Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Cyfra i Polsat na jednej satelicie, kilka problemów

karlik89 12 May 2009 06:47 4910 25
    karlik89
    Level 10  
    Witam
    Kupilem wczoraj Cyfrowy Polsat pakiet familijny dekoder samsunga za 99zl. W punkcie dowiadywalem sie czy moge podlaczyc cyfrowy polsat majac antene cyfry +. Gosciu mi powiedzial ze tak wystarczy tylko konwerter, podmienic na antenie cyfry i nic nie przestawiac a bedzie wszystko ladnie chodzic. I tu sie pomylil. Od wczoraj byl wlaczony dekoder na 21 kanale i do dzis szukal (bo juz go wylaczylem...) sygnalu i nic. Co robic jak to ustawic by chodzila na dole w domu cyfra a u mnie w pokoju polsat??? Mowie od razu ze to ustawianie pod katem na te rozne punkty to czarna magia dla mnie:|
    Pomocy

Proszę poprawić temat postu oraz pisownię ( polskie znaki ) w przeciwnym wypadku znajdzie się on w koszu .
    Regulamin p. 11 i 15 - GKVIDEO
    przemekjasiu
    Level 14  
    Proszę ustawić kąt elewacji na jakieś 30 stopni (podziałka na uchwycie anteny) i bardzo powoli przesuwać i obserwować wskaźnik na ekranie TV. Gdy zaświecą się obydwa paski, należy ustawić maksymalny poziom jakości, a potem ewentualnie (jeśli zajdzie taka potrzeba) skorygować jeszcze kąt elewacji - powodzenia

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic908452.html

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1072690.html

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic969347.html

poczytaj napewno znajdziesz odpowiedz
    tak ci nie pomoge musisz napisac co za dekoder konwenter gdzie mieszkasz itp

a narazie poczytaj podobna tematy
    karlik89
    Level 10  
    Dekoder Samsunga H370G
    http://www.samsung.com/pl/consumer/detail/det...btype=digitalsettopbox&model_cd=DSB-H370G/POL

Konwerter Diamond Edition 0.1
    Universal Twin LNB cos takiego
    http://www.allegro.pl/item624350195_konwerter_diamond_twin_typ_0_1_hdtv_ready_krakow.html

A mieszkam 15 km od Lublina dokladnie Spiczyn. Antena Cyfry skierowana jast w strone Lublina i Cyfra na dole odbiera bez problemu. Ustawiajac antene tak by odbieral Cyfrowy Polsat nie chcialbym naruszyc odbioru Cyfry. Na dzialce nie ma zadnych wysokich drzew...

A tak wyglada dekoder cyfry
    http://www.cardsplitter.pl/sklep/catalog/product_info.php/products_id/666

Wspolzedne mojej miejscowosci
    Spiczyn 22°46'E 51°21'N
    I dokladniejsze
    Współrzędne geograficzne
    N E
    51,341229 22,752771 w stopniach i ułamkach stopni
    51 20,474 22 45,166 w stopniach, minutach i ułamkach minut
    51 20 28,4 22 45 10,0 w stopniach, minutach, sekundach i ułamkach sekund
    irek19
    Level 33  
    Ustaw za pomocą dekodera od Cyfry. Kąt elewacji 30. Kolega podał linki, to poczytaj. Może Ci się uda. Powodzenia.
    karlik89
    Level 10  
    Za pomoca dekodera od Cyfry tzn jak. Prosze o jasniejsze pisanie tresci bo jstem ciemny w tym temacie a jak bede mial w miare konkretnie opisane co i jak to byc moze dam rade

Dodano po 5 [minuty]:

U sasiada jest antena cyfrowego polsatu i patrzac na nia widze ze jest przekrecona bardziej w lewa strone (cyfra jest skierowana w prawa) jesli ja przestawie to czy nie strace sygnalu cyfry????
    irek19
    Level 33  
    Jeśli cyfra odbiera na dole, to jaki problem podpiąć dekoder pod antenę pod tą co ustawiasz. Włącz na program np. 1 i szukaj. Elewacja jak wyżej. Kręć po woli w poziomie. Myślę że ten konwerter jest sprawny.
    dzac4
    Conditionally unlocked
    A co kol.pomogą współżędne miejsca zamieszkania?Gość pisze ze jest zielony w ustawianiu a kąty azymut elewacja będą dobre przy idealnie zamontowanym uchwycie(pion poziom).Który dekoder samsunga posiada wskaznik sygnału na ekranie TV ja jeszcze nie spotkałem.
    Do pomocy użyj dekodera cyfry on posiada wskażnik sygnału.Popatrz na anteny w okolicy i staraj się tak ustawiać patrząc na ekran TV(POWOLI) przekręcając anteną.A po drugie po co ruszałeś antene jak już miałeś ustawioną cyfrę!Wystarczyło wymienić konwerter bez ruszania anteną.
    karlik89
    Level 10  
    Antena nic nie ruszalem. Wymienilem tylko konwerter i tyle. Cyfra sobie dziala jak dzialala a Polsat nic nie ma sygnalu i tyle. Ja antena nic nie ruszalem.
    dzac4
    Conditionally unlocked
    To sprawdz kabel albo podepnij dekoder w miejsce cyfry.
    Może być jeszcze uszkodzony ten dekoder trafiają się i to często właśnie na brak sygnału całkowicie lub części.
    karlik89
    Level 10  
    Czyli dekoder polsatu podpiac pod kabel antenowy od cyfry????
    karlik89
    Level 10  
    Podpiolem dekoder polsatu zamiast cyfry znalazlo mi programy tylko wszystkie sa zablokowane

