Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HP Compaq nx9010 - ciemność na ekranie po włączeniu

FAL 13 May 2009 18:08 2150 8
    FAL
    Level 10  
    Witam wszystkich.

Wczoraj wszedłem w posiadanie laptopa jak w temacie (HP Compaq nx9010).

Lecz niestety nie działa. Tzn. gdy podłącze zasilanie dioda się zaświeca.
    Włączam laptopa, uruchamia się, lecz na ekranie nic się nie pojawia. Na oko i pod światłem nie widać, by matryca była pęknięta lub by nastąpiło jakieś uszkodzenie mechanicznie.

Nie ma w nim dysku twardego i nie było ramu. Włożyłem ram i dalej nic.
    W innym laptopie gdy nie było włożonego ramu, to były takie same objawy, ale jak się włożyło to chodzi normalnie. Może ram nie współpracuje z lapkiem?

czekam na waszą pomoc :D
    iron64
    Level 41  
    Zewnętrzny monitor podłącz.
    FAL
    Level 10  
    podłączyłem. tez nie działa. ale moze przez to, że w biosie wybrany jest tylko ten od lapka...
    grisza69
    Level 21  
    FAL wrote:
    podłączyłem. tez nie działa. ale moze przez to, że w biosie wybrany jest tylko ten od lapka...

W biosie ma auto albo both wiec to nie to , zobacz czy masz dobry procesor P4 na 400 , potem proponuje kostkę biosu zaprogramować w zewnętrznym programatorze, i pozostaje podejrzane ALI M 1535 i niezmiernie śmiertelny IGP 345 z końcówką A21H - sprawdź czy ktoś nie wpalił do niego innej grafiki. Przeglądnij dokładnie gniazdo monitora zewnętrznego łatwo uszkodzić połaczenia w momencie pracy po za obudową i może dlatego nie masz obrazu. Nie wkładaj przypadkowych taśm z serii Nx , do tego modelu jest dedykowana taśma o numerze referencyjnym HP 371772-001 , podłączenie innej np z 9005 kończy sie wypaleniem linii zasilania inwentera , zazwyczaj spaleniu ulega C337 i L43 (po drugiej stronie złącza matrycy).
    FAL
    Level 10  
    o kurcze. a dla osoby nie aż tak zaawansowanej możesz to wytłumaczyć?
    czy ten laptop jest do uratowania i czy jest to opłacalne??

pozdrawiam
    skaktus
    Level 37  
    Do uratowania - tak.

Ale czy to opłacalne, to kwestia do przedyskutowania ;)
    FAL
    Level 10  
    no wlasnie o to mi chodzilo :D bo skoro to gra niewarta świeczki to wtedy nie ma sensu.
    Przejadę się do znajomego co ma do czynienia z takimi rzeczami. niech oceni :D
    FAL
    Level 10  
    okazało się tak jak przypuszczałem na początku. ram był niezgodny z lapkiem. włożyłem inny i działa. lecz niestety to pozyczone 256 mb. Teraz musze kupić lecz neistety nie wiem jaki by współpracował z tym modelem :/
    Ciz
    Level 36  
    Co wiem na pewno:
    ProMOS V826664G24SASG-C0 PC2700U-2533-0-Z
    Kingston KTH-ZD7000/512
    H.