Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Regeneracja tonera w Brother DCP-7030

lelek28 28 Mar 2012 18:00 62395 45
    renoklio
    Level 9  
    Witam.
    Zakupiłem zamiennik na allegro bo od jakiegoś czasu wyświetlał się komunikat w komputerze, że kończy się toner. Zastanawiałem się nad kupnem proszka ale dowiedziałem się że to skomplikowane i się nie opłaca. Wczoraj już się skończył toner i włożyłem ten zamiennik i pojawiał się komunikat "błąd wkładu włóż stary toner" szukałem info i znalazłem odpowiedź że należy zresetować drukarkę o ile się nie mylę ale również, że w starym tonerze można zakleić okienka i będzie drukarka czerpała ten proszek aż się faktycznie fizycznie skończy. Zakleiłem te okienka, włożyłem toner i od razu zrobiłem ksero i jakość jest rewelacyjna. ciekaw jestem na jak długo starczy.

Jestem zaintrygowany tym że można tak tanio robić wydruki na tych proszkach które można dosypywać. Poszukam o tym więcej informacji, tymczasem mam pytanie czy dobrze zrozumiałem, że żeby działał mi ten zamiennik to muszę zresetować drukarkę w menu?
    pozdrawiam serdecznie
    darozegaro
    Level 15  
    Witam,
    jeżeli chodzi o pytanie zadane to chętnie pomogę,
    Tego typu wydruk może być wynikiem już potrzeby wymiany DRUMa w tej drukarce.
    Takie wymiany powinno się dokonywać wymianie kilku tonerów.

I podczas wymiany trzeba zresetować drukarkę tu polecam instrukcję http://www.tonerico.pl/zamiennik-brother-dr2100-beben-drum-12-000stron-p-115.html

Jak coś to prześlij info o ilości wydrukowanych do tej pory stron i skan pomogę dalej.
    (: darozegaro :)
    jadominik
    Level 10  
    mareckopt wrote:
    Witam
    Dziś miałem problem z resetem licznika bębna w tym urządzeniu wielokrotnie próbowałem wciskać białego switcza ale niestety nic mi nie wychodziło. Kombinowałem z menu serwisowym i tu olśnienie udało mi się wyzerować licznik w kilka minut. Wciskamy klawisz MENU włączamy drukarkę i pojawia sięnam menu serwisowe wchodzimy w podmenu bębna maszyna pyta czy zainicjalizować nowy bęben wciskamy OK i po temacie.
    Przy ponownym włączeniu drukarki należy tylko sprawdzić ustawienia podstawowe drukarki, w moim przypadku musiałem zmienić ustawienia języka

Pozdrawiam

Mareck

Który numer ma to podmenu bo ja mam numerki od 00 do 99

Dodano po 4 [minuty]:

zjo wrote:
    Witam... Gwoli ścisłości co do zerowania licznika bębna w DCP-7030, piszę to dlatego że przedmówca opis resetu z maintenance menu trochę powierzchownie potraktował :). Dokładnie wygląda to tak: naciskamy MENU, włączamy zasilanie, pojawia się "MAINTENANCE", strzałkami jedziemy na pozycję 81 i klikamy OK, pojawia się "RESET DRUM COUNT", naciskamy START, po przeskoczeniu na "RESET LIFE COUNT" wciskamy CLEAR/BACK, pojawia się główne menu, wybieramy strzałkami 99, dajemy OK, gotowe... Pozdrawiam.

