Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Instalacja zbiorcza w domkach letniskowych

501238975 13 May 2009 22:05 6083 15
Computer Controls
    501238975
    Level 21  
    Witam

Mam pytanko do zaawansowanych instalatorów, mianowicie myślę nad projektem dla kilku domków letniskowych i większego pensjonaciku. Chodzi o rozprowadzenie jak największej ilości kanałów satelitarnych z jednej anteny satelitarnej w nowo powstałą instalację zbiorczą.
    Myślałem zastosować stację czołową MMH-3000 z przemiennikami IF/AF.
    Dałoby mi to kilka kanałów wpuszczonych na wolne częstotliwości. Jednak jest to bardzo drogie rozwiązanie i zastanawiam się czy jest warte tych pieniędzy. Może macie jakieś pomysły na ciekawsze rozwiązania?
    Gniazdek około 30, oczywiście wersja z tunerem w każdym z pokoi odpada.

Pozdrawiam i czekam na ciekawe pomysły.
  • Computer Controls
    Marcin91
    Level 23  
    Rozwiązanie dośc drogie ... nie wiem ile ma być tych programów i jakie to mają być programy, oraz jak ma wygladać instalacja, tak więc ciężko coś zaproponować, a rozwiązań jest kilka, tylko aby coś zaproponować to muszę znać zapotrzebowanie.
    pozdrawiam Marcin
  • Computer Controls
    irekr
    Moderator
    Dość drogie to delikatne określenie... przyzwoity zestaw to kilkanaście tys zł... Do tego czeka nas wymiana urządzeń telewizji naziemnej i szkoda pakować się w wielkie wydatki.

Na początek dokładnie przeanalizuj konfiguracje sieci kablowej. Bez kabli i tak niczego nie zdziałasz. Co do tych kabli podłączysz to zupełnie inna sprawa.
    tomekgryfice
    Level 11  
    WWK 861 dla naziemnych, multiswitch plus tunery DVB z modulatorami, kilka wpuść powyżej kanału 60 a kilka w "esy" powyżej kanału 12
    Marcin91
    Level 23  
    tomekgryfice ... podłączenie kilku tunerów za pomocą sumatorow czy zwrotnic da taki efekt jak tu opisany : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1320210.html , przerabiałem to już wiele razy. Przy instalacjach w ośrodkach oszczędność skutkuje niezadowoleniem wypoczywających, a ich niezadowolenie skutkuje opinią ... a jak opinia jest słaba to nit nie przyjeżdża.

W sumie niedroga jest to inwestycja biorąc pod uwagę ze będzie na kilka dobrych lat.

Pozdrawiam Marcin
    501238975
    Level 21  
    Witam

Przeanalizowałem to co napisaliście i wpadłem na kilka pomysłów. Ktoś napisał o połączeniu kaskadowym kilku tunerów, też uważam to za mało sensowne bo tak jak pisaliście w przypadku uszkodzenia jednego z nich robi się lipa, zresztą z modulatorami zazwyczaj różnie bywa, ale często zdarza się że obraz jest słabej jakości. Rozwiązanie tańsze ale wymaga miejsca i myślę że jest to popelina. Mam na oku nową troszkę inną robotę niż poprzednio mianowicie jest hotelik, a w nim 48 punktów do 50. Okablowanie zrobione w gwiazdę schodzące się w poziomach do szaftów telekomunikacyjnych. Narazie myślałem o tańszym rozwiązaniu. W najbliższym czasie zostanie uruchomione 1 i 2 piętro więc należy się skupić na 24 punktach. Póki co należałoby uruchomić telewizję naziemną. Dlatego mam do was pewne zapytanie. Myślałem zrobić to w następujący sposób kable z dachu sprowadzić na 2 piętro 9 sztuk, reszta instalacji jest już poprowadzona tak jak na schemacie. Następnie użyć na każdym z pięter Multiswitch hirschamnna CKR 5161 4 szt, sygnały z anten puścić przez rozgałęźniki lub odgałęźniki 3 szt, właściwie czym się to różni ?

http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_tv-sat_ss-504_terra_R70515.htm

http://www.dipol.com.pl/odgaleznik_tv-sat_ss-510_terra_R70516.htm

Jeżeli chodzi o naziemną to chciałem użyć 3 anten UHF, VHF i FM. Obiekt znajduje się około 25 km od stacji nadawczej w Olsztynie (TVP1 polaryzacja pionowa pozostałe pozioma), anteny byłby umieszczone na dachu (5 piętro). Jakich anten byście użyli? Tyle jeżeli chodzi o naziemną.

