Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pytanie o markowy zielony laser wskaźnikowy 50mW

Agra21 12 May 2009 02:26 9086 27
    Agra21
    Level 10  
    Witam serdecznie, mam parę pytań bo może ktoś będzie w stanie mi odpowiedzieć,

Ostatnio kupiłem zielony wskaźnik laserowy o mocy 50mW,
    (nie z allegro gdyż nie ufałem sprzedawcom pod tym względem):
    przeklejanie nalepek, sprzedają 5mW jako 30mW, zamieszczanie zdjęć modeli za 900+zł które niby świecą jak jego za 100zł i w ogóle ściema w opisach...

Kupiłem więc zielony laser o mocy 50mW od profesjonalnej firmy zajmującej się sprzedażą i sprowadzaniem markowych laserów, (może nie będę tu robić reklamy więc nie podam nazwy chyba że ktoś zechce)

Laser jest w całości metalowy, ma optykę Samsunga, markowy o bardzo wysokiej jakości wykonania z pełną nazwą i rozpiską parametrów, w wersji BOX.

Gdy porównałem go z laserem kolegi o mocy 20mW świecił ok 2x jaśniej i z laserem drugiego kolegi o mocy 5mW i świecił co najmniej 10x jaśniej więc na pewno ma te 50mW.

Chodzi o to, że nie mam mu nic do zarzucenia poza tym że 2 baterie R3 AAA 1,5V "zabija" w około 15minut, z uwagi na to że NiMh Energizer / Duracell AAA alkaliczna kosztuje 4,90/sztuka trochę jestem przerażony i nie mogę używać lasera tak długo jak bym chciał. Po jakiś czasie zaczyna słabnąć, wiązka zaczyna być mniej widoczna i moc spada coraz bardziej, problem znika gdy włożę nowe baterie...i tu wychodzi moje pytanie:

Kupiłem ładowarkę i akumulatorki Pentagrama AAA (paczka w drodze) czy to może być wyjście czy nie nadążę z ładowaniem? oraz

Czy jest jakiś sposób na podłączenie lasera do innego źródła zasilania o tej samej mocy lecz nie wyczerpującego się jak baterie?

W razie potrzeby zamieszczam zdjęcia i dane lasera oraz potrzebne parametry i zdjęcie jak jest zbudowany, za pomoc będę wdzięczny :)

*długość fali 532nm, Class III Laser Product, Samsung Laser Chip klasy 3B)
    *Wymiary: φ14×160mm
    *Moc wyjściowa <50mW
    *Napięcie pracy: DC=3.0V
    *Napiecię startowe: DC=2.3V
    *Zasilanie 2xAAA
    c4r0
    Level 36  
    Agra21 wrote:
    Laser jest w całości metalowy, ma optykę Samsunga, markowy o bardzo wysokiej jakości wykonania z pełną nazwą i rozpiską parametrów, w wersji BOX.

Gdy porównałem go z laserem kolegi o mocy 20mW świecił ok 2x jaśniej i z laserem drugiego kolegi o mocy 5mW i świecił co najmniej 10x jaśniej więc na pewno ma te 50mW.
    Cóż, moim zdaniem, sądząc po zdjęciach, ten laser to taki sam chiński szajs jak te sprzedawane na allegro których się bałeś... Ciekaw jestem ile z Ciebie zdarła ta "profesjonalna firma" :) Piszesz "markowy" - co to za marka?

Takie porównanie mocy na oko nie jest wiarygodne, zwłaszcza że te lasery 5 i 20mW z którymi porównywałeś wcale nie musiały mieć takiej mocy, rozbieżności są tutaj ogromne.

