Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z centralnym zamkiem

aseba1987 18 May 2009 00:00 4487 14
Wago
    aseba1987
    Level 10  
    witam,

Aby wyjaśnić na czym polega mój problem muszę troszkę napisać. Mianowicie, wyciągałem całą instalację elektryczną z auta, na skutek czego musiałem rozłaczyć alarm (PRESTIGE AMBASADOR 250s) i centralny zamek (EBS ST-1000). podczas podłanczania alarmu i centalnego zamka do nowej wiązki nastąpił problem. Otóz, najpierw podłączyłem alarm według schematu, sprawdziłem, działa. Następnie do alarmu dopiąłem centralny zamek i tutaj już wyżej wspomniany problem, otóż siłowniki nie działają. Wszystko podłączyłem według schematu, czyli alarm:
    czarny - masa
    czerwony - stały plus (podpiąłem pod stacyjkę)
    biało-czarny - syrena
    2x biały - podpiąłem do kierunkowskazów
    żółty - 12+ po włączeniu stacyjki (tak też podpiąłem)
    purpurowy - ucięty przy kostce
    zielono-biały - ucięty (teraz nie pamiętam czy na pewno ucięty czy nie jest wpięty)
    ciemno-niebieski - ucięty
    pomarańczowy biały - ?
    pomarańczowy - ?
    ciemnozielony - wyłącznik maski
    jasnozielony - ucięty chyba
    brązowy - podpięty pod czujnik w drzwiach

centralny zamek:
    czerwony - +12 ze stacyjki
    czarny - masa
    żółty - (powinien być podłączony albo do pomarańczowego albo do pomarańczowo-białego w alarmie)
    żółto-zielony - podłaczony do +12 na stacyjce
    biały, brązowy, zielony, niebieski - podłączone do siłownika
    czarny - podłączona masa do czujnika w drzwiach

dodam że wszystko jest montowane w polonezie, uprzednio też tu było. Jak wyżej wspomniałem, alarm działa, ale centralny zamek nie chce działac (siłowniki nie chodzą). Gdzie szukać przyczyny, może coś źle podłaczyłem?

• Wago
    User removed account
    User removed account  
  • Wago
    aseba1987
    Level 10  
    wszystko mam podłączone tak jak napisałeś. jutro jeszcze raz podłączę żółty do pomarańczowego i zobacze czy chodzi, jak nie bedzie działał to odepnę biały i brązowy kabel
    User removed account
    User removed account  
    aseba1987
    Level 10  
    więc tak, sprawdziłem jeszcze raz czy wszystko jest podpięte, poprawiłem masy i dalej to samo. alarm działa, ale centralny nie chodzi. Pomarańczowy kabel podaje masę po załączeniu alarmu (nie sprawdziłem jeszcze czy masa zanika), a pomarańczowo-biały podaje masę po wyłączeniu alarmu. Próbowałem też wypiąc biały i brązowy kabelek ale dalej to samo. brak reakcji siłownika. Nie napisałem, że narazie wsadziłem tylko siłownik matke, reszta jest odłączona i kable leżą w drzwiach
    marekj31
    Level 21  
    Sprawdzić czy po podaniu masy na przewody biały i brązowy reaguje centralny zamek jak ma centralke własną jak działa to dołaczyć pomaranczowo biały i pomarańczowy z alarmu do tych przewodów :D
    aseba1987
    Level 10  
    ok, jutro spróbuje tego sposobu. niestety nie zdążyłem sprawdzic, czy na pomarańczowym kablu masa znika
    aseba1987
    Level 10  
    więc tak, spróbowałem sposobu pierwszego i drugiego ze schematu centralnego zamku i dalej cisza. poza tym sprawdziłem te kable pomarańczowy i pomarańczowo-biały. jest na nich cały czas masa :/ poza tym sprawdziłem siłowniki i działają. dalej nie wiem co jest nie tak że to nie chce chodzić :/
    marekj31
    Level 21  
    Czy sterownik st-1000 jak podłączysz do żółto zielonego +12v ,a do żółtego ręcznie podasz mase reaguje czy działa wtedy prawidłowo ,jeżeli tak to problem jest w centrali alarmy lub w jej złym podłączeniu:D
    aseba1987
    Level 10  
    niestety, też nie działa. chyba centralka się uszkodziła nie wiem jak to jest możliwe, ale skoro wszystkie sposoby jakie są możliwe były sprawdzane i nadal nic się nie dzieje, to co jeszcze może być nie tak? jeśli chodzi o połączenia, to centralka z alarmu była połączona z centralka od zamków. ja wypinałem tylko te przewody, które szły do wiązki. Zastanawiam się nad kupnem nowego centralnego
    marekj31
    Level 21  
    Sprawdziłeś jak podasz mase raz na biały przewód ,a potem na brązowy od siłownika master ten z pięcioma przewodami czy wtedy działa zamykanie i otwieranie
    aseba1987
    Level 10  
    sprawdziłem na 2 sposoby:

1. z podłonczonymi siłownikami do białego i brązowego
    2. z niepodłonczonymi siłownikami do białego i brązowego
    marekj31
    Level 21  
    Czy ten zamek centralny działa jak masterem ręcznie zamykasz i otwierasz ,jak nie to albo ta centralka faktycznie sie uszkodziła, albo ten master podstaw inny dla próby.
    aseba1987
    Level 10  
    jak ręcznie otwieram i zamykam to w centralce coś tam cyka, ale reszta zamków nie reaguje
    User removed account
    User removed account