Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Clevo D40EV - bateria cały czas się ładuje i ma 2%

1kaczucha 18 May 2009 14:09 5907 49
e-mierniki
  • #1
    1kaczucha
    Level 14  
    Witam.
    Dorwałem taki sprzęt: Notebook Computer model: D4V , product code: D40EV Prescott, Clevo Co.
    Udało się znaleźć sterowniki, wszystko hula jak należy - po za dziwnym zachowaniem baterii, a mianowicie:
    - bateria cały czas się ładuje - przynajmniej dioda świeci na pomarańczowo
    - stan naładowania baterii prezentowany przez system non stop jest 2%
    Bateria Li-Ion 4400mAH 14,8V
    Próbowałem przegrzebać nieco tematy baterii w laptopach (a sporo tego, oj sporo...) i nie znalazłem podobnego problemu (jeśli jest takowy to proszę mnie tam odesłać:D)


    Na parę sekund odłączyłem zasilanie i XP-ek zaczął krzyczeć żeby czym prędzej podłączył spowrotem zasilacz. Poziom naładowania spadł do ... 0,5% ...
    Teoretycznie według instrukcji obsługi notebooka jeśli byłoby cos nie tak z baterią to dioda od zasilania powinna mrugac na pomarańczowo-zielono. a tu cały czas udaje że ładuje.
    Zapodałem program monitorujacy baterię który też twierdzi że jest ona w porządku jednocześnie wyświetlając to:
    Clevo D40EV - bateria cały czas się ładuje i ma 2%
  • e-mierniki
  • #2
    adamjur1
    Level 41  
    Ciągle się ładuje - ale czy jest naładowna - jak długo lapcio z niej pracuje ?
    Pozdr.J.
  • #3
    1kaczucha
    Level 14  
    Ostatnio całą noc się ładowała i nic. komputer dostalem z częściowo naładowaną baterią.... reszta j/w

    A tu jeszcze cos z "monitoringu":
    Clevo D40EV - bateria cały czas się ładuje i ma 2%
  • #4
    adamjur1
    Level 41  
    Nadal nie odpowiedziałeś na zadane pytanie:
    Quote:
    jak długo lapcio z niej pracuje ?

    Bez tego nie wiemy czy bateria rzweczywiście się ładuje, czy świruje jej elektronika, czy elektronika łądowania, czy np padło na zwarcie jedno ogniwo....
    Z zacytowanego zrzutu wynika że cos rozumie baterię jako 23 mAh...
    Tak bateria powinna się szybko naładować ...:D
    Pozdr.J.
  • #5
    1kaczucha
    Level 14  
    Tak jak pisałem po odłączeniu zasilania zewnętrznego od razu jest komunikat o niskim poziomie naładowania baterii. bateria tylko z pozoru się ładuje (według diody i programu diagnostycznego) w rzeczywistości jej obecny stan naładowania -pomimo kilkugodzinnemu podłączeniu do prądu- to owe 23 mAh czyli 0,5% całkowitej pojemności. I nic po za logiką nie zgłasza zastrzeżeń co do pracy baterii...
  • e-mierniki
  • #6
    adamjur1
    Level 41  
    Macki mi opadają...... :cry::cry:
    A komputer na tej baterii chodzi ??????
    Jak długo ?
    Pozdr.J.
  • #7
    1kaczucha
    Level 14  
    Nie, od razu drze się o zasilacz a jak go nie dostaje to się wyłącza poprzedzając to beepkaniem systemowym :D

    Dodano po 3 [godziny] 25 [minuty]:

    Pomiary przy wyłączonym laptopie podłączonym do zasilacza bez baterii:
    tam gdzie przychodzą od baterii kable :
    dwa czerwone : zalezy jak szybko po odłączeniu baterii się pomiaru dokona - udało się raz złapać nawet 3V potem płynnie spada do 0,2V a nawet do 0,05V
    biały 3,4V
    żółty 3,4V
    zielony 3,4V
    dwa czarne - (minus)

    Bateria solo:
    czarny-czerwony: 14,6V
    reszta j/w

    Bez względu na to jak długo laptop podłączony jest do zasilacza bateria jest zimna.
  • #8
    1kaczucha
    Level 14  
    Podłączyłem dziś baterię na 5min bezpośrednio pod zasilacz 15V, potem podłączyłem ją do komputera. Poziom naładowania skoczył do 2,4%. Wniosek dalej ten sam czyli że komputer ładuje baterię tylko pozornie.
    Czy jest możliwe że elektronika baterii nie przepuszcza ładowania z laptopa?
    Teraz sprzęt jest w stanie przez chwilę działać z baterii.

    Dodano po 47 [minuty]:

    Po podłączeniu samej elektroniki baterii do gniazda w laptopie na pinach wyjściowych ładowania jest... 0,13V
    Po podłączeniu baterii z pominięciem elektroniki nic się nie dzieje.