Co do satelitarnej hmm ... napewno myślałem rzucić na dach 9 koncentryków pod 2 konwertery quatro i naziemną. A co do programów to fajnie by było wrzucić kilka kanałów satelitarnych macie jakie niezawodne i praktyczne rozwiązania ?
    Marcin91
    Level 23  
    Jak dobrze odczytałem to naziemna będzie na tym : http://tels.pl/wzmacniaczwielozakresowywwk8722861-p-69.html , ale co do instalacji SAT to już nie bardzo rozumiem ... w każdym pokoju gdzie będzie TV będzie tuner SAT ?? Bo jeżeli tak to odradzam taką instalację ... Tuner w pokoju oznacza tylko problemy. Najrozsądniejsze rozwiązanie to zestaw modulatorów dwuwstęgowych i np. 8 tunerów dla 8 kanałów SAT ...
    Z powodzeniem uruchomiliśmy 16 kanały SAT przy pomoc 2 takich szafek oraz kanały naziemne, gdzie tak naprawdę koszty były naprawdę niewielkie w porównaniu do stacji czołowej ...

pozdrawiam Marcin
    501238975
    Level 21  
    Powiem Ci tak, myślałem użyć tego telmora, ale ostatecznie odstąpiłem od niego, nie wiem do końca czy dobrze zrobiłem ale zakupiłem 4 anteny FM VHF i 2xUHF (kanały 21-26 i 41-60) mam zamiar symetryzatorów dać tam przedwzmacniacze dopuszkowe LNA-177 30dB następnie zamiast zwrotnicy

http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_antenowy_a...-biii-uhf-uhf_na_zlaczach_f_alcad_R903717.htm

ostatni stopień to

http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_hs-013_12v_terra_vhf-uhf_1we-2wy_R82010.htm

Mam nadzieje że nie przesadziłem, myślę że nie będzię przesterowania, ostatecznie myślałem wyrównać poziomy tłumikami. Co do satki myśłem rozwiązać to w następujący sposób:
    Postawić, np. 8szt Fergusonów fck7900 następników 7600 wykorzystać w nich wyjścia modulowane, ale nie łączyć ich kaskadowo (szeregowo) tylko sygnały z RF out zsumować i podać na wejście multiswicha z naziemną, jeżeli chodzi o LNB to tak sobie myślałem co będzie lepsze ?
    Czy dać 2 konwentery qatro na 2 multiswitche 1 na hotbirda drugi na astrę, czy lepiej jest dać dwa quady i podać sygnały bezpośrednio 4 na 4 tunery i drugie 4 na pozostałe 4 tunery? na czym będzie mniejszy spadek ? Bo tak sobie pomyślałem że jak to będzie szło przez multiswitcha to pojawi się strata. A tak gdyby w przyszłości chcieli na gniazdkach satkę to zawsze konwerter można wymienić a ilość kabli będzie się zgadzała.
    Co o tym myślisz Marcin ? W dipolu zapierają się że bez wzmacniaczy kanałowych nie wyda ta operacja. Ja myśłę najpierw spróbować w ten sposób dopiero jak nie wyda to się będe pchał w te kanałówki po 230zł za sztukę.
    Jeszcze jedno, a co myślisz o rozwiązaniu telewizja na kartę + spliter ? Czy bez karty na tym fergusonie uda mi się ściągnąć jakieś zagraniczne kanały?
    Marcin91
    Level 23  
    O fachowcach z dipola to mam swoje zdanie ( kiedyś z nimi współpracowałem, ale poziom wiedzy technicznej mnie poraził i zrezygnowałem :) może coś sie zmieniło, ale swego czasu to ich motto : sprzedać byle co aby zarobić ...

A teraz od początku ... robisz błąd .. bo brak dobrze zestrojonego sygnału w instalacji antenowej to początek problemów i tak naprawdę zakup wzmacniacza selektywnego to tylko spokój w przyszłości ( zresztą to nie ty za niego płacisz )

Co do sumowania sygnałów z wyjść modulatorów to już napisałem jak to będzie wyglądało ... https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1320210.html tak samo czy to będę zwykłe modulatory zewnętrzne czy wbudowane w tunerach ... 2-3 można tak zrobić ale więcej już sie nieda, oczywiście można probować.

Instalację zrób tak aby było można ją rozwijać, zamontuj Quattro , i multiswitcha i montujesz 9/12 i masz możliwość podpięcia 12 tunerów. Co prawda cena może i wyższa, ale jak przyjdzie potrzeba to montujesz następne switche.
    Na ferdkach masz FTA to oglądasz to co leci z SAT.

A jako modulatory zastosuje ZMD-1100 ( w tej chwili praktycznie na tym tylko robią instalacje hotele i pensjonaty ) Komplet dla 8 tunerów to koszt około 1900-2000 zł

Pozdrawiam Marcin
    501238975
    Level 21  
    Ale ZMD-1100 to stacja czołowa, nie wiem czy jest sens stosować to jako modulatory skoro tunery mają wbudowany modulator. Jestem raczej przy rozwiązaniu z dipolu, oczywiście jeżeli by nie poszło bez wzmacniaczy kanałowych. Ja osobiście jestem nastawiony negatywnie do telmora, jakość wykonania towarów jest taka sobie. Jeżeli zastosujesz konwertery quatro to musiałbyś oprócz dodatkowego wyjścia (jak nie dwóch) na multiswitchu poświęcić dla tych 8 tunerów. Wydaje mi się że to rozwiązanie bardziej awaryjne, bo sygnał leci przez kilka punktów. Przy Quadzie jest sztuka w sztukę, nie ma strat na sygnale. Ja za 5 lat się coś zmieni to zawsze można wymienić konwertery.

Ogólnie to wszystko działo się na wariata bo dziś musiałem zrobić już część więc na zamówienie sprzętu miałem jeden dzień. Robiłem dziś naziemną, ale jak narazie udało mi się powiesić wszystko od naziemnej multiswitche i wzmak. Nie mogłem wejść nigdzie do pokoju aby obejrzeć rezultat. Ale miernik wskazuje wysokie poziomy polsat ok 112dB, dwójka ok 110 dB, jedynka ok 100dB. Więc mam nadzieje że uda się odpowiednio obrobić sygnał. Jak na gniazdach będzie za wysoki to go obniże na wzmacniaczu ewentualnie wyciągne przedwzmacniacze i wstawie symetryzatory. Co do satelity i jej rozwiązania mam czas do przyszłęgo tygodnia. Jedyne co już mam to powieszony talerz 110cm i dwa konwertery Quad.
    Wyjaśnij mi jeszcze jedno Marcinie, może to banalne pytanie ale nigdy nie miałem potrzeby korzystania z Astry. Jeżeli mam 2 konwertery i uchwyt "zezuj", powiedzmy że jednym trafię Hot Birda, to w jaki sposób tym drugim konwerterem trafić Astrę ? Rozumiem że chodzi o kąty, ale jak się ma konwerter Hot Birda względem Astry ?
    Marcin91
    Level 23  
    wiem jedno, ja na tunerach i modulatorach zewnętrznych bym tego nie robił ... a dlaczego to zapewne wkrótce sie przekonasz :)
    Sygnały masz za duże, w sumie to nie wiem jaka jest instalacja tak więc trudno oceniać ( instalacja gwiada czy odgałęźniki? )
    Róznica między HB i A to 6 stopni ... stosuję anteny Triax-a tam ma uchwyt gotowy 6 stopni i automatycznie mam ustawione obie.

