Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterownik centralnego zamka Astra f (Carprotect bx30)

michal75km 11 May 2009 16:20 10247 14
    michal75km
    Level 2  
    Witam.
    Dzisiaj próbowałem podłączyć sterownik zamka bx 30. Podłączyłem zasilanie i masę i kable do otwierania i zamykania zamka. Gdy próbowałem czy działa to było słychać tylko "cykanie" a z zamkami nic się nie działo.
    Korzystałem z tego poradnika:
    Link
    Jednak nic mi to nie pomogło.
    To jest link do instrukcji tego bx:
    Link
    Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku co do czego mam podłączyć?
    Nie znam się na tym a nie chciał bym czegoś spalić.
    wloc
    Level 34  
    Sterowanie masą podłączenie na lewym słupku przewody wychodzace z drzwi lub na prawym jest sterownik przewody brazowo-biały i brązowo-czerwony
    michal75km
    Level 2  
    został mi jeden brązowy kabelek od kierunkowskazów i tym jednym mam te dwa z auta połączyć tak?
    rafał-konieczko
    Level 10  
    Witam. Jak Napisał WLOC te kable masz w lewym słupku na 100% bo ostatnio tam zaglądałem. Brązowo-czerwony po podaniu masy zamyka. A brązowo biały otwiera. Tylko pamiętaj że masę należy brać z wnętrza pojazdu a nie ż ze skrzydła drzwi. Pozdrawiam.
    michal75km
    Level 2  
    Dzięki to już połączyłem i masę biorę z tego grubego brązowego kabelka. Tylko teraz już podłączam kierunkowskazy i został mi tylko jeden brązowy kabelek ze sterownika a w aucie od kierunków są dwa kabelki tj czarno-zielony i czarno biały i muszę te dwa kabelki połączyć tym jednym brązowym?
    rafał-konieczko
    Level 10  
    Tak. Musisz je złączyć bo w samochodzie masz rozdzielone na prawą i lewą stronę i dlatego masz dwa kabelki. I zazwyczaj ten brązowy powinien być zabezpieczony diodą. Pozdrawiam.
    Ralff9
    Level 11  
    Witam . odświeżmy lekko temat. :)
    mam Asterixa F 92r. HB, centralny zamek i własnymi siłami założony sterownik do zamka BX30 carprotect . :) został mi czerwony kabel (klapa bagażnika) i tu moje pytanko czy ktoś podłączał sterownik pod klapę ? gdzie mam podpiąć ten kabel żebym mógł otwierać klapę z Pilota ?
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Nigdzie. Widziałeś kiedyś opcję otwierania klapy z przycisku w oplu?
    Ralff9
    Level 11  
    Widziałem brak tego szpecącego przycisku do otwierania. i podejrzewam że to mogło być z pilota otwierane. lub komuś chciało się ciągnąć linkę i otwierać ze środka autka....
    15darekvw
    Level 27  
    Jesli chcesz mozesz zrobic sobie taki bajer ze zamki bedziesz otwierał i zamykał jak do tej pory w aucie,a klape osobno otwierał jesli bedzie potrzeba,jest to realne do zrobienia wówczas sobie wykorzystasz ten przewód,pozdrawiam.

Dodano po 4 [minuty]:

15darekvw wrote:
    Jesli chcesz mozesz zrobic sobie taki bajer ze zamki bedziesz otwierał i zamykał jak do tej pory w aucie,a klape osobno otwierał jesli bedzie potrzeba,jest to realne do zrobienia wówczas sobie wykorzystasz ten przewód,pozdrawiam.

jesli chodzi o kierunki musisz wyseparowc je dwoma diodami.
    arek_demange
    Level 2  
    tak a jakie to diody gdzie je kupic
    ravelation
    Level 21  
    rafał-konieczko wrote:
    kable masz w lewym słupku na 100% bo ostatnio tam zaglądałem. Brązowo-czerwony po podaniu masy zamyka. A brązowo biały otwiera. \

Czy w corsie b/c to tez obowiązuje? A z prawej strony gdzie ich szukać?
    SKRZYNIA
    Level 23  
    corsa b ma takie same sterowanie,po prawej rowniez na slupku --tam powienien byc tez sterownik fabryczny na dole slupka,corsa c ma sterowanie inne kolorystycznie za pomoca masy oczywiscie
    ravelation
    Level 21  
    A gdzie najłatwiej dobrać się do tych kabli? po prawej str. są jakieś półeczki i też jest ciasno.Problem jest taki,że prawy zamek nie zamyka się,jest szansa że to wina mastera?Muszę sprawdzić czy zamyka się "prądem" zanim kupię sterownik.
    SKRZYNIA
    Level 23  
    temat chyba Cie przerasta troszke, normalnie rozbierasz boczki na slupkach i masz wszystko,nie dziala po stronie pasazera wiec sprawdz okablowanie ,przelotke i silownik w drzwiach