Dzięki wielkie kolego :) Jesetem ci wdzięczny za pomoc :)
    pctech
    Level 10  
    Podstawa regeneracji w DCP 7030 to dobry proch. Jeśli jest słabej jakości to wydruki stron będą mieć efekt szarego tła. Potem czeka nas tylko czyszczenie bębna - dokładne oczyszczenie starego tonera i ponowne zasypanie.
    Arek104
    Level 10  
    Witam,
    widzę, że temat się od dłuższego czasu ciągnie więc postanowiłem się podpiąć. Mam problem z tą właśnie drukarką. Każdorazowo po włączeniu zasilania wyskakuje komunikat " błąd bębna, wyczyść drut koronowy". czyszczenie drutu nie pomaga, reset sposobem opisanym powyżej na wciskanie języczka nie pomaga, reset licznika w opcjach maintenance udał się dopiero gdy to robiłem przy wyciągniętej kasecie z tuszem gdyż wcześniej przy naciskaniu klawisza clear/back wyskakiwał znów komunikat o błędzie bębna. stan zużycia bębna w opcjach drukarki wskazuje 100% (procentowa wartość żywotności) czyli rozumiem, że licznik został prawidłowo skasowany, drukarka ma przedrukowane 3111 stron. w sieci nie udało mi się znaleźć ani przyczyny tego problemu ani jak go usunąć, wybrane sposoby zawiodły. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam
    pctech
    Level 10  
    Arek104 czy ten bęben jest jako pierwszy bęben czy ktoś podmieniał ? Ile tonerów zostało zrobionych ? Odczytasz z maintance.
    zjo
    Level 28  
    W sprawie pasów - proponuję zamieścić skan wydruku. Przyczyny mogą być różne, na przykład jeśli poziome - problem z podawaniem tonera, zużyte panewki bębna światłoczułego bądź wałków fuzera, jeśli pionowe - możliwe na przykład zanieczyszczenie optyki lasera...
    Arek104
    Level 10  
    Obecnie jest wsadzony 3 toner i jakiś okres czasu chodził bez problemu. wałek jest oryginalny. Nie był wymieniany. Dziękuję za zainteresowanie moim problemem :)
    pctech
    Level 10  
    Czy zdejmowałeś bębenek ? W sensie wyjmowałeś go z modułu bębna (plastyku) ? Jeśli używasz zamiennych tonerów lub ktoś Ci napełniał proszkiem "średnio kompatybilnym" to zabrudzenie jest dość spore i czyszczenie proponuje po zdjęciu rurki. Bo czyszczenie samym suwakiem może nie dać rezultatu.
    Arek104
    Level 10  
    Rozebrałem cały zespół bębna, dokładnie przeczyściłem drut koronowy, takie blaszki z drutami pod drutem koronowym jak i całą rurkę i drukarka ruszyła, nie wywala błędu i jak narazie puściłem 20 stron i wszystkie wydrukowała bez zarzutu. Dziękuję bardzo za pomoc i fachową poradę. Pozdrawiam
    renoklio
    Level 9  
    Witam,
    Kiedyś kupiłem pierwszy zamiennik do drukarki BROTHER DCP 7030, jego cena wtedy nie była tak przystępna jak teraz około 85 zł z przesyłką. Jak się okazało oryginalny toner wydrukował mi sporo ponad 3000 stron, oczywiście zastosowałem zaślepkę. Niestety toner zamiennik okazał się wadliwy, zawsze wyświetla się napis:
    "BŁĄD WKŁADU"
    "WŁÓŻ Z POWROTEM CZARNY WKŁAD Z TONEREM"
    Kiedyś pisałem już o tym Link , ale po zaklejeniu okienek i dokończeniu oryginału kupiłem następny zamiennik, chciałbym teraz ponowić prośbę o pomoc i wykorzystać ten stary zamiennik.

Mam jeszcze pytanie na allegro jest kilku sprzedawców oferujących chyba dwa rodzaje proszków do tej drukarki, czy może się wypowiedzieć ktoś kto używał któregoś z tych proszków i jakiej jakości są wydruki, zamierzam kupić jakiś i zasypać.

I szybkie pytanie, czy można wklejać linki z allegro.pl, nie znalazłem w regulaminie.

pozdrawiam
    rys57
    Moderator
    renoklio wrote:
    czy można wklejać linki z allegro.pl, nie znalazłem w regulaminie

Słabo szukałeś: 3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).

Post scaliłem z tematem, w którym już pytałeś.
    renoklio
    Level 9  
    Dziękuję rys57.
    Czy naprawdę nikt nie wie jak uporać się z tym tonerem?? proszę o pomoc.
    Jak myślicie, czy można z tego tonera którego nie chce czytać drukarka, wysypać proszek i użyć go do regeneracji innego? pozdrawiam .
    Sir Charles
    Level 27  
    Możesz.
    Pamiętaj o dokładnym oczyszczeniu wkładu do którego będziesz sypał stary proch.Chodzi o to by nie zmieszały się dwa proszki.Poza tym trzymasz się procedur regeneracji tonerów.Czyli-czysto,czysto,czysto wszędzie.
    Daj znać o rezultacie.
    renoklio
    Level 9  
    Dziękuje serdecznie. A jeśli chodzi o ten napis "BŁĄD WKŁADU WŁÓŻ Z POWROTEM CZARNY WKŁAD Z TONEREM", (to jest dokładnie taki jaki mi się wyświetla), Czy nikt nie wie co trzeba w takiej sytuacji zrobić, to jest zamiennik zakupiony na allegro, inne zamienniki mi działają. Najbardziej żałuję, że od razu nie napisałem do sprzedawcy, zwlekałem, a był to sklep z prawdziwego zdarzenia, bardzo dużo produktów, nagle znikło wszystko i kontakt jakikolwiek nie działa. Rozumiem że firma splajtowała. Trudno. Sir Charles, jeśli nie otrzymam rady czy można coś zrobić żeby ten toner zadziałał to we wtorek będę coś rzeźbił. pozdrawiam