Witam, niedawno zakupiłem omege b po fl (2,5 v6) i mam problem z alarmem, ni z gruszki ni z pietruszki sam zaczyna wyć Stoi na parkingu przed moją pracą - nie ma nikogo w pobliżu (same auta). Ma ktoś pomysł co to może być ? Może można jakoś czułość zmniejszyć czy coś ?? Z tego co wygoglałem może być problem z wycięciem tego alarmu - ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie ? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Jak masz wersje kombi to na tylnych szybach powinny być czujki na szybach tzn ścieżka elektryczna i podłączona 2 przewodami Sprawdź czy dobrze są podłączone Ja miałem ten sam problem i okazało się że jeden przewód nie stykał I posprawdzaj też czujki otwarcia maski , drzwi i tylnej klapy
Moja omega to hatchback. Mam takie coś na słupkach miedzy drzwiami - jak na moje oko to ultradźwiękowe czujniki ruchu, jak przestanie padać to pójdę do omki zrobie zdjęcie i zobacze co to.
edit:
wyciągnąłem całkiem te czujniki. Chwile temu omega znowu wyła, zobaczymy jak bedzie bez tego.
Pomyliłem się z tym hatchbakiem - to sedan ale chyba nie ma większej różnicy. Odkąd odłączyłem te czujniki w słupkach nie ma już nagłych alarmów. Jutro pojade na szrot i zobacze czy maja jakąś omege z tymi czujnikami, sprawdze też drzwi jak nie bedzie padać, ale stawiam na któryś z tych czujników.
Sorry za posta pod postem. Troche zajęty byłem i do tego wakacje i zleciał prawie miesiąc. Czujniki ruchu dalej leżą w domu, alarm dalej sam wyje, tyle że jak jest mokro to częściej (2 do 4 razy na dobe) a jak jest sucho to rzadziej (raz na dwa dni) więc stawiam na wode, lub zgniłe/zaśniedziałe wtyczki - tylko gdzie ? Drugie pytanie - można jakoś wyciąć fabryczny alarm i założyć inny ? Gdzie jest centralka ? Zintegrowana z komputerem ? Co sądzicie o podciągnięciu wejść w centralce jakimś rezystorem do plusa albo minusa żeby mi to nie wyło po nocach ?
Popytaj jeszcze chłopaków z www.opelomegaforum.pl to tam ci na pewno pomogą Ja u siebie znalazłem przyczynę tego że alarm sam się włączał A było to tak jak pisałem Styki na szybie tylnej były odłączone
Przeprowadziłem dzisiaj kilka testów i coś nie halo Mianowicie wcisnąłem krańcówke w drzwiach palcem, zamknąłem auto kluczykiem odczekałem chwile i puściłem palec - alarm zaczął wyć i tak po kolei wszystkie drzwi - wszystko ok. Zabrałem sie za test klapy i dupa nie ważne czy wciśnięty czy nie alarm się nie załącza to samo z bagażnikiem jakieś pomysły dlaczego ?
Idąc dalej wyciągnąłem schowek (wersja angielska) i dostałem się do paru rzeczy mianowicie puszeczka:
ta oto puszeczka miała przepaloną ścieżkę:
Poprawiłem ścieżke ale dalej dupa. Interesuje mnie do czego jest ta puszeczka którą pokazałem wyżej i do czego są przekaźniki znajdujace sie obok:
tego na dodatek brakuje
Na opelomegaforum.pl chyba mnie nie chcą - proszę admina juz drugi tydzień o mejl z linkiem aktywacyjnym i nic Ma ktoś jakieś sugestie co zrobić z moją omką ??
Witam nie wiedziałem gdzie mam napisać moje pytania co do alarmu więc postanowiłem się podpiąć pod ten temat jeśli zły dział to proszę admina o przeniesienie do dobrego działu
chciałbym zapytać jak u was działa fabryczny alarm w samochodzie
pytam dlatego że dziś zmieniłem centralkę która znajdowała się w mojej astrze G na centralkę z omegi BFL żeby mieć automatyczne otwieranie klapy z kluczyka
u mnie ze starej centralki alarm działał bardzo prosto po podwójnym kliknięciu na przycisk zamykania tzw po ryglowaniu zawsze się uruchamiał alarm diodka pod przyciskiem od awaryjnych świeciła i po paru sekundach zaczęła mrugać potem gdy otworzyłem auto kluczykiem lub z pilota to alarm się zawsze dezaktywował
po zmianie centralki alarm nabrał tak jak by dodatkowych opcji
1. alarm włącza się od razu po zamknięciu drzwi, przedtem włączał się po zaryglowaniu drzwi
2. gdy zamknę auto manualnie kluczykiem alarm też się uaktywni, gdy go otworzymy również kluczykiem przechodzi w stan czuwania po kilkunastu sekundach zaczyna się ponownie uzbrajać lecz czujniki w lampce nie są aktywne alarm się włączy wtedy gdy ktoś otworzy drzwi alarm sam się dezaktywuje gdy ktoś przekręci kluczyk na zapłon lub można go dezaktywować naciskając na pilocie otwieranie drzwi
3. to szybkość mrugania lampki na starej centralce lampka mrugała nieco wolniej na centralce z omegi lampka świeci częściej tzn szybciej
czy wy macie tak samo ?? dodam że stara centralka wyglądała identycznie jak ta z omegi różniła się oznaczeniem stara miała oznaczenie BY a nowa ma oznaczenie CK i ta z oznaczeniem CK jest z dodatkowym przyciskiem do otwierania klapy
i co dokładnie oznaczają oznaczenia CK i BY jak to rozszyfrować ??