    Dodano po 1 [godziny] 14 [minuty]:

    Rozebrałem baterię. Tak wygląda płytka z elektroniką:
    Clevo D40EV - bateria cały czas się ładuje i ma 2%

    a troszkę nie podoba mi sie to lutowanie:
    Clevo D40EV - bateria cały czas się ładuje i ma 2%

    co to za element??
  • #9
    skaktus
    Level 37  
    Lutowanie - zawilgocony lut i taki nalot ma.

    Zresetuj wsad z pamięci eprom baterii i pomoże.

    JEst o tym duży temat i tam wszystko pisze o programatorach itp.

    A elektronika właśnie po to jest żeby blokować baterię itp.
  • #10
    1kaczucha
    Level 14  
    Hhmmm.... A skąd mam zgadnąć jaki to eprom i gdzie on na płytce jest? W tematach które są zamieszczone jest mowa o konkretnych modelach i konkretnych "wsadach"...
    A ja tu troche zielony jestem (co nie oznacza że kolejnej rzeczy dzięki elektrodzie nie chcę się nauczyć!)
  • #11
    skaktus
    Level 37  
    Scalak o oznaczeniu 24C01 / 01 itp. W temacie wszystko jest ;)
  • #12
    1kaczucha
    Level 14  
    Ze scalaczków na których są napisy znalazłem:

    4szt.: 4407 BD2Y18 - widoczne na fotce z 14:26 - patrz do góry

    oraz to:
    Clevo D40EV - bateria cały czas się ładuje i ma 2%
    pod naklejką jest to:
    Clevo D40EV - bateria cały czas się ładuje i ma 2%
    jeśli numerki nieczytelne: bq2060A 42Z21EVE619 (być może zamiast "Z" jest"7")
  • #13
    1kaczucha
    Level 14  
    Badając opis elementu bq2060A znalazłem cóś takiego:
    Clevo D40EV - bateria cały czas się ładuje i ma 2%
    czyli ze gdzieś ten eeprom musi być na płytce jak rozumiem? tylko gdzie - nie ma nic więcej podpisanego....
    Naprawdę. jesli bym wszystko wiedział albo był czarodziejem i był w stanie zgadnąc za pomocą jakiejś magicznej mocy to nie pytał bym tyle......!

    Dodano po 34 [minuty]:

    I kolejna wątpliwość: czy na pinach (w laptopie) ładujących baterię powinno być tak znikome napięcie (max 1,3V)?
    Sprawdzałem w Compaq Armada M700 i tam jest 18,5V a ładuje i działa prawidłowo...
    :?: Może to jednak nie problem baterii tylko komputera :?:
  • #14
    skaktus
    Level 37  
    Te "najprostsze" pamięci mają zazwyczaj 4 nogi, nie masz takiego nigdzie ?
  • #15
    1kaczucha
    Level 14  
    Jest jeden ośmionóżkowy 4x3mm ale też bez żadnych napisów.......

    Dodano po 3 [minuty]:

    I jeden 20-pin również bez napisów
  • #16
    1kaczucha
    Level 14  
    To jest fotka jednej strony:
    Clevo D40EV - bateria cały czas się ładuje i ma 2%
    A tu druga strona:
    Clevo D40EV - bateria cały czas się ładuje i ma 2%
    Zaraz zaczne krzyczeć ratunku!!
  • #17
    farmer
    Level 29  
    EEPROM - druga fotografia, 8 łap (2x4) przy lewej krawędzi, 4 nogi zwarte na masie, przejrzyj datasheet do bq2060.
  • #18
    1kaczucha
    Level 14  
    Dzięki za podpowiedź :D -tak jak przypuszczałem- tylko że nie podpisany!!
    Datasheet'a przeglądałem i nie znalazłem tam nazwy eeproma choć z moją średnio-słabo-komunikacyjną znajomością języka angielkiego to nie dziwne....
    Czy istnieje możliwość identyfikacji poprzez podłączenie to jakiegoś programatora??

    Dodano po 4 [minuty]:

