Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem... po podkreceniu dziala wolniej niz przed

19 Maj 2009 17:29 2541 19
  • Poziom 9  
    Witam!!
    mam taki problem po podkręceniu proca i ramu w biosie mam zmniejszoną wydajność w grach jak i w 3dmarku 03 uzyskałem niższy wynik chciałbym wiedzieć dlaczego i proszę o wasza pomoc :). Jeszce nie próbowalem zrobić nic z grafiką tz próbowałem podkręcać V-tunerem ale po jakimś czasie zegary wracały do normy dlaczego??
    Specyfikacja sprzętu:

    Typ procesora DualCore AMD Athlon 64 X2, 3000 MHz (10.5 x 286)(po podkręceniu)
    Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-M55S-S3 v2 (2 PCI, 4 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN, IEEE-1394)
    Pamięć fizyczna 2048 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM)@1001mzh, 5-5-5-15
    Dysk fizyczny WDC WD16 00JS-00NCB1 SCSI Disk Device (149 GB)
    Karta wideo NVIDIA GeForce 8600 GT (256 MB)(zalman Edition)(screen)
    Zasilacz procomp 450(wiem ze zaraz napiszecie ze słabe i wogóle do kosza z tym ale narazie nie mam funduszy na nowy a ten działa narazie więc proszę nie wspominać o zasilaczu ;D)
    System operacyjny Windows Vista business 32 SP1

    Problem... po podkreceniu dziala wolniej niz przed

    Problem... po podkreceniu dziala wolniej niz przed

    Problem... po podkreceniu dziala wolniej niz przed

    Problem... po podkreceniu dziala wolniej niz przed
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Po prostu 'przekręciłeś' procesor... Czyli za dużo podkręciłeś i stracił na stabilności. Sprawdź go Orthos'em.
  • Poziom 9  
    sprawdziłem orthosem jak i prime 95 po 1h na kazdym i nie wywalilo zadnego błędu wszytko bylo "passed" moze to nie jest wina procesora??? nie wiem macie jeszcze jakieś pomysły? a co do grafiki to macie jakieś propozycje?? moze sprobowac zwiekszyc napiecie procesora??
  • Poziom 15  
    Zrób pojedyńcze testy wydajność - procesora i pamięci osobno oczywiście przed i po OC. To powinno rozjaścić sytuację.
    Możesz też zerknąć czy przypadkiem nie masz włączonej opcji Cool 'n' Quiet..
    Sprawdź też czy masz najnowszy bios.. może bug jakiś i coś gdzieś przekręt robi.

    PS. Dobry tekst z "przekręceniem" procesora ;)
  • Poziom 11  
    A jak był ustawiony procek przed podkręceniem? i jakie były timingi pamięci przed podkręceniem?
  • Poziom 9  
    Jakimi programami mogę sprawdzić poszczególne elementy??(proc i ram) ta opcje mam na disabled i wgrałem najnowszy bios kilka tygodni temu
    Procek przed podkręceniem był tak:
    2200Ghz(11x200)(po zmianie biosu mam mnożnik od 5.5 do 10.5) napięcie proca przed było 1.325 a teraz jest 1.350
    timingi pamięci przed podkręceniem 5-5-5-15 tak samo nie ingerowałem za bardzo bo po zmianie na 4-4-4-12/11 nie odpalał się komp
  • Poziom 15  
    nawet w evereście masz na dole testy tymi możesz posprawdzać.
    Podaj jeszcze szczegóły utawienia dzielnika dla pamięci - przed i po.
  • Poziom 25  
    Masz zapewne w biosie ustawione q/c wyłącz (disabled) jest to w 2 rubryce po lewej stronie

    EDIT

    VBAT baterii masz słaby nie myślałeś nad wymianą?
  • Poziom 9  
    Cytat:
    Podaj jeszcze szczegóły utawienia dzielnika dla pamięci - przed i po.


    a to skąd mam wziąć do diagnostyki tylko i wyłącznie everesta znajdę to tam??
    a opcje Cool 'n' Quiet na bank mam wyłączoną, a baterie mam w zapasie tylko czy to coś pomoże??
    a i jeszcze temp normalna praca 30 st a w stresie 52(procesor)

    Problem... po podkreceniu dziala wolniej niz przed
    i dlaczego w tym teście takie skoki są??

