Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lodowka- po nagrzaniu sie agregatu nie wlacza sie ponownie

14 Maj 2009 07:13 5069 8
  • Poziom 14  
    Problem polega na tym, ze byl uszkodzony pozystor. Po jego wymianie lodowka normalnie zastartowala ale po wylaczeniu juz nie mozna jej zalaczyc, slychac tylko buczenie w agregacie. Po ostygnieciu agregatu znowu ruszyla. Przy agregacie nie ma zabezpieczenia termicznego, rezystancja obwodow rozruchu i pracy agregatu jest ok. Napiecie po ostygnieciu pozystora normalnie dochodzi do obwodu rozruchu ale agregat nie chce sie zalaczyc tylko buczy! Moje pytanie- czy przypadkiem nie jest zatarty agregat? A jesli tak to czy mozna go jeszcze jakos uratowac?
  • Moderator Elektrotechnika
    Sprężarę załączałeś sam czy termostat?
    Jeśli sam to powinneś odczekać przed ponownym załączeniem ok 5 min.
  • Poziom 11  
    Z tego co podałeś oznacza , że sprężarka w Twojej lodówce lata świetności ma za sobą . Sprężarki się regenerowało w latach 80-tych z marnym skutkiem .
  • Poziom 14  
    Wiec tak- wylaczylem ja termostatem, ale mierzylem opor pozystora i jak juz jego rezystancja spadla do ok 16 ohm to ponownie probowalem ja zalaczyc termostatem i okazuje sie ze, napiecie dochodzi do obwodu rozruchu jak i do obwodu pracy sprezarki tylko ona nie rusza (slychac tylko ciche buczenie) a ponownie rusza dopiero po jej ostygnieciu!
    A co do wieku tej lodowki to ona ma zaledwie 3 lata i jest prawie jak nowa.
    Ponawiam pytanie- czy jesli jest przytarta sprezarka to czy jest jakis sposob aby ja naprawic (nie rozbierajac jej)?
  • Specjalista AGD
    dariusz dubinski2 napisał:
    nie rusza (slychac tylko ciche buczenie) a ponownie rusza dopiero po jej ostygnieciu!

    Nie rusza, bo jest jeszcze za duże ciśnienie po stronie tłocznej - między ręcznym wyłączeniem, a ponownym załączeniem, musi być zachowany odstęp przynajmniej 10 min. Jeżeli nadal będziesz tak kombinował, to zabijesz tą sprężarkę.
  • Poziom 14  
    Dzieki nares, byc moze tu jest problem tylko ze wczoraj czekalem ok. 20 min. i bylo to samo. Lodowka jest u klienta wiec rano dzwonilem do niego zeby ja zalaczyl i ruszyla bez problemu, ale nie mogac kontrolowac temperatury sprezarki kazalem ja na razie wylaczyc zeby przypadkiem sie nie przegrzala. Bede u niego wieczorem to zaloze mu zabezpieczenie termiczne i wtedy sprawdze.
  • Poziom 11  
    Poproś swojego klienta aby włączył lodówkę pół godziny przed Twoją wizytą a kiedy do niego dotrzesz to ją wyłącz na parę minut (10 to z dużym zapasem ciśnienia się wyrównują już po 3-4 minutach) i przy włączaniu dowiesz się wszystkiego. Jeżeli nie załączy się prawie na pewno jest uszkodzona .
    Jeżeli się włączy to sprawdź czas postoju lodówki w normalnym cyklu pracy.
  • Poziom 14  
    Ok tak zrobie, jak co to napisze jutro jaki efekt!
  • Poziom 14  
    Wiec tak, ta lodowka stala w piwnicy i po wniesieniu do mieszkania przestala dzialac, ale klient ja znowu wyniusl do piwnicy i zalaczyl ja dopiero po dwoch dniach i lodowka zaczela normalnie pracowac. Poradzilem mu zeby jak ja znowu wyniesie do mieszkania niech jej nie zalacza przez jedna dobe i wtedy wszystko powinno normalnie dzialac. Dzieki wszystkim za odpowiedzi! Pozdrawiam! Temat zamykam.