Dodano po 18 [minuty]:

Na dole dekoder polsatu dziala programy sa wszystko ladnie. Teraz pytanie gdzie moge robic blad podpinajac dekoder na gorze??? Kabel antenowy ma 8m nigdzie nie jest laczony...
    blumski
    Level 10  
    karlik89 wrote:
    Podpiolem dekoder polsatu zamiast cyfry znalazlo mi programy tylko wszystkie sa zablokowane

Dodano po 18 [minuty]:

Na dole dekoder polsatu dziala programy sa wszystko ladnie. Teraz pytanie gdzie moge robic blad podpinajac dekoder na gorze??? Kabel antenowy ma 8m nigdzie nie jest laczony...

Sprawdź podłączenie wtyku typu F - czyli tego, którym przykręcasz przewód do dekodera, moze tam jest coś nie tak.
    karlik89
    Level 10  
    Kurcze sprawdzilem wszystko i dalej lipa...
    biber40
    Level 21  
    karlik89 wrote:
    Kurcze sprawdzilem wszystko i dalej lipa...

Sprawdź czy w dobre miejsce podłączasz antene do tunera ma byc do gniazda IN.obejrzyj dobrze tylna scianke tunera
    karlik89
    Level 10  
    I pojawil sie kolejny problem ehhh:( Dekoder polsatu dziala na dole ale za to cyfra juz nie ma sygnalu... Jak to mozliwe nawet nie ruszalem antena... A antene podlaczam dobrze bo z tylu jest tylko jedno wejscie takie
    dzac4
    Conditionally unlocked
    Tez tak może być uszkodzony twin podepnij na zmianę dekodery w miejscu gdzie była cyfra jak działa to zamień przy konwerterze wyjścia i się okaże co jest grane.Jak brak sygnału dla obydwu dekoderów to uszkodzony twin.Jak działa to kabelek.
    karlik89
    Level 10  
    Zalozylem stary konwerter pojedynczy i na nim tez cyfra nie chodzi tylko polasat. Jak to mozliwe ze nagle przestala dzialac ?????

Dodano po 2 [godziny] 5 [minuty]:

Co teraz zrobic zeby cyfra znowu odbierala????
    kajron
    Level 29  
    karlik89 kup nowy twin uniwersalny zamontuj i wszystko będzie ok ten twin co masz jest uszkodzony ten stary co to za konwerter , mam nadzieje że przepinałeś odbiorniki wył z prądu , jaki to tuner cyfry , zobacz na jakimś kanale fta np poloni czy masz sygnał
    @Kamil
    Level 23  
    A przywróć ustawienia fabryczne w tunerze cyfry. No to teraz nie mam pewności co do tego twina, skoro cyfra nie działa na tym pojedynczym konwerterze. Na pewno podłączasz do prawidłowego wejścia ?
    krakn
    Level 11  
    ja bym sprawdził w czy przy zarabianiu kabelka nie zaplatał się jakiś drucik i dotyka do rdzenia kabla, przy takim nawet chwilowym zwarciu może się tuner zwiesić i dzieją się cuda, więcej nie chce krakać.
    sprawdź kable jeszcze raz, włącz po kolei dekodery.
    eliminujac poszczególne punkty.
    karlik89
    Level 10  
    Wszystko jest podlaczone tak jak powinno. Nic nie dotyka do rdzenia. Robilem juz nawet reaktywacje karty ale to nie pomoglo. Dzwonilem na infolinie i mowia ze trzeba przestawic antene (tylko ze ona nie byla ruszana). Moze to konwerter trzeba przekrecic w lewo badz prawo???? Bo wiem ze na tym pojedynczym byly jakies cyfry
    kajron
    Level 29  
    Quote:
    Wszystko jest podlaczone tak jak powinno. Nic nie dotyka do rdzenia. Robilem juz nawet reaktywacje karty ale to nie pomoglo. Dzwonilem na infolinie i mowia ze trzeba przestawic antene (tylko ze ona nie byla ruszana). Moze to konwerter trzeba przekrecic w lewo badz prawo???? Bo wiem ze na tym pojedynczym byly jakies cyfry
    skoro polszmat działa na tym pojedynczym to na infolini bzdury opowiadają jest ostawiona antena ok , jaki to tuner na którym masz c+ zobacz w menu ustawień anteny czy masz wszystko pozalanczane może coś ci sie wył np zasilanie konwertera , jak masz miernik to zobacz czy masz 14/18v zależnie od polaryzacji