Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

biblioteki zaczynające się na afx [c,c++]

pomozcie19 12 Maj 2009 19:26 1692 6
  • #1 12 Maj 2009 19:26
    pomozcie19
    Poziom 13  

    W swoim pliku wykorzystuję nagłówki afxdisp.h oraz AFXPRIV.H Ponadto te nagłówki korzystają z np. bibliotek afxadv.h oraz afxext.h. Możliwe, że te również koszytają z innych bibliotek afx. Wobec tego czy ktoś mógłby mi napisać co mam wpisać na google jakie hasło aby móc ściągnąć skądś te biblioteki? Bo wpisuję afxdisp.h itd. i nic nie ma. Używam DevCpp. Na Visuala się nie przesiadam i prosze nie komentować że "przesiądź się na Visuala itp" Proszę o odpowiedź na pytanie zgodne z tematem czyli skąd ściągnąć te biblioteki zaczynające się na afx?. W Devcpp są pakiety po połączeniu z serwerem, ale jest ich z 200 i nie wiem który zawiera te afxy.

  • #2 12 Maj 2009 20:47
    Terminator
    Poziom 23  

    Coś mi się zdaje że pliku afx są pod MFC a na dev wątpię czy dałoby radę MFC odpalić :)
    Jeśli na upartego chcesz mieć te biblioteki to musisz zainstalować albo skopiować cały katalog bibliotek z Visuala - no chyba że jesteś John Rambo i będziesz przeglądał wszystkie pliki *.h poczynając od afxdisp.h oraz AFXPRIV.H sprawdzając jakie inne nagłówki zawierają
    Mogę jeszcze zasugerować afx library c++ w google w j.ang

  • #3 13 Maj 2009 00:06
    pomozcie19
    Poziom 13  

    Przeniosłem się na Visuala bo rzeczywiście nie da się dołączyć afxsów do DevCpp. Co zrobić jak w Visualupojawił mi się taki błąd:
    http://msdn.microsoft.com/en-us/library/y0tzt8e0(VS.80).aspx

    A w Visualu pisze:
    c:\program files\microsoft visual studio 8\vc\atlmfc\include\afx.h(24) : fatal error C1189: #error : Building MFC application with /MD[d] (CRT dll version) requires MFC shared dll version. Please #define _AFXDLL or do not use /MD[d]
    Program buduję o Winapi (mam już 3 tysiące linijek) niestety doszedłem do momentu gdzie muszę wklejać do RichEdita grafikę i jest na to sposób z MSDNa ale w oparciu o te afxy właśnie. DLatego te afxy są mi tak potrzebne by dołączyć ich nagłówki. W Visualu wybrałem Project Windows Application, Empty Project i nie zaznaczałem ATL (MFC było nieaktywne nie dało się zaznaczyć). Następnie dołączyłem nagłówki, resourcesy i plik .cpp do projektu.
    Ktoś mógłby pomóc rozwiązać ten błąd? Mam Windowsa XP jak to ważne tez jest.

  • #4 13 Maj 2009 08:56
    Terminator
    Poziom 23  

    Windows Application ? Takowego nie znalazłem u siebie , jedynie 'Win32 - > Win32 Project' w którym da się pisać pod okienkowe API. Może to jest CLR - > Windows Forms Application ?
    Tak jak kompilator Ci mówi: albo zdefiniuj zmienną

    Code:
    #define _AFXDLL
    na początku Twojego głównego *.cpp albo nie używaj opcji /MD.
    Spróbuj zrobić tak: Alt+F7 (albo Project->Nazwa Properties) , Configuration Properites -> General -> Use of MFC i zaznacz Use MFC in shared library. Spróbuj skompilować.
    Napisz co z tego wyszło :)

  • #5 13 Maj 2009 11:07
    pomozcie19
    Poziom 13  

    To teraz takie coś wyszło:
    1>c:\program files\microsoft visual studio 8\vc\atlmfc\include\afxv_w32.h(16) : fatal error C1189: #error : WINDOWS.H already included. MFC apps must not #include <windows.h>
    I nie da się powrócić do wcześniejszego błóędu nawet jak odznaczę opcj e tą z tym MFC. To jest cały Visual mega badziew.

    Natomiast to jest Win32 Project bo po prostu używam winapi i doszedłem do miejsca w programie w którym trzeba do RichEdita wkleić grafikęa żeby to zrobić to MSDN oferuje pewien kod, który używa tych afxsów. Niestety pacany zapomnieli napisać chyba że nie da się łączyć winapi z axsami więc ich kod na MSDNie do niczego się nie nadaje.

    Poza tym dałem na chwilę w komentarze te afxy i kody odpowiedzialne za afxy żeby zobaczyć jak Visual radzi sobie z kodem który przechodzi kompilacje bez problemu w DevCpp i dramat. 70 chyba błędów wyskoczyło, mimo że w DevCpp ich nie było i program działał. Wiem że da się naprawić błędy programistów przez odpowiednie manipulacje w opcjach np. aby Visual akceptował:
    MessageBox(hWnd,"sadsas","sas",MB_OK)
    trzeba dać:
    Character Set: Use Multi-Byte Character Set

    Ale jeszcze mam wiele innych błędów co trzeba by naprawić jakąś opcją np.:
    srand(time(0))
    wyskakuje błąd
    warning C4244: 'argument' : conversion from 'time_t' to 'unsigned int', possible loss of data

    To gdzie w opcjach pozaznaczać aby działało?
    Czy może innego Visuala ściągnąć bo 2005 jest zje***a??? Czy następne wersje też są zje***e??? Używa ktoś tego shita??? Bo to to jest jakiś shit i jaja. np. nie ma takiego typu jak OPENFILENAME. Przecież to jaja są, jak nie ma jak jest.

  • #6 13 Maj 2009 11:55
    Terminator
    Poziom 23  

    Więc to potwierdza że afx współpracuje tylko z MFC. Więc albo zrobisz aplikacje MFC albo będziesz musiał sam napisać wstawianie grafiki do RichEdita albo tak jak wcześniej wspomniałem przerobisz wszystkie afx.
    Aby działało należy przebudować cały projekt przy takich zmianach a nie naciskać tylko F5 jako start debuging. Polecam Rebuild Solution (Ctr+Alt+F7) i później F5

    ------
    OPENFILENAME występuje ale w CFileDialog która jest klasą MFC :) , poza tym można normalnie dodać do Win32

    Code:
    Declared in Commdlg.h, include Windows.h


    srand( (unsigned)time( NULL ) ); // jeśli nie chcesz mieć warrninga to trzeba rzutować zmienną na (unsigned)

    Warrning to nie to samo co błąd (error) ! VS zgłasza że możesz stracić dane bo typy się nie zgadzają, a Dev'owi to wisi i nawet nie wyświetla że coś takiego może się zdarzyć. Jeśli chcesz mieć spokój to ustaw sobie odpowiedni poziom ostrzegania w opcjach linkera

  • #7 13 Maj 2009 12:18
    pomozcie19
    Poziom 13  

    Ah dobra, powracam do DevCpp bo ten Visual to ma mnóstwo wyjątków, to standard wprowadzony po to by za szybko producenci programów nie tworzyli. W DevCpp wszystko działa, szybko sie wszystko programuje i jest ok. Sam wymyśle rozwiązanie wklejania obrazka do RichEdita, niepotrzeba do tego śmiesznej konowalskiej pomocy z MSDNa.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME