Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[8051 ATMEL][asembler] klawiatura + obsługa.

csdominik 22 May 2009 01:00 3934 1
    csdominik
    Level 11  
    Witam, jestem w trakcie realizacji mojego 1wszego projektu na AT89S52.
    Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem klawiatury "telefonicznej" 12 przyciskowej(niestety nie jest to klawiatura matrycowa, i ma 14 wyprowadzeń) , dotychczas nie udało mi się jej dobrze "obsłużyć".
    Chciałbym sczytywać 4 bajtowy kod wpisany z klawiatury (przykładowo 1234) a następnie zapisać go w rejestrze (w tym przypadku w rejestrach, ponieważ każdy może pomieścić 0-255) w celu porównania go z poprawnymi kodami znajdującymi się na przykład w TAB1.

proszę o pomoc.
    dołączam moje próby :

MOV R0,#0
    KLAWIATURA: 
    	MOV P1,#11111111B             ;
    	SETB P2.2                           ;
    	SETB P2.3                           ; to są porty na których mam podłączoną  klawiaturę
    	SETB P2.4                           ; wysyłam na nie 1 logiczną aby sterować nimi za pomocą "0"
    	SETB P2.5                            ;
    	JNB P2.4,GWIAZDKA 
    	JNB P1.0,ZERO 
    	JNB P2.5,KRZYZ 
    	JNB P1.7,SIEDEM 
    	JNB P2.2,OSIEM                     ; tutaj sprawdzam czy któryś klawisz został wciśnięty
    	JNB P2.3,DZIEWIEC 
    	JNB P1.4,CZTERY 
    	JNB P1.5,PIEC 
    	JNB P1.6,SZESC 
    	JNB	 P1.1,JEDEN 
    	JNB P1.2,DWA 
    	JNB P1.3,TRZY 
    	JMP KLAWIATURA

ZERO: 
    	JNB P1.0,$                           ; próba eliminacji drgań ?
    	MOV A,#00000000B 	          ; wpisuję to co zostało naciśnięte do (czyli 0) do A
    	LCALL DODAWANIE              ; tutaj miałem zamiar dodać te wartości (w 4 etapach, tysiace, setki do 1 rejestru,  oraz dziesiątki i jedności do drugiego? itd)
    	MOV DPTR,#MESSAGE0        ; wysyłam na LCD wciśnięta wartość
    	CALL LCD_STRING               ;jw
         INC R0
       CJNE R0,#4, KLAWIATURA                   ; sprawdzam która to cyfra z kolei jeśli 4 to skok do wpisane
    	JMP WPISANE               ; jeśli nie to wracam do oczekiwania na kolejne przyciśniecie któregoś z klawiszów

JEDEN: 
    	JNB P1.0,$ 
    	MOV A,#00000001B 	
    	DEC R0 
    	LCALL DODAWANIE 
    	MOV DPTR,#MESSAGE0 
           INC R0
       CJNE R0,#4, KLAWIATURA
    	JMP WPISANE

itd.

no właśnie... i co ma być pod "DODAWANIE"(w domysle kolejnych cyfr - może w ogóle to usunąć?) i "WPISANE"
    oraz jak porównać mój wynik z TAB1.
    proszę o podpowiedzi, (także krytyczne) nawet pozornie błaha podpowiedz może posunąć wiele do przodu,mnie po prostu skończyły się pomysły.
    pozdrawiam Dominik
    csdominik
    Level 11  
    niestety nie udało mi się rozwiązać tego problemu (czyt. sprawdzania 4 bitowego kodu).
    nigdzie nie umiałem znaleźć choćby powierzchownego wyjaśnienia działania tablic w asemblerze. (jeśli ktoś wie gdzie znajdę takie info - proszę o PW)

zauważyłem że sporo osób czytało mój post, więc samolubnie uznając go za ciekawy, napiszę moje, proste rozwiązanie.
    ostatecznie zadanie rozpracowałem, bez tablic - ale na rejestrach, co za tym idzie kody są 3 bitowe i to TYLKO od 0 do 255.
    po sczytaniu z klawiatury 3 bitów - np 123 - zamieniam to na 1x100 + 2x10 + 3 i wrzucam do rejestru R1 (po kolei sprawdzając czy jest aktualnie wpisywana wartość SETEK DZIESIĄTEK czy JEDNOŚCI)
    w prostej pętli (z xorem) sprawdzam czy zawartość rejestru R1 równa się któremuś z prawidłowych kodów ( w domyśle w rejestrach R3,R4,R5 znajdują się programowo wpisywane - tak, na sztywno przy każdym uruchomieniu - "prawidłowe" kody oraz w rejestrze R2 znajduje się ew. dodany z klawiatury kod, w moim programie np. *155 dodaje kod 155 do rejestru R2 - i jest on "prawidłowy")

pozdrawiam Dominik