    I nadal szukam odpowiedzi na pytanie: czy napięcie na pinach ładowania w laptopie bez podłączonej baterii powinno być znikome? Bo może niepotrzebnie rospisujemy się o baterii...
    W innym notebooku (Armada M700) sprawdzałem i była to wartość równa napięciu zasilacza.
  • #19
    farmer
    Level 29  
    Akurat Armada jest swego rodzaju wyjątkiem, układ ładowania baterii w tym modelu nie jest w notebooku, a w samej baterii, dlatego na stykach baterii występuje pełne napięcie zasilacza nawet, gdy nie ma baterii. W przypadku standardowym praca układu ładowania wygląda następująco: po podpięciu zasilacza uruchamiana jest magistrala do komunikacji z baterią - 2 linie (zegar i dane) + informacja o temperaturze baterii - to są te 3 napięcia 3,3V. Są one zawsze, nawet gdy nie ma baterii podpiętej. Następnie staruje przetwornica ładowania i wystawia napięcie do ładowania, jeśli układ kontroli baterii nie dostanie informacji od baterii po liniach w/w, to przetwornica ładowania jest wyłączana i napięcie stopniowo spada do 0V lub jego okolic. W Twoim przypadku należałoby zmierzyć napięcie ładowania przy podpiętej baterii.
  • #20
    1kaczucha
    Level 14  
    Dzięki, jestem o coś mądrzejszy :D
    farmer wrote:
    W Twoim przypadku należałoby zmierzyć napięcie ładowania przy podpiętej baterii.

    A to co robiłem z podpinaniem tylko pinów od elektroniki?
    1kaczucha wrote:
    Po podłączeniu samej elektroniki baterii do gniazda w laptopie na pinach wyjściowych ładowania jest... 0,13V
    Po podłączeniu baterii z pominięciem elektroniki nic się nie dzieje..

    Czy w inny sposób to zmnierzyć??
  • #21
    jarob
    VIP Meritorious for electroda.pl
    1kaczucha wrote:
    Podłączyłem dziś baterię na 5min bezpośrednio pod zasilacz 15V, potem podłączyłem ją do komputera. Poziom naładowania skoczył do 2,4%. Wniosek dalej ten sam czyli że komputer ładuje baterię tylko pozornie.
    Czy jest możliwe że elektronika baterii nie przepuszcza ładowania z laptopa?
    Teraz sprzęt jest w stanie przez chwilę działać z baterii.


    Po tym, co napisałeś powyżej sam powinieneś dojść do wniosku, że wina nie leży po stronie baterii, tylko laptopa. Może w nim być uszkodzony bezpiecznik lub tranzystor podający zasilanie podczas ładowania do gniazda baterii lub układ scalony sterujący tym tranzystorem.

    Tam szukaj usterki
  • #22
    1kaczucha
    Level 14  
    Poniżej foto miejsca które wybrałem do poszukiwań.

    Clevo D40EV - bateria cały czas się ładuje i ma 2%
    Bezpiecznik w porządku (inaczej laptop też nie pracowałby na baterii)
    Posiłkując się nieco tematem https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=6134915#6134915
    postawiłem na tego zaznaczonego na czerwono. Pomiędzy nogami (1,2,3) a (5,6,7,8 ) jest przejście ok 70Ω (w obu kierunkach), natomiast na nogę (4) z obu stron 17kΩ po zamianie kierunku też z obu 3,5kΩ.
    Czy to będzie to??
  • #23
    jarob
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Trudno mi stwierdzić od jakiej przetwornicy jest ten tranzystor, ale z tego co piszesz to wygląda, że ten tranzystor jest sprawny. Oporność ta wynika z elementów podłączonych do niego.

    Tranzystory od ładowania są nad tym bezpiecznikiem w lewo. Trzeba sprawdzić czy w momencie ładowanie dochodzi do nich napięcie w granicach 18 V.
  • #24
    1kaczucha
    Level 14  
    Z baterią i bez niej na nogi (1-3) 20,5V (wartość zasilacza)na (4) 20V.
  • #25
    jarob
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Więc wychodzi na to, że tranzystory nie są załączane.

    ...a jeszcze podaj jakie napięcie masz na nogach (5-8 ). Pomiar zrób z baterią raz z podłączonym zasilaczem, a drugi raz bez zasilacza.
  • #26
    1kaczucha
    Level 14  
    Bez zasilacza 14,7V (wartość baterii) z zasilaczem analogicznie. Z samą elektronika baterii i zasilaczem - 1,3V
  • #27
    jarob
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Czyli tak jak pisałem, tranzystory nie są załączane.

    Trzeba by znaleźć co nimi steruje - jaki scalaczek jest za to odpowiedzialny.
  • #28
    1kaczucha
    Level 14  
    Tam wkradł się mały błąd bo nie 1,3V tylko 0,13V ale w tej sytuacji to zabardzo znaczenia jak widze nie ma.
    Gdzie tego scalaka szukać ? masz pomysła?? Jak rozumiem z tymi nózkami (4) powinien sie łączyć. Możliwe że schował go ktoś po drugiej stronie płytki?
  • #29
    jarob
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Dokładnie, ma sterować nózkami 4. Może być po drugiej stronie płytki. Może też być pomiędzy scalakiem a tym tranzystorem jeszcze jakiś posredni tranzystor małej mocy.
  • #30
    1kaczucha
    Level 14  
    To jeśli cóś mi zapipczy w mierniku - dam znać. Narazie muszę tę przyjemność odłożyć :cry: na później. W każdym razie dzieki za wszkazówki!!!