Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wentylatory w passacie b6 problem.

felix123 15 Maj 2009 20:13 12497 11
  • #1 15 Maj 2009 20:13
    felix123
    Poziom 9  

    Witam kupiłem auto ,klima w nim nie działała ,więc pojechałem ja nabić.Po uzupełnieniu czynnika, klima działa ale wentylator ani ruszy.Przy chłodnicy też ani razu się nie włączył pewnie też nie działa.Jak sprawdzić wentylatory czy są sprawne.Próbowałem podłączenia na ostro ,to mały wiatrak(ten od klimy) działa ,ale tylko po podpięciu prądu do małej wtyczki zaznaczonej na zielono.Gdy podłącze prąd do dużej wtyczki (zaznaczonej na czerwono) nie dzieje się nic i nic się nie kręci.Co ciekawe jak podłącze w dużej wtyczce prąd +do- i -do+ czyli odwrotnie niż powinno być, to oba wentylatory działają ale kręcą się w odwrotną stronę.Dodam że na dużym wentylatorze jest jakiś moduł(zaznaczony na niebiesko) czy coś podobnego i to do niego idzie główne zasilanie obu wiatraków.Jak można inaczej sprawdzić działanie tych wentylatorów lub tego modułu?

    1 11
  • Sklep HeluKabel
  • #2 15 Maj 2009 21:37
    Spacewalker
    Poziom 32  

    A ja Ci radze zrobic diagnostyke VAG-iem i zobaczysz czemu nie działa. Wiatrak ma sterowanie CAN-owskie i musi dostac sygnał o temp do właczeniu itp.

    -1
  • #3 15 Maj 2009 22:06
    felix123
    Poziom 9  

    Witam.Auto było podłanczane pod kompa w serwisie u gościa co klime mi napełniał.Wyskoczył "błąd wentylatora"-nie daje się skasować.Podobno auto(klima) wysyła sygnał do włączenia wentylatora,ale ten nie reaguje.Były właściciel (sąsiad)wymieniał te wentylatory rok temu i zarzeka się ,że są sprawne i jestem teraz w kropce.

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #4 15 Maj 2009 22:36
    fructon
    Poziom 33  

    musisz zdawac sobie sprawe z tego że te moduły sterujące zabudowane w wiekszym wentylatorze padają bardzo czesto i to że były wymieniane rok temu wcale nie swiadczy że są dobre

    1
  • #5 17 Maj 2009 12:31
    irek.konikiewicz
    Poziom 2  

    felix123 napisał:
    Witam kupiłem auto ,klima w nim nie działała ,więc pojechałem ja nabić.Po uzupełnieniu czynnika, klima działa ale wentylator ani ruszy.Przy chłodnicy też ani razu się nie włączył pewnie też nie działa.Jak sprawdzić wentylatory czy są sprawne.Próbowałem podłączenia na ostro ,to mały wiatrak(ten od klimy) działa ,ale tylko po podpięciu prądu do małej wtyczki zaznaczonej na zielono.Gdy podłącze prąd do dużej wtyczki (zaznaczonej na czerwono) nie dzieje się nic i nic się nie kręci.Co ciekawe jak podłącze w dużej wtyczce prąd +do- i -do+ czyli odwrotnie niż powinno być, to oba wentylatory działają ale kręcą się w odwrotną stronę.Dodam że na dużym wentylatorze jest jakiś moduł(zaznaczony na niebiesko) czy coś podobnego i to do niego idzie główne zasilanie obu wiatraków.Jak można inaczej sprawdzić działanie tych wentylatorów lub tego modułu?

    Przeprowadź test climatonica.Jesli jest coś uszkodzone błędy pojawią się na panelu Climatronica

    1
  • #6 17 Maj 2009 17:32
    felix123
    Poziom 9  

    Posiadam zwykłą klime i jest to auto sprowadzone ze stanów.

    0
  • #7 17 Maj 2009 18:10
    autoas
    Poziom 42  

    Test VAGiem powinien uruchomic wentylatory i będziesz wiedział

    0
  • #8 14 Lip 2009 08:25
    felix123
    Poziom 9  

    Witam.Po podpięciu pod kompa wyskoczyły błędy : zwarcie do masy i brak komunikacji z modułem wentylatora. Kupiłem "nowy" wentylator na allegro i po zamontowaniu okazało sie, że ten nowy też nie działa.Pojechałem do elektryka samochodowego posprawdzał napięcia i stwierdził, że stary i nowy wentylator nadaje się do wymiany.Podobno w jednym wentylatorze z wbudowanym modułem uszkodzony jest jakiś "scalak" i że da się to naprawić.Okaże sie dzisiaj ,bo mam pojechać po ten wentylator do elektryka.

    0
  • #9 04 Sie 2009 21:48
    felix123
    Poziom 9  

    Witam,co ja mam z tym mechanikiem to głowa boli...Mam już ten wentylator z modułem "naprawiony".Bo po zainstalowaniu go w aucie dalej nie startuje po włączeniu klimy.Co najciekawsze przy podpięciu vaga jest wszystko ok i brak błędów.Sam widziałem na ekranie kompa "wentylator aktywny".Czynnik jest i ciśnienie rośnie przy odpaleniu klimy a wentylatory dalej stoją o co chodzi ?.

    0
  • #10 04 Sie 2009 23:42
    teodor76
    Spec od samochodów

    wentylatory w b6 sterowane są z sterownika silnika sterownik dostaje informację z modułu klimatyzacji i decyduje o ich włączeniu wykonaj test elementów wykonawczych w sterowniku silnika lub w sterowniku klimatyzacji i sprawdź czy wentylator dostaje impuls na jeden z 2 cienkich kabli we wtyczce zaznaczonej na czerwono ok 8volt możesz mieć uszkodzony moduł wentylatorów a błędów nie będzie i zdiagnozuj to vag-iem ,vas-em

    1
  • #11 04 Sie 2009 23:48
    ska
    Poziom 10  

    Dwa grube przewody to stały plus i masa. Pozostałe dwa to sterowanie. Jeden z nich ( nie pamiętam koloru ) to zapłon ( plus po włączeniu zapłonu ) a drugi to info z kompa silnika o wymaganej mocy wentylatorów ( impuls o zmiennym współczynniku wypełnienia od 9% do 92% ). Amplituda impulsu musi być zbliżona do napięcia 12V w instalacji. Jeśli na chwilę podasz na sterujący napięcie +12V to sprawne wentylatory "pójdą" na max.

    0
  • #12 17 Sie 2009 13:41
    felix123
    Poziom 9  

    Witam podłączyłem w wtyczce wentylatorów dwa grube przewody z akumulatorem.Następnie do cieńkiego czerwonego przewodu z wtyczki dołączyłem jeszcze plus z akumulatora i po 2 sekundach wystartowały wentylatory na maxa.Teraz mam pytanie bo pozostał jeszcze jeden przewód zielono żółty ,chyba sygnałowy z klimy(którego nie podłączałem).Czy to ma tak być,czy jest jeszcze usterka gdzieś w aucie?.

    4