Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

J-60 - dziwnie buczy, trzaska i pierdzi...

16 Maj 2009 15:30 2475 17
  • Poziom 22  
    Witam !
    Mam taki dziwny problem - postaram się go sprecyzować... Ostatnio kupiłem od jednego z użytkowników tego forum kilka układów m.in J-60 (wzmacniacz samochodowy 2x20W firmy JABEL). Ale mam taki problem gdyż po podłączeniu wszystkich kabli i zasilania układ się włącza ale strasznie burczy, trzaska, pierdzi i gdy chcę wziąć wtyczkę jack i podłączyć go np CD to te zjawiska się nasilają... Zgodnie z opisem w instrukcji dałem pomiędzy + sygnału a masę kondensator 100pF ale to nic nie daje :| A najciekawsze jest to że gdy już podłączę ten jack do CD to te trzaski, burczenie (itp) prawie całkowicie znikają :!: Potem dałem potencjometr na wejście sygnału - to samo co wcześniej... Tak się dzieje na obydwu kanałach (na obydwu kostkach). Proszę o pomoc :!:

    Pozdrawiam !
  • Poziom 26  
    A może pomyliłeś sygnał z masą?
  • Specjalista - oświetlenie sceniczne
    A jest tam rezystor między sygnałem a masą na wejściu?
  • Poziom 22  
    Do slu_1982 :
    + sygnału jest podłączony do + we zmacniaczu a masa z masą

    Do LuckyDj :
    Nie ma żadnego elenemtu który łączy + sygnału z masą. Jest jedynie szeregowo na wejściu elektrolit 2,2uF.
  • Specjalista - oświetlenie sceniczne
    Spróbuj dać rezystor o wartości np 47k jak na schemacie.

    J-60 - dziwnie buczy, trzaska i pierdzi...
  • Poziom 22  
    Dalej g*wno... Dałem ten rezystor 47k pomiędzy ,,+" a ,,-" sygnału (gdzie ,,-" to masa). Próbowałem też z innymi wartościami - to samo... HELP :!: Za 3 dni wyprawiam urodzinki a przecież nie pokaże się z takim sprzętem !

    EDIT :

    Znalazłem w jakimś innym temacie taki cytat :

    jakiś użytkownik napisał:
    Witam zmień C5.C7na 220uF na płydce .kondensatory 100n są w miejsce C9,C10 i są na schemacie razem z rezystorem 1om (u mnie 3,3om).A tak to schemat jest taki sam jak u mnie.C11 jest stanowczo za mały na zasilaniu musi być 1000uF u mnie bez tego kondka wzmacniacz dostaje szału.



    Napisz mi dokładnie co mam pozmieniać... W tamtym temacie pisało że po zmianie tych elementów coś to dało... Zamieniłem C11 na 1000uF. I dalej g*wno...
  • Poziom 22  
    Halo :!: Odpowie ktoś :?:
  • Poziom 26  
    1 czy w zasilaniu nie ma tętnień sieci?
    1 czy jest właściwe napięcie zasilające?
    1 czy wejście do wzmacniacza nie jest zwarte np. do obudowy? jak wejście sygnału dotyka np. jakiegoś metalu, jak dotkoesz je palcem wejścia to są takie efekty. Wygląda na to, że wejście sygału (+ sygnału) zwiera do obudowy wtyczki jack
  • Poziom 22  
    Aha. Czyli wystarczy wymienić jacka ?
  • Poziom 26  
    wystarczy na obudowę wtyku dać - a na środkowe wyprowadzenie sygnał
  • Poziom 22  
    oki. Ale mi się nie chce bawić z takimi żeczami. Mam kilka jacków więc wymienie i dam znać :)
  • Poziom 22  
    lol nie wiedziałem co to wtyczka (jack).
    -------------------------------------------------------------------
    Zmieniłem całego jacka i jakoś dalej to samo ale chyba w mniejszym stopniu. (dobrze podłączyłem jacka)
  • Poziom 26  
    Jak podłaczyłeś tak jak na obrazku to wg. mnie nie powinno byc takich efektów.
  • Poziom 26  
    sebxx4 napisał:
    lol nie wiedziałem co to wtyczka (jack).
    Nie pokazuje Ci co to jest jack tylko jakie ma wyprowadzenia
  • Poziom 22  
    no dobra. Ale to jakoś nie daje efektu.

  • Poziom 20  
    Nie dziw się że tak jest poczytaj trochę opinii o tym wzmacniaczu to zobaczysz, a wogóle to wszystkie wzmacniacze na TDA które składałem tak miały jak wtyczka była wyjęta np z komputera to wzmacniacz strasznie buczał ale po włożeniu jej do gniazda jack problem ustępował i normalnie grała muzyka.

    A tobie ten wzmacniacz w ogóle działa?? Czy z głośnika tylko brum jeśli nuta ghra tylko jest słaba jakoś to lutowało się chyba między 9 nóżkę TDA a masę kondensator pojemności 1000uf co najmniej gdzieś na 25V po tym zabiegu wzmacniacz grał bez problemów.

    A i czytałem że będziesz robił urodzinki czy coś i bedzie impreza to wiesz co lepiej nie puszczaj muzyki z tego wzmacniacza bo gra on bardzo marnie i dużej głośności nie będziesz miał tak że wiesz może wyjść bardzo głupia sytuacja bo to gra jak zwykłe głośniki komputerowe i nie pociągnie ci normalnych kolumn.
  • Poziom 22  
    No niestety. Postaram się o jakiś inny wzmacniacz. Temat uważam za zamknęty.

    Pozdrawiam !