Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brother HL-2030 problem po uzupełnieniu tonera i 1,5k stron

Jancio_ 19 May 2009 02:48 5047 3
    Jancio_
    Level 2  
    Witam,

Nowa drukarka Brother HL-2030. Skończył się toner startowy, zakupiłem buteleczkę na Allegro i dosypałem (tyle ile się zmieściło, prawie całą). Reseter założony, wszystko śmigało.

Wydrukowane było na tonerze startowym: ok. 1500-2000 stron
    Na tonerze dosypanym: ok. 1500-2000 stron

Łącznie ok. 3500 stron

Niestety, któregoś dnia drukarka przestała drukować, prawie nic nie widać:

Co może być przyczyną? Jak przywrócić drukarkę do życia? Toner jeszcze jest (o dziwo, tak gdzieś z 75% tego co dosypałem...)

Sprawa dość pilna, bo atramentówka niestety nie nadaje się do niektórych wydruków.

Pozdrawiam

Moderated By rys57:

Wklejanie obrazka poprawiłem. Proszę przeczytać i stosować: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic821786.html

michalekx
    Level 14  
    witam.Po pierwsze czy wyczysciłeś stary toner z kasety.musi byś czysty pustak bo inaczej zważy sie toner.Toner nigdy nie jest równy tonerowi.To może być jedną z przyczyn,że po jakimś czasie sie coś zmieszało i spaprało.Przeczyść też elektrodę na bębnie.tam jest specjalny czyścik.Rusza sie go w lewo i w prawo.Druga sprawa.Wyczysć moduł bębna.Prosty w rozbiórce.Pozniej wszystkie styki.W ten sposób wyeliminujesz problem związany z kasetą.
    Jancio_
    Level 2  
    Dzięki za odpowiedź.

michalekx wrote:
    Po pierwsze czy wyczysciłeś stary toner z kasety.

Wyczyściłem na tyle ile dałem rady, nie przedmuchiwałem sprężonym powietrzem ani nie wyciągałem odkurzaczem ;-)

Quote:
    Przeczyść też elektrodę na bębnie.tam jest specjalny czyścik.Rusza sie go w lewo i w prawo.

Nie pomogło.

Quote:
    Wyczyść moduł bębna.Prosty w rozbiórce.Pozniej wszystkie styki.W ten sposób wyeliminujesz problem związany z kasetą.

Nie pomogło.

Myślałem, że to toner, i zakupiłem zamiennik tonera w kasecie. Niestety, objaw był taki sam, więc to nie toner. Potem chciałem wymienić bęben i poszukałem na forum, jakie są objawy gdy bęben jest uszkodzony. I trafiłem przypadkiem na rozwiązanie problemu - ale to nie bęben.

Ktoś miał podobny objaw (w innej drukarce), tzn. bardzo słaby, ledwo widoczny nadruk, rozmazany na stronie. Uszkodziła się zębatka napędzająca toner.

Po rozebraniu drukarki u mnie okazało się dokładnie to samo.

Prawdopodobne, że sam tą zębatkę uszkodziłem, bo czasami kaseta z tonerem mi nie chciała wyjść i musiałem ją mocniej pociągnąć. A blokował ją ten napędzający czarny element połączony z tą zębatką. Również miałem czasami problem z otwarciem pokrywy drukarki przy wyciąganiu kasety - ta zębatka blokowała jeden z elementów trzymających pokrywę.

Tak więc przyczyna znaleziona. Tylko teraz pytanie do Forumowiczów: gdzie można taką zębatkę kupić? Czy ma może ktoś na zbyciu? Zębatka LM4225. Z chęcią ją od kogoś kupię...