Freddie Chopin wrote: Wydaje mi się, że ta opcja jest dopiero w najnowszej wersji czyli Winter 09
https://wiki.altium.com/display/ADOH/Improved+Rule+-+Minimum+Copper+Width . Anyway - jeśli ścieżka jest dołączona do obiektu porządnie (tzn. kursor został przyciągnięty do środka tego obiektu), to przy przesuwaniu ścieżki się wydłużają.
To rzeczywiśćie szybko to wprowadzili. Haha...
W OrCadzie, Padsie i Zukenie od dawna to jest rozbudowane o dodatkowe opcje.
Znany jest problem nawrzucania kilkunastu ścieżek na siebie, tak, że póżniej dopiero ten fakt wychodzi na jaw?
Okazuje się, że miał z tym problem Protel99 (sam doświadczyłem tego), ale ostatnio udało się to potwierdzić w Winterze.
Siedzę w branży programów Eda zbyt długo, by nie wiedzieć co w każdym programie siedzi. A że mam kontakt z osobami znanymi w kraju w dziedzinie elektroniki to mogę powiedzieć, że coraz więcej osób zniechęca się do tego "cuda", które zmierza w rozwoju we wszytkim tylko nie w projektowaniu PCB.
SAINTbul napisał:
Znamy jednak niektórych studentów do czego służy Eagle? Projekty, zaliczenia itp. Ale do rzeczy... sam od pewnego czasu poznaję Altiuma i... to rewolucja w moim poglądzie na temat projektowania PCB.
Rewolucja?
Owszem, w tym programie tak.
Bawił się kolega programami konkurencji?
Większośc z tych "rewolucyjnych" funkcji w A.D. w tamych programach istnieje od dawna. Przykłady podam ze swojej działki ponieważ nie znam dokładnych wersji, kiedy zostały wprowadzone u Cadenca czy Mentora:
- funkcja Push (rozpychania ścieżek) - ta w Cadstarze istnieje od roku 1989 przynajmniej, w wersji 7.1 jeszcze dla systemu operacyjnego DOS. W tamtych czasach Protel sprzedawał chyba Autotraxa, tak?
- interaktywne trasowanie ścieżki? W Cadstarze istnieje od roku 2001 przynajmniej ( do takiej wersji dotarłem, która już to posiadała) - Na jakim etapie rewolucyjności był wówczas jeszcze Protel? Wprowadzał DXP.
- prowadzenie magistrali z automatycznym zakańczaniem i rozpoczynaniem? Rok 2003
- interaktywny placement? od przynajmniej 1990
Ok, wystarczy, jak ktoś mi podrzuci więcej przykładów "rewolucyjności" to chętnie dołoże.
Zgadnijcie z czym teraz wyskoczy Altium w nowej wersji i o czym zaraz będzie głośno, bo to będzie kolejna, niesamowita rewolucja.
- poprawią placement i autoplacement, na pewno będzie interaktywny i rozbudowany o niektóre całkiem przydatne sprawy.
Tu akurat jest sporo do nadrobienia. Ale nic trudnego kupić program konkurencji, podpatrzeć co mają i wprowadzić u siebie, prawda?
Znam wszystkie programy od czasów, gdy powstawały a firmy, których było wówczas sporo kolejno kolejno upadały albo zostały wykupowane. To były czasy ostrej walki o klienta. Komu się udało ten przetrwał przy swojej marce i nie został przejęty przez większego rywala. Firma Protel zrobiła biznes, na którym rozwineła skrzydła - kupiła kosztem sporego kredytu holenderską firmę Accel, producenta świetnego kiedyś, bardzo dobrego zresztą do dziś i nadal używanego PCada- dawniej Tango. Ten program przynosił niezłe dochody ze swojej sprzedaży- była to kura znosząca złote jajka. Do czasu. Gdy Altium przestał angażować się w jego rozwój na rzecz DXP. Kura przestawała znosić te jajka i ją "zarżnięto". A szkoda.
Teraz Altium stara się sprzedać w kolejnych promocjach jak najwięcej licencji, aby uzależnić od siebie sporo klientów, lub ze wględu na słabą sprzedaż podbudowywuje swój budżet.
Żadna z trójki wielkich nie robi takich promocji. To by świadczyło o tym jak nisko się ceni. Na taki krok nie pozwoli sobie, mimo kryzysu i słabej sprzedaży taki potentat jak Mentor (dawniej Pads software), czy tym bardziej Cadence (właściciel marki OrCad,MicroSim) czy Zuken (właściciel marki Redac-Recal)
Altium (dawniej Protel inc.) swoją historię i nazwę zawdzięcza pewnej innej firmie. A firma Protel, producent Autoraxa o ile pamiętam została założona na początku lat 80-tych przez dwóch programistów - amatorów (nazwisk już nie pamiętam). W firmie powstał świetny jak na tamte czasy wspomniany już autorax, który póżniej został sprzedany innej firmie, ta rozwineła go na tyle, unowocześniła i przepisała na Windows, by zacząć świetnie się sprzedawać. No to firmę wykupił Protel, a projekt CircuitMarkera włączył do swojego programu. Po drodze wykupił firmy zajmujące się rozwojem środowiska oprogramowania PLD. W rezultacie powstał stosunkowo świetny Protel 99SE. To był drugi (po Pspice firmy Microsim) program napisany dla Windows, i działający w pełni pod tym systemem, w stosunku do nieudanych poprzedników dla tego środowiska.
Pozwoliłem sobie na dodanie zarysu historycznego, ponieważ ten temat mało komu jest znany.