Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

monitor LG W2252TQ + dekoder SAT (hdmi-dvi)

bartek4321 13 May 2009 15:40 7106 7
    bartek4321
    Level 10  
    Mam monitor LG Flatron W2252TQ i zakupiłem niedawno dekoder satelitarny z tp. Chciałem podłączyć dekoder do monitora przez kabel HDMI-DVI ale po podłączeniu wyświetla się tylko menu powitalne(napis ORANGE) i później komunikat:
    CYFROWY
    POZA ZAKRESEM PRACY
    28.1 kHz / 25 Hz
    Z satelitą nie ma problemu bo z telewizorem działa. Może coś z przewodem?
    IronReiker
    Level 23  
    mam dokładnie tan sam problem z tym ze mam monitor iiyama pr1900s a podłączam go przez kabel hdmi i przejściówkę dvi -hdmi od ati ( radeon 4850). udało się komuś rozwiazać ten problem??
    bartek4321
    Level 10  
    Z tego co się dowiedzialem to nie można w ten sposób podlaczyc dekodera i monitora, ze względu na roznice w częstotliwości odswierzania (jakoś tak to zabrzmiało). Jest taka mozliwosc tylko przez kabel hdmi-hdmi:cry:
  • Helpful post
    shammano
    Level 2  
    a próbowaliście zmienić częśtotliwość odświeżania?? np z 75 Hz na 60 Hz?? z tego co wiem złącze cyfrowe przy tym LG może działać tylko przy 60 Hz
    bartek4321
    Level 10  
    W jaki sposób zmienić częstotliwość? W dekoderze, czy w monitorze?
    f.pawlo
    Level 15  
    Witam.Mam LG W2252TQ + dekoder SAT z TP. Przy włączaniu faktycznie jest tylko napis orange i potem znika obraz-monitor przechodzi na czuwanie chociaż tuner się uruchomił i jest na nim napis tv.Ale wystarczy tylko wyłączyć i włączyć monitor nie wyłanczając tunera i obraz wskoczy normalnie. Wszystko na kabelku HDMI. Tak właśnie mijam ten problem i oglądam tv bez problemu:)
    bartek4321
    Level 10  
    no u mnie niestety ciągle nie działa
  • Helpful post
    shammano
    Level 2  
    Witam ! tak jak kolega Bartek sprawdzałem za pomocą kabelka HDMI - DVI dekoder od Neostrady, i ten sam problem.. samo logo Orange i potem nic. Z różnych opinii wyczytałem że może to być problem z tym dekoderem, bowiem jest on bardzo ubogi jeśli chodzi o jego możliwości techniczne (faktycznie w instrukcji nie ma podanych wielu interesujących danych co może tylko potwierdzać te opinie..), niestety jak do tej pory nie miałem możliwości sprawdzać innych dekoderów w połączeniu z tym monitorem.. Aczkolwiek podejrzewam że to również nic by nie dało, przynajmniej na moim LG W2043TB, bowiem kontaktowałem się z firmą LG w sprawie podłączenia ich kina domowego z monitorem, właśnie za pośrednictwem kabelka HDMI - DVI i usłyszałem odpowiedź że nie ma takiej możliwości...