Tak więc życze powodzenia przy tej instalacji.
    mowiec
    Level 2  
    Witam;
    W hotelach, pensjonatach nie stosuje się multiswitchy, ponieważ nie a to najmniejszego sensu. Stacja czołowa jest ustawialna raz i działa. Nie ma sensu, także budować stacji na tunerach ponieważ:
    - nie są przystosowane do pracy ciągłej 24h
    -mają zwykle bardzo kiepskie modulatory (zaśmiecone widmo, niskie poziomy)
    Po zsumowaniu sygnału, powstanie kaszana. Dodanie wzmacniaczy kanałowych podnosi cenę, a dalej mamy tylko zwykłe tunery.
    Jestem byłym pracownikiem Dipola (znacie mnie pewnie jako prowadzącego kursy dla instalatorów). Uważam że w takich sytuacjach jak ta, należy znaleźć tanią stacje czołową (najtańszą jest obecnie stacja szwajcarskiego AXINGA). Więcej na temat instalacji na stronie www.rtvprojekt.com

pozdrawiam wszystkich instalatorów:
    Michał Owca
    rysta
    Level 21  
    Na stronie z linku nic poza reklamą firmy nie znalazłem. Gdzie jest wejscie do materiałów?
    501238975
    Level 21  
    Witam Panie Michale

Swego czasu rozmawiałem z Panem na ten temat telefonicznie :) Muszę powiedzieć, że bardzo mi miło spotkać Pana na forum w swoim poście.
    Co do rozwiązania które tam powstało było sprzeczne z Pana teorią. Postanowił zakupić 8 tunerów i zaryzykować. Z początku myślałem o ZMD 1100, ale coś mnie tknęło aby zmierzyć poziom wyjściowy (na wyjściu modulowanym) jednego z Fergusonów i z tego co pamiętam wynosił około 80dB, postanowiłem zsumować 8 tunerów zwykłym rozgałęźnikiem łącząc je w gwiazdę, a nie przelotowo i dodatkowo podbiłem zsumowany sygnał zwykłym wzmacniaczem TERRY. Tunery dałem z 3 kanałowym odstępem efekt końcowy zaskoczył mnie bardzo bo obraz był piękny na każdym (z 24) gnieździe abonenckim. Ile w ten sposób zaoszczędziliśmy 2000zł na pewno bo obyło się bez ZMD 1100.
    Przyznam że tylko nad jednym nie pomyślałem, zastosowałem tam 2 mutiswitche TERRY nie myśląc na początku o dopuszczalnym poziomie na wejście multiswitcha, jako iż cała instalacja była położona w gwiazdę, a ja nie lubię robić popyliny w postaci wiszących kabli i rozgałęźników, które wyglądają jak bombki na choince, pomyślałem że dam multiswitche na każdym z pięter (narazie 2 piętra docelowo 4 i 48 gniazd) wszystko ładnie obszyje i będzie OK. No i muszę przyznać, że wyszło całkiem nieźle łącznie z telewizją naziemną wpiętą pod multiswitche poprzez rozgałęźnik.
    Rozumiem, że każdy handlowiec żyje z prowizji, może instalację antenowe nie są do końca moją branżą bo na co dzień zajmuję systemami SSWiN oraz CCTV, ale po kilku takich pracach mogę powiedzieć że teoria to jedno a praktyka to drugie. Osobiście uważam podobnie jak niektórzy ludzie z różnych forów, że DIPOL wciska mnóstwo zbędnego sprzętu, który spokojnie można pominąć. Po tym hoteliku mogę śmiało powiedzieć, że wzmacniacz HS-013 (12V)Terra VHF/UHF 1we/2wy to kompletna pomyłka! Nie wspomnę nic o zasilaczu przedwzmacniaczy wbudowanym w tym wzmacniaczu. Dwa razy go reklamowałem i się poddałem. Reasumując uważam że rodzimy TELMOR biję na głowę TERRE już nie wspominając o cenie. Wzmacniacz kanałowy TELMORA WWK 921 to już wogóle cudeńko. Nie miałem nigdy do czynienia ze stacją czołową (ponieważ nie miałem zaszczytu uczestniczyć w żadnym szkoleniu z telewizji), na pewno bym był nią zachwycony, ale bądźmy realistami ile mniejszych hoteli jest w stanie wydać min 10000zł na sam sprzęt ??? Dlatego tak jak już to bywa w Warmińsko Mazurskim trzeba szukać rozwiązań bardziej przyziemnych oczywiście informując o tym klienta, a nie brać co popadnie byle by robota była. Chętnie wziąłbym udział w jednym z Pańskich szkoleń, bo moja wiedza techniczna z tej dziedziny jest daleka od ideału
    mowiec
    Level 2  
    Witam;
    Pozdrawiam wszystkich instalatorów. Co do stacji czołowej to polecam rozwiązanie niemieckie w polskiej cenie. Stacja czołowa WISI serii OM idealnie nadaje się do małych pensjonatów i hoteli. Stacja bije na głowę konkurencje.

