (czujnik znajduje się z lewej strony w zderzaku)
    Presostat klimatyzacji na wyjściu podaje napięcie ok 3-4,8V w zależności od ciśnienia.
    Wszystkim dziękuję za pomoc.
    Temat zakończony.