    Cytat:
    nawet w evereście masz na dole testy tymi możesz posprawdzać.

    a te testy to chodzi Ci o zapis do pamięci i odczyt do pamięci tak?
  • Poziom 25  
    Na bank? Masz pewność? Wyłączałeś bo przeważnie jest ona właczona

    Może być też tak ze zasilacz nie wyrabia i na zakrętach w pole leci...
  • Poziom 9  
    Tak tą opcje mam na pewno wyłączona bo gdybym miał ją włączoną to by mi skakał mnożnik i częstotliwość taktowania proca. Baterie wymieniłem przed chwila i teraz VBAT Bateri jest 3.18. Teraz działam na ustawieniach default i wszystko jest ok przykładowo w NFS Undercover gram z ustawieniami na maksa i zero przycinki a po podkręceniu nawet do 2.5 już się przycina. Macie jeszcze jakieś rady od czego to może zależeć :( na wcześniejszym sprzęcie po podkręceniu nie było takich problemów. Co może być przyczyną?? zasilacz czy może dysk nie nadąża???(nie wiem nie mam pojęcia)

    Zrobiłem wszystkie testy w everescie przed i po podkręceniu i tak to wygląda:
    Odczyt z pamięci 5557MB/sek|||7617
    zapis do pamięci 5598Mb/sek|||7752
    Memory Copy 5028Mb/sek|||6811
    Czas oczekiwania pamięci 58.8 ns|||43,5
    CPU Queen 7630|||10384
    CPU PhotoWorxx 6346|||8666
    CPU ZLib 24773 Kb/sek|||33461
    CPU AES 5625|||7676
    FPU Julia 1841|||2522
    FPU Mandel 1056|||1438
    FPU SinJulia 970|||1326
  • Poziom 12  
    ...a mógłbyś pokazać pierwszą zakładkę z cpu-z na podkręconym?
  • Poziom 9  
    zakładkę ta dodam jutro(nie mam dostępu do tamtego kompa) a myślisz że od czego to może być??
  • Poziom 12  
    HT Link masz chyba na poziomie Bus Speed... Przejdź z ustawienia AUTO na manual i ustaw ręcznie mnożnik
  • Poziom 9  
    Ota ta Strona co prosiłeś zmieniłem HT linka na tyle co widać na zdjęciu i dalej jest to samo;/
    Problem... po podkreceniu dziala wolniej niz przed
  • Poziom 12  
    teraz jest ok, ale na pierwszym zdjęciu widać, że miałeś na równo HT Link z Bus Speed...
  • Poziom 9  
    ...a możesz mi jeszcze powiedzieć dlaczego w everescie w stability test są takie skoki wykorzystania procesora screen jest kilka postów wyżej
  • Poziom 12  
    to rzeczywiście trochę dziwne... sprawdzałem u siebie - jest cały czas na 100% (ciągła linia) i tak raczej ten test powinien wyglądać
    ...spróbuj zejść ze dwa oczka niżej z Bus Speed i powtórz test
  • Spec Overclocking
    Wykres może tak wyglądać gdy są żyjątka w systemie lub gdy procesor nie jest stabilny, lub osiąga temperaturę ustawioną jako graniczna.
  • Poziom 9  
    teraz działają gry normalnie i wszystko jest ok temp w stresie dochodzi do 45 stopni, tylko w tym everescie jest dziwnie bo czasem właśnie ta linia jest na 100% cały czas a czasem skacze tak jak na tamtym screenie. Żyjątka masz na mysli wirusy??