Zapraszam wszystkich instalatorów do śledzenia portalu www.satelitarni.pl. Jest to obecnie z uwagi na personalia najbardziej obiecujący portal o tematyce satelitarnej.
    Redagujący wykonują darmowe projekty, posiadają wiedzę i doświadczenie.
    Produkty są o wiele tańsze niż u tradycyjnego dostawcy.
    Miła obsługa jest nastawiona twarzą do klienta. Na satelitarni.pl odkryjesz, że można nie mieć problemów z serwisem, a klient to prawdziwy Pan.

Najbliższe szkolenia to:
    -24 marzec 2010 godzina 10 Warszawa
    temat szkolenia: Nowoczesny monitoring oparty o profesjonalne rejestratory sieciowe CAMVISION - szkolenie jest darmowe
    Instalacje multiswitchowe w domach jednorodzinnych w oparciu o sprzęt szwajcarskiej firmy AXING - szkolenie jest darmowe.
    zapisy: biuro(malpa)acme.com.pl

-7 kwiecień 2010 godzina 10 Kielce
    temat szkolenia: Nowoczesny monitoring oparty o profesjonalne rejestratory sieciowe CAMVISION- szkolenie jest darmowe
    Instalacje multiswitchowe w domach jednorodzinnych w oparciu o sprzęt szwajcarskiej firmy AXING - szkolenie jest darmowe.
    zapisy: wojtek(malpa)alfserwis.com

-14 kwiecień 2010 godzina 10 Gdynia
    temat szkolenia: Nowoczesny monitoring oparty o profesjonalne rejestratory sieciowe CAMVISION- szkolenie jest darmowe
    zapisy: p.czernikowski(malpa)audax.use.pl

Najważniejsze cena CAMVISION nigdy nie będzie na ALEGRO dołowana, wiec instalator jest szczęśliwy

pozdrawiam:
    Michał Owca
    tvcasting3d
    Level 12  
    Witam,
    Obecne układy monolityczne modulatorów DSB są stabilizowane kwarcem, mają doskonałą stabilność i świetne parametry CTB CSO. Ich poziom wyjściowy sięga 85dbuV i często są podstawą konstrukcji zewnętrzych modulatorów DSB. Stosowane są też w konstrukcjach profesjonalnych modulatorów VSB przed przesunięciem częstotliwości i wycięciem wstęgi. Tak jest w przypadku np. WISI. Pan Marcin pisze jednak rozsądnie pamiętając, że na rynku jest jeszcze wiele tunerów z modulatorami budowanymi w oparciu o oscylator LC. W większości modulatorów wbudowanych w sprzęt powszechnego użytku, nie znając ich konstrukcji, trzeba założyć:
    1. Brak stabilności
    2. Sianie harmonicznymi
    3. Konstrukcję DSB
    4. Niski poziom sygnału wyjściowego ok 60-70dbuV
    (przecież do wysterowania typowego telewizora wystarczy 65dbuV)
    5. Słaby C/N, niezadowalające CTB, CSO
    6. Brak lub nieznane parametry wszelkich wyprowadzeń typu "podłącz dalej"
    (wszelkiego typu sumatorów z i bez wzmacniacza, czasami 0-1db czasami 3db)

