Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kyocera km-1635 brudzi kartkę na odwrocie

slayer20 19 May 2009 11:32 3378 16
  • #1
    slayer20
    Level 12  
    Witam mam problem z kopiarką jak w temacie mianowicie przy pierwszej kopii brudzi kartkę na odwrocie ( pas przez cała kartkę szerokości 6 cm) obrót bębna. Każda następna już jest czysta. Toner wymieniony, cały moduł bębna podkładany i nic. Pilnie proszę o pomoc za podpowiedzi z góry dziękuje i pozdrawiam.
  • #2
    drebin
    Level 28  
    Jeśli w maszynie wszystko gra to stawiam na toner nieoryginalny.
  • #3
    Robson1
    Level 26  
    Witam

    Myślę że może to być od nieoryginalnego toneru.
    A przynajmniej dla mnie to wina toneru.

    Pozdrawiam
  • #4
    Dialta
    Level 19  
    Witam

    Obaj koledzy mają rację - kiepski nieoryginał i tak to jest. Sam przerabiałem ten temat - z ciekawości i efekt na wielu (acz nie wszystkich) tonerach zawsze był taki jak opisujesz.
    W temacie drugim albo uzbroisz się w cierpliwość i wytrzaskasz ten "zły" toner z wywoływania albo czeka odkurzanie w wywoływaczce - efekt natychmiastowy.

    D.
  • #5
    copyman
    Photocopiers specialist
    Jeszcze możliwość "pomieszania" się 2 rodzajow tonera. Moim zdaniem rozbierz wywoływaczkę, wysyp jej zawartość, dokładnie wyczyść z resztek tonera , wyczyść i odtłuść wałek magnetyczny i puść program 130 żeby zadozować. W 99% przypadków to pomaga. Chyba że toner jest naprawdę koszmarnej jakośći.

    C.
  • #6
    martinkrys
    Photocopiers specialist
    dwa nieoryginalne się pomieszały, standard
  • #7
    slayer20
    Level 12  
    wyczyściłem całą wywoływaczkę i zasypałem nowy toner i jest to samo! Maszyna przy włączeniu oblepia bęben cały pierwszą kopie brudzi na odwrocie a każda następna jest już czysta tz. przy pierwszej kopii rolka czyści bęben i brudzi kartkę na odwrocie. nie mam pojęcia czemu tak jest?? jek ma ktoś jeszcze jakieś sugestie to proszę pisać. Dzięki!!
  • #8
    drebin
    Level 28  
    Zapytam ostatni raz, czy toner teraz jest oryginał? Jeśli nie to albo sprawdzisz na oryginale albo będziesz się męczył.
  • #9
    slayer20
    Level 12  
    Nie jest oryginał ale mam w serwisie dużo tych maszyn i zawsze stosowałem tonery zamienne te same jak również w tej i nigdy nie było problemów.
  • #10
    drebin
    Level 28  
    Jak sprawdzisz na oryginale to odpisz, prędzej nie ma sensu rozmawiać.
  • #11
    slayer20
    Level 12  
    toner podłożony oryginał i też to samo!!! tak myślałem że to nie toner bo obkleja bęben tylko przy włączeniu maszyny i brudzi tylko przy pierwszej kopii a dalej jest oki!!!
  • #12
    martinkrys
    Photocopiers specialist
    masa na bębnie jest? wszystkie kontakty poczyszczone? elektroda wymieniona?
  • #13
    slayer20
    Level 12  
    dwa inne całe moduły bębna podkładane i to samo!
  • #14
    martinkrys
    Photocopiers specialist
    podmień transfer i popraw jeszcze kontakty na tylnej ścianie maszyny od ładowania, podmień developing
  • #15
    odpady
    Level 13  
    Ja wymieniłem rolkę transferową i problem zniknął :) bo też miałem podobny problem, wymiana modułów, wywoływaczki i kontaktów od transferu nie pomagała.
  • #16
    tomek1970
    Level 22  
    Oryginalny pojemnik tonera podkładałeś razem z wywoływaczką zasypaną oryginalnym tonerem ?

    Naprawiam drukarki Kyocera i ewfekt brudzenia poczaku drugiej strony i tło na wydruku to zawsze było związane z nieoryginalnym tonerem. Zamienniki mają inne własności elektrostatyczne bęben w tych maszynach ładowany jest inaczej niż w innych dlatego toner fruwa we wnetrzu i czepia się papieru stąd ten efekt.

    Pozdrawiam
  • #17
    odpady
    Level 13  
    Problem z nieoryginalnymi tonerami znam, bo nie raz to przerabiałem, mam sporo takich maszyn pod opieką.
    Tonery oryginalne, wywoływaczki zawierały także oryginalne tonery, lecz w tej maszynie którą akurat robiłem pomogła dopiero wymiana rolki transferowej !!