Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Licznik do VWpolo 6N potrzebna pomoc

skała 09 Maj 2009 15:46 5743 16
  • #1 09 Maj 2009 15:46
    skała
    Poziom 16  

    Mam VW polo 6N z 1997 roku z licznikiem MOTOMETER z wskaźnikiem temperatury i paliwa na górze. Nie działa mi już od roku brzęczyk od sygnalizacji zapalonych świateł . Czytając różna posty na różnych forach dowiedziałem się że za takową sygnalizację odpowiada głośnik w liczniku . Nawet ktoś napisał iż oddał licznik do jakiegoś machera i brzęczyk zaczął działać .Dlatego prosił bym o pomoc jak to naprawić . Nie znalazłem jak do tej pory żadnego schematu ani też co tam w nim mogło się popsuć. Dlatego pisze ten post i proszę o pomoc. Mogę jeszcze dodać iż podpinałem komputer i sprawdzałem licznik VAGIEM (głośnik piszczał).Już nie wiem gdzie jest przyczyna tego stanu . Wiem też że jest to nagminna usterka w VW. Tylko w tych starszych jest to proste bo trzeba wymienić tylko odpowiedni przekaźnik (39) i wszystko działa W moim samochodzie takowego niema. Proszę wszystkich i pomoc. Każda sugestia będzie sprawdzona .Pozdrawiam wszystkich

    0 16
  • #2 09 Maj 2009 16:58
    autoas
    Poziom 42  

    A krańcówka w drzwiach sprawdzona?

    0
  • #3 09 Maj 2009 22:03
    skała
    Poziom 16  

    Wyłącznik w drzwiach od strony kierowcy jest inny niż od strony pasażera . Oczywiście że sprawdziłem jest dobry (ma trzy styki jeden do światełka a drugi do brzęczyka rzekomo)

    0
  • #4 22 Sie 2009 11:50
    skała
    Poziom 16  

    Koledzy a może by ten post rozważył i pociągną https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1308933.htmlKtoś dobrze myśli ja też sobie przypominam że wymieniałem kostkę pod stacyjką Może te nowe "podróbki" czegoś nie mają co ma ORYGINAŁ . może ktoś to rozwinie. Proszę.

    0
  • #5 25 Sie 2009 00:23
    skała
    Poziom 16  

    Ja to dzisiaj sprawdziłem co kolega napisał w tym poście i rzeczywiście jest też w moim samochodzie tak jak pisze tj. brzęczyk od zapalonych świateł piszczy jak się wypnie kostkę ze stacyjki . Nie wiem tylko co z tym fantem teraz zrobić .Może jakieś obejście może jakom zworę pomóżcie proszę bo prawie mamy rozwiązany problem.

    0
  • #6 25 Sie 2009 00:53
    Pawel wawa
    Admin grupy Samochody

    Ta kostka to dwa kabelki, zwierane w momencie włożenia kluczyka do stacyjki, ot cała filozofia. U Ciebie ten styk się nie rozwiera. Zepsuty. Można spróbować potraktować go WD-40 albo lepiej preparatem do czyszczenia styków.

    0
  • #7 02 Wrz 2009 20:03
    skała
    Poziom 16  

    Wczoraj znalazłem stare kostki pod stacyjkę i co się okazało buzer od świateł działa na tych starych Jutro lub pojutrze wymieniam kostę i dam oficjalna odpowiedz. Trzeba ludzi uświadomić iż problem z sygnalizacją zapalonych świateł leży głownie ww kostce pod stacyjką a nie w liczniku czy też w instalacji .Lecz o tym napisze jak wymienię takową kostkę.

    0
  • #8 22 Wrz 2009 18:28
    skała
    Poziom 16  

    Wreszcie ściągnąłem kierownice i wymieniłem kostkę pod stacyjką . Po wymianie oczywiście wszystko jest po staremu Brzęczyk działa znakomicie po wyjęciu kluczyków ze stacyjki sygnalizuje że załączone są światła i oczywiście jak zostanie na kierunku też sygnalizuje brzęczyk o zapalonych światełkach . Troszkę mam zły tytuł tego postu ale myśle że jak ktoś będzie chciał skorzystać z rady odnośnie brzęczyka świateł i tu też trafi na ten post. Oczywiście pomógł mi ten post ( Duczmala) który podałem do rozwagi.Temat zakończony a o ten licznik to po prostu sugestia z dokładnej lektury tych wszystkich postów odnośnie owej sygnalizacji