Czego nie wolno robić to podłączać jak była mowa kaskadowo. Związane jest to z budową tego typu modulatorów. Zabraknie nam najczęściej albo sygnału wejściowego lub i wyjściowego lub i nie będzie można wyregulować poziomu składowych widma i CTB/CSO/CN spadnie. Kiedy budujemy stację czołową musimy sobie zapewnić dobre CTB, CSO, wysokie poziomy sygnału u źródła (anteny, modulatory) aby uzyskać wysokie C/N. Jak najmniej wzmacniaczy jak najwięcej układów pasywnych. Jeśli wzmacniamy to na początku.
    Budowa stacji czołowej, nie opłaca się nam kiedy chcemy mieć w instalacji np.15 kanałów naziemnych w tym HD, switche i odbiorniki satelitarne. Wtedy możemy pokusić się o rozwiązanie na tunerach DVB-S+T + multiswitch. I mamy HD! Tunery abonenckie dostarczą abonentom operatorzy platform satelitarnych, będzie tanio.
    Gdy budjemy instalację w oparciu o sumowanie sygnałów z wewnętrznych modulatorów tunerów odpada HD. Niestety i tu ukłon w stronę profesjonalistów tunery się zawieszają, nie mają automatycznego resetowania, odwieszania modułów CAM itd. Najlepszym przykładam jest jedna z konstrukcji profesjonalnej stacji czołowej zbudowana w oparciu o płyty główne wymienionych wyżej w tekście tunerów. Co więcej, producent nie zdecydował się wykorzystać ich wewnętrznych modulatorów tylko produkuje własne zewnętrze. Tunery się zawieszają potrzebna jest obsługa.
    Jednak jeśli zdecydujemy się na budowę zakładanej hybrydy trzeba wykonać co następuje:
    1. Kupić odpowiednie anteny o jak największym zysku. Zapytajcie instalatorów jakie są poziomy z anten w okolicy oni wam odpowiedzą najlepiej.
    2. Sprawdzić czy nie ma zakłóceń GSM, RADIO-TAXI... itp i zastosować odpowiednie filtry na wyjściu anteny jeśli konieczne.
    3. Przez N-way splittery doprowadzić sygnał do poszczególnych tunerów z anten wykorzystując maksymalne poziomy wyjściowe anten, jak trzeba dorzucić tłumik dorzucamy. Lepiej mieć za silny sygnał z anteny niż za słaby. Dla poszczególnych przemienników TV możemy zastosować oddzielne anteny tak aby do maksimum wykorzystać ich sygnał, tunery pogrupować aby dana grupa tunerów odbierała dany nadajnik, częstotliwość TV.
    Splitter i dodatkowa antena ok 50pln, są tańsze od selektywnego wzmacniacza ok 1000pln. Chyba, że sygnału nie starcza a anteny większej nie da się kupić.
    4. Podłączyć antenę radiową a do niej filtr pasmowy na pasmo radiowe.
    5. Podłączamy za filtrem pasmowym anteny radiowej analizator widma i sprawdzamy czy nie ma śmieci w paśmie naszej przyszłej telewizji. Jeśli są śmieci zamawiamy filtr środkowo zaporowy na taki śmieć. Jeśli jest za pasmem radiowym ten śmieć to dokładamy kolejny filtr pasmowy na pasmo radiowe aby go wyciąć.
    6. Sumujemy sygnały modulatorów tunerów używając do tego N-way splitter pamiętając, że do jednego z jego wejść/wyjść mamy podłączyć antenę radiową. Wszelkie gniazda niewykorzystane trzeba zakończyć terminatorem. Zamiast budowania na bieżąco najpierw taką instalację dokładnie projektujemy aby do maksimum wykorzystać poziomy sygnałów i uzyskać najlepsze C/N, zanim będziemy potrzebować wzmacniacza lub i multiswitcha.
