logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung CK 5051 - jak zdobyć i wymienić uszkodzony filtr T104?

Krzychu23 11 Maj 2009 22:45 2757 14
REKLAMA
  • #1 6518761
    Krzychu23
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    Witam

Mam telewizor, w którym zaczęły "uciekać" programy - telewizor się rozstraja,wystarczy ruszyć tylko ustawienia strojenia i wszystko jest ok, ale po ponownym przełączeniu kanału wszystko się psuje od nowa. Doczytałem już, że wystarczy lekko podstroić filtr T104, niestety u mnie jest ten problem, że wycięcie na śrubokręt w filtrze rozsypało się przy próbie dostrojenia i nie da się go ruszyć teraz.
    Gdzie dostanę taki filtr? o co dokładnie pytać?
  • REKLAMA
  • #3 6518813
    Krzychu23
    Poziom 16  
    T104 jest symbolem identyfikującym filtr?
  • REKLAMA
  • #4 6518851
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1172
    Może spróbuj go wylutować(nie grzej długo- odsysacz sie przyda) i od dołu wykręcić. Potem poszukaj w rupieciach dobry rdzeń i wkręć spowrotem. Oczywiście jak jest to ten przelotowy.
  • #5 6518861
    Krzychu23
    Poziom 16  
    nie ma szans wykręcić starych resztek, filtr już wylutowałem :( Jeszcze teraz, rzy próbie wykręcenia uszkodziłem go do końca - ech, o tej porze to już się spac powinno a nie robić wszystko na hura :( A filtr nie jest przelotowy, wygląda jak ten

Samsung CK 5051 - jak zdobyć i wymienić uszkodzony filtr T104?
  • #6 6518956
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    To już ciężko... Mnie kiedyś udało się jednak wykręcić pozostałości. Rozebrałem go z tego metalowego ekranu, ostrym nożykiem lekko rozciołem górę(by nie uszkodzić uzwojenia) i pęsetą go wykręciłem. Czasem "polak potrfi".
  • #7 6518983
    Krzychu23
    Poziom 16  
    A to jest w ogóle do kupienia?
  • REKLAMA
  • #9 6519102
    Krzychu23
    Poziom 16  
    NO dobra, ale jak dobrać właściwy? Na obudowie napisane jest:

513
    800
    SN3

Dokładnie tak, w słupku.
  • #11 6519268
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    rnb_bolii, albo - jeśli potrafisz - wskaz miejsce zakupu zamiennika lub oryginału, albo nie zawracaj głowy!
    Krzychu23, tak ciężko zdjąć "puszkę", wylutować kondensator i wypchnąć/wykręcić rdzeń? Nawet jeśli nie zobaczysz go od spodu to plastik wewnątrz jest tak cienki, że wkrętak przechodzi jak przez papier.
    Zawsze przecież zostaje opcja zniszczenia kondensatora bez demontażu kubka i dolutowanie potem odpowiedniego kondensatora bezpośrednio do płyty. Jakiego? Pooglądaj różne schematy, aplikacje TDA8362, bo chyba taki tam jest ...
  • #12 6519278
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Dokładnie, "mirex". No na to nie wpadłem. A i warto tam wpuścić kropelkę "oliwy", by poszło jak "po maśle". Sorki za rozpisywanie się...
  • #13 6519595
    Krzychu23
    Poziom 16  
    mirex napisał:
    rnb_bolii, albo - jeśli potrafisz - wskaz miejsce zakupu zamiennika lub oryginału, albo nie zawracaj głowy!
    Krzychu23, tak ciężko zdjąć "puszkę", wylutować kondensator i wypchnąć/wykręcić rdzeń? Nawet jeśli nie zobaczysz go od spodu to plastik wewnątrz jest tak cienki, że wkrętak przechodzi jak przez papier.
    Zawsze przecież zostaje opcja zniszczenia kondensatora bez demontażu kubka i dolutowanie potem odpowiedniego kondensatora bezpośrednio do płyty. Jakiego? Pooglądaj różne schematy, aplikacje TDA8362, bo chyba taki tam jest ...

No akurat nie wiedziałem, że od dołu się da, musze spróbować. Tak, jest tam TDA8362 z tego, co pamiętam.
  • REKLAMA
  • #14 6598364
    Krzychu23
    Poziom 16  
    To ja dodam od siebie tylko tyle, że dziś wlutowałem do płyty do mojego nieszczęsnego filtra kondensator 82pF i wszystko zaczęło pracować.Przynajmniej mam taką nadzieję, bo wcześniej, przy innych kondensatorkach też wyglądało, że jest ok, tj. programy się nie rozstrajały, ale automatyczne strojenie się nie zatrzymywało, a po jakimś czasie od złożenia i tak się programy rozstrajały - ale teraz autostrojenie się zatrzymuje, więc jestem optymistą.

A trwa to tyle, bo z czasem u mnie baaaardzo kiepsko :(
  • #15 6601555
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 530
    W razie czego: http://www.lewandowscy.pl/sklep/product_info....39917?osCsid=7c2c0a364cdba63080b318e530638995
    Pasuje bez regulacji, jeśli w Twoim TV też jest f p.cz. 38,9. Jeśli nie - trzeba doregulować, najlepiej podczas strojenia - było o tym na forum. Trochę to kłopotliwe, ale do wykonania.
    Temat zamykam, bo już chyba rozwiązałeś, a zaczęli się dopisywać z innymi problemami (usunąłem).

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Samsung CK 5051 pojawił się problem z rozstrajaniem programów, który można rozwiązać poprzez dostrojenie lub wymianę filtra T104. Filtr ten nie jest przelotowy i posiada oznaczenia na obudowie: 513, 800, SN3. Próby mechanicznego wykręcenia rdzenia filtra są trudne, ale możliwe po wylutowaniu i delikatnym rozcięciu metalowej osłony. Wymiana filtra wymaga znalezienia odpowiedniego zamiennika, np. w sklepach takich jak lewandowscy.pl czy cyfronika.com.pl. Alternatywnie można wlutować kondensator o pojemności około 82pF bezpośrednio do płyty, co poprawia stabilność strojenia i zatrzymuje automatyczne strojenie. W układzie telewizora znajduje się układ scalony TDA8362, który jest powiązany z problemem strojenia. Wymiana filtra lub jego regulacja wymaga precyzyjnego dostrojenia częstotliwości pośredniej (np. 38,9 MHz), co jest możliwe podczas strojenia telewizora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA