Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Monitor Daewoo 14"

Jeymz 07 Maj 2004 12:04 950 6
  • #1 07 Maj 2004 12:04
    Jeymz
    Poziom 10  

    Witam
    Co może byc uszkodzone w w/w monitorze jesli obiawem usterki jest brak jakiejkolwiek reakcji na po podaniu zasilania (monitor wogle nie startuje tak jakby nie było napięcia na wyjściu przetwornicy)?
    Wymienilem kondensator w przetwornicy (22uF/400V) bo byl "spuchnięty", ale to nie dało żadnych rezultatów.Prosze o sugestie.
    Pozdrawiam

    0 6
  • #2 07 Maj 2004 13:08
    Bogusław Gazda
    Poziom 26  

    a nie 220/400V dobrze kombinujesz tam jest więcej pojemnosci więc je wymien .Sprawdz tranzystor klucza i rezystory jesli sprawne sprawdz czy na wtornej nie obciąza cos?

    0
  • #3 07 Maj 2004 14:13
    Keszel3
    Poziom 14  

    Mam nadzieję, że sprawdzałeś wył. zasilania w DAEWOO miały zimne luty.

    0
  • #4 08 Maj 2004 23:06
    palker666
    Poziom 13  

    no a może cos a trafo?

    0
  • #6 09 Maj 2004 10:42
    dariuszm2
    Poziom 34  

    Cześć.
    Dobre, powinno się to dawać obowiązkowo do przeczytania nowym na forum.
    A wracając do problemu. Jeymz Sprawdź, jak napisał Bogusław Gazda zwracając uwagę na rezystory (często uszkodzenie polega na zwiększeniu rezystancji).
    Pozdrawiam.

    0
  • #7 09 Maj 2004 21:40
    MORT
    Poziom 24  

    Zapewne to CMC-1424 bo w nich były problemy z puchnacym kondesatorem. Następna rzecza jaka prawdopodobnie sie skonczyła to tranzystor BU od trafopowielacza. Po wymianie monitor zadziała. Jeszcze jedna rzecz. Należy rowniez sprawdzić mostek prostowniczy w zasilaniu bo tez lubi sie zepsuć. Wrazie jakbys potrzebował schemat to daj znaka bo mam troshke schematów od monitorów. Pozdrawiam.

    0