    Zakładamy, że będziemy mieć 15 kanałów a szesnasty to radio. Splitter 1-16, w tym przypadku nasz sumator, zje nam ok 15db. Jeśli mamy tunery z wyjściem 80dbuV zostanie nam ok 65dbuV co wystarczy na wysterowanie wejścia multiswitcha (47-860MHz min. ok 55 dbuV). Podłączamy szesnaście lokali na piętrze np. multiswitchem TMP 9x32 (minimalnie dwa wyjścia satelitarne na lokal tak trzeba liczyć np. dla N-ki).
    Zanim jednak podłączymy zsumowany sygnał tunerów do multiswitcha musimy ustawić odpowiednie częstotliwości, kanały pracy naszych modulatorów. Dla tak kiepskich modulatorów proponuję odstęp między naszymi kanałami przynajmniej 3 kanały. Poniżej 2 wystąpią intermodulacje bo DSB zajmuje przynajmniej dwa kanały. Jak widać liczba możliwych nadawanych programów TV, modulowanych przez tunery zależy od minimalnej i maksymalnej częstotliwości pracy ich modulatorów. Oczywiście też od ich CTB i CSO, sygnału wyjściowego (C/N)...ale nie zamierzamy mieć więcej niż 20 kanałów TV naziemnej. Na wszelki wypadek omijamy planując rozkład program/częstotliwość(kanał) przynajmniej 1 kanałem odstępu, częstotliwości pracy nadajników naziemnych TV pracujących w naszej okolicy. Czyli nie modulujemy na tym samym kanale naszego programu co naziemna TV w naszej okolicy.
    Podłączamy analizator widma do wyjścia splittera/sumatora przed podłączeniem go do multiswitcha i uruchamiamy tunery po kolei sprawdzając czy przypadkiem jeden z modulatorów nie sieje śmieciami. Jeśli jakiś sieje możemy zrezygnować z obsadzenia danej częstotliwości i przestawić modulator jaki miał na niej pracować na inną częstotliwość/kanał. Wyrównujemy poziomy wyjściowe modulatorów tłumikami tak aby widmo było płaskie a różnice w poziomach sygnałów wyjściowych modulatorów naszych tunerów nie różniły się więcej niż o ok. 1,5dbuV. Podłączamy antenę radiową i przyglądamy się gdzie jest maksimum sygnału radiowego. Włączamy tłumik na wejściu radiowym naszego sumatora tak aby sygnał radiowy był o 10dbuV słabszy od ustawionego poziomu sygnałów TV modulatorów tunerów. Podłączamy wszystko do np. TMP 9x32 i podłączamy resztę według instrukcji dla instalacji TV sateltarnej.
    Jeśli nie mamy analizatora musimy mieć dość dobry miernik poziomu sygnału CATV. Możemy też założyć, że jeśli mamy jeden typ tunerów kupionych u tego samego dostawcy w tym samym czasie, sygnały będą miały podobne poziomy. Jeśli wrzucimy kilka kanałów np. w paśmie 111-300Mhz możemy też założyć, że poziomy sygnału będą równe. Polecam jednak wszystko sprawdzać miernikiem lub analizatorem widma jeśli chcemy mieć pewność, że wszystko będzie działać ok.
    Polecam jednak inną instalację: tunery dvb-t+s od platformy satelitarnej i multiswitch, to jest zdrowsze no i mamy HD. Odnośnie pytania postawionego na początku tematu odpowiedź jest jedna jeśli abonentów ma być dużo więcej niż kanałów to robimy stację czołową jeśli mniej jak sugeruje pytanie instalację robimy na multiswitch'ach x32 a je łączymy w przypadku rozbicia na domki światłowodem używając LNB TRIAX z wyjściem optycznym. Robimy sobie np. dwie i więcej np. osiem gwiazd coax RG6/TRISET żel grupując domki po 16 a je łączymy do LNB światłowodem. Tunery bierzemy od operatorów platform satelitarnych bo nie możemy uprawiać piractwa. Instalacja programów naziemnych kiedy chcemy oglądać platformy satelitarne mija się z celem bo programy polskojęzyczne mamy w pakiecie. tvcasting3d(at)gmail(dot)com Pozdrawiam