A wracając do tematu, możesz oczywiście do zasilania tego użyć zasilacza dostarczającego 3V. Akumulatorki mają napięcie 1.2V a nie 1.5, więc dwa dadzą Ci 2.4V czyli mało brakuje do deklarowanej przez producenta wartości napięcia przy której laser startuje. Ale nawet jeśli będzie te 2.4V to i tak wydaje mi się że będzie świecił słabiej niż z nowych "zwykłych" baterii. A w ogóle to skoro aku już w drodze to sobie sprawdzisz jak to na nich działa i będziesz miał najtrafniejszą odpowiedź :)
    Agra21
    Level 10  
    Laser był kupiony na zamówienie na http://safetrade.ucoz.com/

[GL-05] HD Laser Pen - Blaze (<50mW, wersja Box, 2xAAA)

Kosztował 219pln i na pewno było bezpieczniej niż na allegro od jakiś sprzedawców nie wiadomo skąd, wystarczyło mi że wklejali nie swoje foty laserów 200mW~ do swoich 5 i 10mW, safetrade miało przynajmniej oryginalne foty i filmy tego modelu o markę chodziło mi o zamontowany chip samsung-a (który ostatnimi czasy poprawił jakość swoich wyrobów)

Co do "made in china", nie wiem nigdzie nie jest napisane ani na laserze ani pudełku ani instrukcji EN ani instrukcji PL także nie wiem,

co do zasilania, że zapytam bo jestem zielony, czy możesz podać mi nazwę model, zasilacza link i cenę na którym da się ustawić stałe 3v by nie uszkodzić diodki? i co do podłączenia, jak by ono wyglądało? dzięki z góry,
    PS nie denerwuj się :) każdy zachwala coś nowego co sobie kupił :) nawet jeśli nie zawsze ma racje :)

przykład poza tematem- kumpel kupił wędke...wg niebo była super extra wypas full wlókno węglowe, a koleś w 2 sklepie powiedział mu że to chrust do kominka :P
  • Helpful post
    c4r0
    Level 36  
    Ja bym najpierw sprawdził amperomierzem ile prądu to cacko pobiera z baterii (nowych), bo taki prąd będzie musiał dostarczać zasilacz. Następnie bym zrobił sam stabilizator 3V np. na układzie LM317 (trzy elementy dosłownie: scalak i dwa rezystory). Wówczas możesz w połączeniu z tym stabilizatorem użyć praktycznie dowolnego zasilacza (najlepiej 5-10V) który zdzierży taki prąd jak wyszedł z pomiaru. Co do podłączenia: plus do obudowy (gwintu) a minus do sprężynki.
    Agra21
    Level 10  
    Dzięki :) postaram się tak spróbować, jak będzie gotowe postaram się dać znać jaki efekt :)
    Carll
    Level 15  
    Witam , Mierzyłem identyczny egzemplarz i pobierał 360mA a emitował 15mW 532nm
    P.S To że driver ma scalaczek samsunga to nie znaczy że pointerek jest dobrej jakości. Zwykły chwyt marketingowy.....
    bolek
    Level 35  
    no, chip samsunga ropzierdziela mnie najbradziej. Ciężko żeby 50mW czstej zieleni z tego wyleciało, z resztą temat oklepany.

Karol, zdjęcie z bloku obok?
    Carll
    Level 15  
    Quote:
    Karol, zdjęcie z bloku obok?

taaa wujek :):P
    c4r0
    Level 36  
    szczurek_1990 wrote:
    A tak poza tym w specyfikacji pisze że moc wyjściowa < 50mW czyli mniejsze niż 50mW :)
    W specyfikacji nie powinno być tak napisane. Naklejka z napisem "danger" natomiast dotyczy wyłącznie bezpieczeństwa, więc jest tam podana moc maksymalna i powinna być podana z zapasem. Na bardzo porządnym laserze zielonym 100mW który mam na tej naklejce jest podana moc <300mW.