    0
  • #9 20 Kwi 2010 17:53
    tomek_byd
    Poziom 13  

    skała napisał:
    Wreszcie ściągnąłem kierownice i wymieniłem kostkę pod stacyjką . Po wymianie oczywiście wszystko jest po staremu Brzęczyk działa znakomicie po wyjęciu kluczyków ze stacyjki sygnalizuje że załączone są światła i oczywiście jak zostanie na kierunku też sygnalizuje brzęczyk o zapalonych światełkach . Troszkę mam zły tytuł tego postu ale myśle że jak ktoś będzie chciał skorzystać z rady odnośnie brzęczyka świateł i tu też trafi na ten post. Oczywiście pomógł mi ten post ( Duczmala) który podałem do rozwagi.Temat zakończony a o ten licznik to po prostu sugestia z dokładnej lektury tych wszystkich postów odnośnie owej sygnalizacji

    O którą kostkę konkretnie chodzi? Mam ten sam problem, brzęczyk nie działa, wewnątrz lampka się zapala, wyłącznik w drzwiach nowy bo stary się rozsypał.

    0
  • #10 20 Kwi 2010 20:33
    rico37p
    Poziom 28  

    Przecież wyrażnie napisał Skała -kostka od stacyjki.

    0
  • #12 25 Kwi 2010 11:42
    tomek_byd
    Poziom 13  

    Zacząłem sprawdzanie właśnie od wyciągnięcia tej kostki jednak nic to nie dało więc sprawdzałem dalej. Okazało się, że jak przekręcę kluczyk z pozycji rozruch do wyłączonego gasną przednie światła. Tył nadal pozostaje. Nie ma świateł więc chyba nie ma prawa włączać się brzęczyk. To chyba nie jest normalne zachowanie? Czyżby instalacja była przerobiona lub ktoś zamontował jakiś automat? Tylne żarówki nie pobierają tyle energii ale jednak wolałbym żeby przypominało mi o tym czyli chciałbym doprowadzić instalację do pierwotnego stanu z przypominaczem. Niestety tylko w soboty mam możliwość grzebania w samochodzie więc dopiero za tydzień będę z tym walczył. Pewnie dużo zabawy będzie z prześledzeniem tej plątaniny kabli.

    0
  • #13 25 Kwi 2010 15:35
    rico37p
    Poziom 28  

    Postojowe światła świecą nie tylko z tyłu ale i z przodu.

    0
  • #14 25 Kwi 2010 16:43
    tomek_byd
    Poziom 13  

    rico37p napisał:
    Postojowe światła świecą nie tylko z tyłu ale i z przodu.

    Właśnie gdy mam włączone światła mijania i wyłączę zapłon przód wyłącza się w tym światła przednie postojowe. Mam go od 4 miesięcy i teraz to dopiero zauważyłem. Żeby włączyć światła postojowe przy wyłączonym zapłonie muszę wyłączyć światła mijania i użyć kierunkowskazu żeby któraś ze stron się zapaliła.

    [2010-05-10]
    No to wielki wstyd bo okazało się, że pozycyjne z przodu nie świecą bo ich po prostu nie ma. Oprawki były dość okopcone ale włożyłem nowe żarówki i nic się nie topi więc jest ok. Niestety to nie rozwiązuje problemu świateł mijania. Czy polo z 1997-10 może mieć automatyczne odłączanie świateł przy wyłączeniu zapłonu bo nie widzę żadnych przeróbek?

    0
  • #15 02 Lip 2010 10:12
    M_I_C_H_A_L
    Poziom 10  

    Witam,

    Koledzy mam pytanie a czy w VW polo 2004 9N jest taki sam układ?

    U mnie zniknął sygnał otawrtych drzwi i nie cykają kierunki po ich włączeniu. Kaontrolki działają kierunki działaja ale brak "cykania".

    Czy miał ktoś taki przypadek ?

    z góry dziękuję

    3
  • #16 12 Wrz 2010 16:18
    jarosz19
    Poziom 10  

    którą kostkę spod stacyjki odłączyć?

    0
  • #17 27 Maj 2013 21:45
    skała
    Poziom 16  

    Temat się chce rozwinąć ale idzie w złym kierunku. Może i jest to moja wina bo temat trochę nie trafiony. Powinno być w temacie o brzęczyku do świateł, bo taki był zamiar lecz za czołem z innej beczki. Ale myśle że cała dyskusja na owym forum komuś się przydała. Dla tego kończę temat. Przyczyną braku brzęczyka od świateł jest kostka pod stacyjką. Typowa usterka w VW i pochodnych .

    1