Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TOMTOM GO700 nie uruchamia się.

maxisT 16 May 2009 18:17 2537 1
    maxisT
    Level 11  
    Witam.
    Posiadam GO700 i do tej pory działał bez problemów. Przez ostatnie pół roku przeleżał w szafie i teraz chciałem go użyć ale nie chciał się włączyć w ogóle, ani nie chciała się w ogóle ładować. Poczytałem na forum na temat baterii która mogła się rozładować więc go rozebrałem i sprawdziłem ją. Faktycznie po zmierzeniu napięcia na czarnym i czerwonym przewodzie pokazało 0,04 V. Więc wziąłem ładowarkę i podpiąłem bezpośrednio do baterii. Nie wiem czy dobrze, ale podpiąłem plus do czerwonego i minus do czarnego (chyba tak powinno być). Bateria się po kilkunastu minutach podładowała do ok. 3,68 V. Więc ją podpiąłem do płyty i nie skręcony sprzęt włączyłem przyciskiem (czy trzeba go całego skręcić przed włączeniem?). Po włączeniu mrygnęła tylko dioda na zielono i nadal nic. Może macie jakieś sugestie co do uszkodzenia jakie mogło powstać, poza baterią bo ona chyba raczej w tym momencie sprawna nadal ma 3,67 V. Chyba że ją źle podłączyłem do bezpośredniego ładowania, może przewody powinny być na odwrót podłączone albo wykorzystany kabel żółty.
    Pozdr.
    hacker_ice

Level 24  
    Nie możesz podpinać od razu pod baterie ładowarki bo musi ona przechodzić przez uklad w urządzeniu które to ono właśnie ładuje... Inaczej rozwalisz baterie :/ Mozesz jedynie na baterii przeczytac ile ma V i wtedy taki Voltarz podpiać zamiast baterii... Twoja ładowarka ma 5V a bateria ma zapewne mniej... Tylko przez układ ktory obnizy Ci napiecie z ładowarki mozesz ja od razu podpiac :)