Carll wrote:
    Witam , Mierzyłem identyczny egzemplarz i pobierał 360mA a emitował 15mW 532nm
    Mój pointer 5mW za $12 pobiera 260mA a oddaje 12mW całkowitego promieniowania.
    bolek
    Level 35  
    tak, spewnością by sie spaliła.
    Zasilacz trzeba ustawić na prąd, a nie napięcie
    c4r0
    Level 36  
    Bolek, jemu nie chodzi o zasilanie samej diody tylko o zastąpienie baterii w fabrycznym pointerze. Moim zdaniem, o ile ten zasilacz ustawiony na 3V rzeczywiście tyle da i tętnienia napięcia nie będą za duże to się nada.
    danio115
    Level 11  
    Chciałem powiedziec, iż safetrade.pl sproawdzają i sprzedają rzeczy z Chin. Zorientowałem się w odpowiednim momencie i kupiłem laser ( też 50mW tam gdzie oni kupują. Safetrade.pl narzuca sobie dużo wyższą marże. Ja za ten sam laser co u nich zapłaciłem 74zł. ( Przepraszam moderatora). Moją oni wszystko to samo w 3x wyższych cenach. http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.1371. Można tam znaleźć wszystko co na safetrade i przesyłka za darmo na cały świat. Co do laserka, to moje 50mW też strasznie szybko zużywa baterie, ale to normalne. Akumulatorki się nie nadają, ponieważ 2,4v zamiast 3v dla takiego słabego napięcia to WIELKA różnica w mocy świecenia lasera. Te lasery przeznaczone są do krótkiego wskazywania jakiś obiektów. Gdy chcemy pobawić się dużej niż 20min ciągłej pracy proponował bym zakup modułu laserowego. Może być np. ten http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.10096 . Są one przeznaczone do przyjmowania stałego zasilania i stałej pracy ponieważ mają odpowiednie chłodzenie. Pozdrawiam. P.S Przepraszam admina. Gdy chcecie coś kupić na dealextreme.com zadawajcie pytania jak, Ktoś np. ja chętnie wam odpowie.
    Agra21
    Level 10  
    Danio fajny ten moduł bez kitu :D
    obudowany radiatorem jak jakiś reaktor :D
    osobiście to mógłbym wymontować diodkę z mojego wraz z tą obudową z brązu i wyciąć odpowiedni otwór i umieścić w radiatorze np z procesora jeszcze bym miał wiatrak na tym od razu :)
    fajny pomysł tylko właśnie mi chodzi o zastąpienie baterii w fabrycznym pointerze czymś zasilającym laser a się nie wyczerpującym...jednak nie znam się na samodzielnym zbudowaniu jakiś układów wiec patrzyłem na te zasilacze, z tym że żal by był jakby się spaliło :/ czy ja dobrze myślę? potrzebuje zasilacza zastępującego 2 AAA po 1,5V i 1000mAh czyli 3V i 2000mAh? może ktoś zarzuci linkiem czegoś odpowiedniego? :)
    c4r0
    Level 36  
    Agra21 wrote:
    czy ja dobrze myślę? potrzebuje zasilacza zastępującego 2 AAA po 1,5V i 1000mAh czyli 3V i 2000mAh? może ktoś zarzuci linkiem czegoś odpowiedniego? :)
    Źle myślisz. Po pierwsze w mAh podaje się pojemność akumulatorów i ten parametr ma się nijak do zasilaczy. A po drugie dwa akumulatory po 1000mAh połączone szeregowo dalej mają 1000mAh.
    Agra21
    Level 10  
    Jasne...ajjj ja się nie znam na elektronice/elektryce, to nie moje dziedziny więc wybaczcie bo dla was to oczywistości.
    A więc po co na zasilaczu jest napisane 1200mAh np?
    c4r0
    Level 36  
    Na pewno nie jest tak napisane :) Co najwyżej 1200mA.
    Agra21
    Level 10  
    Wkurzyłem się i przerobiłem z 2 AAA na 2 AA i fajnie ^^ taniej ^^ i dłużej świeci :P
    c4r0
    Level 36  
    Przerób na 2x R20, będzie jeszcze fajniej :P
    danio115
    Level 11  
    A jak przerobiłeś na AA ? A co do fabrycznego zasilacza, to wątpie w powodzenie tego projektu. Jak chcesz to musisz sam zbudować zasilacz bo na 99% nie kupisz zasilacza z tak małym prądem. Też sie bawiłem swoją starą 5mW w oddzielne zasilanie i od razu po diodzie. Raczej niema szans.:cry:
    Agra21
    Level 10  
    No Danio wiem i jest lipa bo kurde też to odkryłem a po diodzie to nie chce mieć :/ przerobiłem tak :] nie śmiać się proszę ^^ jak na Foto, to jest prototyp xDD haha żeby zobaczyć czy działa ale jest ok ^^ teraz myślę w czym to umieścić żeby było bardziej poręczne i ładniej wyglądało :> może jakieś pomysły?:)
    Chociaż to trudne zadanie, ble producent mógł od razu to zrobić na AA...
    danio115
    Level 11  
    no, fajne. Ale ja jeszcze bym proponował wykręcić z niego diode z driverem ( proste i bezpieczne, też tak robiłem) i umieścić w jakiaś porządną (np. metalową ) obudowe latarki, było by super i bardzo poręczne. Mogło by świecić cały czas tak jak latarka. P.S sory że tak późno odpisuje XD

