Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przestrajanie foni w magnetowidach

Arturmo 17 May 2009 18:40 1916 1
  • Widzę że dość często pojawia się problem szumu po przestrojeniu fonii płytką fonii równoległej. Sam przestrajam płytkami F88 .Nie miałem raczej problemów. Natknąłem się jednak na combo Toshiba w której tuner z torem pośredniej częstotliwości jest zintegrowany w jednej "puszce" .Nieźle trzeba się było nakombinować aby znaleźć odpowiednie punkty podłączenia ale udało się (no prawie). Dodam że nawet bez przestrojenia głos był na programach z głosem Nicam. Po przestrojeniu głos pojawił się na pozostałych kilku ładny i czysty ale na kilku z szumem . Zdziwienie i po chwili zastanowienia jako że płytka na pewno sprawna gdyż użyta poprzednio do przestrojenia innego magnetowidu decyzja "wariacka" .Pokręciłem minimalnie rdzeniem w filtrze na płytce F88 dźwięk na niektórych programach przestał szumieć . Ryzyko więc i wykręciłem w sumie o ok. 1,5 obrotu rdzeń i dźwięk bez szumów na wszystkich programach a na tych na których nie szumiał nawet lepszy niż przed moją interwencją.
    About Author
    Arturmo
    Level 10  
    Arturmo wrote 17 posts with rating 2. Live in city Wadowice. Been with us since 2006 year.
    rs2512
    Level 12  
    Czasami też musiałem podstroić fonię. Zawsze można wrócić do stanu początkowego. Należy jednak uważać aby nie pokruszyć rdzenia bo się zablokuje. Przed kręceniem polecam malutką kropelkę oliwki na rdzeń.