Dodano po 3 [minuty]:

Ja też tak swój nowy laserek 150mW przerobiłem i sobie używam, do wiatrówki przymocowałem, a jak chce to sobie stwarzam domowy efekt dysskotekowy. I świeci cały czas przez ok. 1,5h i nawet sie nie grzeje. ;p
    .3lite
    Level 17  
    danio115 wrote:
    no, fajne. Ale ja jeszcze bym proponował wykręcić z niego diode z driverem ( proste i bezpieczne, też tak robiłem) i umieścić w jakiaś porządną (np. metalową ) obudowe latarki, było by super i bardzo poręczne. Mogło by świecić cały czas tak jak latarka. P.S sory że tak późno odpisuje XD

Dodano po 3 [minuty]:

Ja też tak swój nowy laserek 150mW przerobiłem i sobie używam, do wiatrówki przymocowałem, a jak chce to sobie stwarzam domowy efekt dysskotekowy. I świeci cały czas przez ok. 1,5h i nawet sie nie grzeje. ;p

Ten Twój 150mW, który świeci 1,5h i się nie grzeje to chyba największy mit pośród zielonych wskaźników sprzedawanych na Allegro.

Ludzie, kiedy zrozumiecie, że kupowanie na Allegro wskaźników laserowych zielonych o większej mocy niż 10mW to kasa w błoto? Dlaczego? Bo tak, te shity nie mają takiej mocy, ludzie albo piszą moc diody laserowej albo (rzadko) podają co wypromieniowuje razem z podczerwienią.

Są firmy takie jak np. CNI które sprzedają prawdziwe zielone pointery, ich najmocniejszy pointer to 180mW czystej zielenii, który wychodzi coś 2-2,5k zł, sam posiadam zielony laser pointer z CNI, który "robi" 139mW szczytowo a 120mW średnio czystej zieleni.
    danio115
    Level 11  
    Czy ja gdzieś napisałem że jest on z allegro?! Jest to orginalny laser firmy Dragonlasers który dostałem 2 lata temu na mikołaja zamiast komputera. Czyli wyciągni wniosek- czytaj zanim coś napiszesz żebyś bałwana z siebie nie zrobił :!:
    matioldi
    Level 10  
    Witam. Jestem nowy w temacie zielonych laserków. Chciałbym nabyć laser, tylko niewiem gdzie. Nie chce się naciąć na jakiegoś bubla z allegro. Danio dobry ten sklep co podałeś? Przesyłka za darmo do Polski? Warto tam zamówić ? Ceny widzę że mają bardzo przystępne w porównianiu do Polskiego sklepu safetrade. Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam.
    yarec1
    Level 2  
    Akurat mam 50mW od zaufanego sprzedawcy. Napisz na priva