Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LCD Vestel Model: 42780 - nie startuje zasilacz

End 22 May 2009 10:28 18246 22
    End
    Level 29  
    Witam.
    Mam problem z tym TV i nie wiem już gdzie szukać usterki, schematu do tego wynalazku nie mam też. Jestem początkujący w serwisie LCD dlatego szukam u was pomocy.
    TV jest zupełnie martwy tylko na kondensatorze filtrującym po mostku (strona pierwotna) mam 315V. reszty napięć nie ma.
    Na płycie znalazłem dwa układy scalone, jeden dosyć popularny KA3525A i drugi DL321.
    Na KA3525A nie ma żadnych napięć. Na DL321 mam napięcia po jednej stronie nóżek - na wszystkich 315V.
    Może ktoś z was miał do czynienia z takim zasilaczem?
    Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.

Dołączam zdjęcie zasilacza.

Dodano po 32 [minuty]:

Doczytałem na płycie zasilacza, model: 17PW16-2
    Schematu jak na razie nie znalazłem.

Za to znalazłem jakiś "zestaw naprawczy" do tego zasilacza?

http://www.ohmsupplies.co.uk/epages/62027733.sf/en_CA/?ViewObjectID=130629
    End
    Level 29  
    Witam.
    Dziękuje za odp.

U mnie widać fabrycznie nie montowano C877. C878 podstawiam nowy i zaraz zobaczymy.

Może to ma jakieś znaczenie, ale w moim TV brakuje jednej płytki i nie wiem czy dlatego ten TV nie działa czy ona jest opcjonalnie - zależnie od modelu TV.

Chodzi o tą co na jest zdjęciu po lewej stronie:

UPDATE:

Niestety wymiana tego kondensatora nie przyniosła żadnego efektu.
    Wydaje mi się, że wina leży gdzieś indziej - od strony pierwotnej tylko nie wiem gdzie dokładnie szukać...
    Macosmail
    Level 34  
    To po lewej to jest wzmacniacz audio. TV chodził bez tego kondensatora?

Dodano po 4 [minuty]:

Najpierierw to musi działać STBY, żeby cokolwiek mierzyć w przetwornicy głównej/PFC. Pozdrawiam.
    End
    Level 29  
    Jednak faktycznie musi być opcjonalnie, bo mam kable od głośników podłączone do złącz na płycie głównej.
    Więc płytka wykluczona.

TV trafił do mnie martwy, "na oko" nikt go wcześniej nie rozkręcał i nie widać, że było coś robione.
    Nadal szukam schematu, może coś się uda znaleźć.

Wiesz gdzie na tej płycie znajdują się obwody st-by? Może w tym problem...

Dodano po 8 [minuty]:

Znalazłem układ scalony od strony druku FAN7529
    Macosmail
    Level 34  
    DL321 o TR807 to zasilacza STBY. FAN7529 to sterownik PFC.
    End
    Level 29  
    Macosmail wrote:
    DL321 o TR807 to zasilacza STBY. FAN7529 to sterownik PFC.

Właśnie w międzyczasie znalazłem, że FAN7529 to od PFC.

Zrobiłem pomiar napięć DL321 - może to coś pomóc w diagnozie.

Kolejno piny

1 - 0V
    2 - 1.75V
    3 - 1.75V
    4 - 2.50V
    5 - 315V
    6 - 315V
    7 - 315V
    8 - 315V

Szukałem na alldatasheet.com aplikacji tego scalaka, ale niestety nic nie mogę znaleźć.
    Może ktoś ma notę aplikacyjną? Przekopałem całą sieć za tym i nic.
    End
    Level 29  
    Po włączeniu do sieci powinienem mieć ±20V na nóżce 2 DL321, ale niestety tak nie jest. Po drodze mam jakiś stabilizator LM317T, ale na nim też nie ma żadnych napięć.
    Wymieniłem go dla pewności, ale też bez skutku.
    Schematu nadal szukam.
    zdzich42
    Level 41  
    Naprawiałem hurtowo te LCD (pod marką Medion) mogę sprawdzić czy dam radę załatwić płytę zasilacza i fonii, oczywiście sprawne. Mogę również dokonać pomiarów jeśli napiszesz w jakich miejscach.
    lisek
    Service technician RTV
    DL321, DH321, DL0165RN, DM0265RN, DH0265RN, DL0365RN, DM0365RN, DL321L, DH321L, DL0165RL, DM0265RL, DH0265RL, DL0365RL, DM0365RL od =FAIRCHILD SEMICONDUCTOR= (FS).

http://www.datasheetpro.com/193680_view_DL321_datasheet.html
    kliknij na download

org/ płytka kosztuje w UK 56 funtów
    np. Technika/ Goodmans 40" jest na ( has power board 17PW16-2 and 17MB22 main board )
    End
    Level 29  
    Witam.
    Chodzi o napięcia w miejscu ST-BY czyli DL321 - jakie napięcia są na poszczególnych pinach względem nóżki 1 (GND)
    Może ktoś orientuje się co w tych zasilaczach pada najczęściej?

Doczytałem, że w tym LCD jest Mainboard model: 17MB22-2
    dariuszj
    Level 20  
    Nie wiem czy ten sam model, ale coś podobnego robiłem jakiś czas temu. Objawy te same. Zupełnie zimny. Prawie się poddałem. Brak schematu itd. Naprawiłem intuicyjnie. Poprostu jakimś dziwnym przeczuciem zacząłem sprawdzać rezystory i bodajże drugi czy trzeci o wartości 560k okazał się uszkodzony (rezystancja- nieskończoność). Po wymianie ruszył.
    End
    Level 29  
    Witam. Ale gdzie mogę go zlokalizować? W aplikacji DL321? Czy gdzie?

Może ktoś orientuje się czy można by spróbować podmienić ten oryginalny zasilacz czyli: 17PW16-2 na 17PW20.1? od 32"?
    Cała różnica polega na tym, że w tym "właściwym" modelu jest jedno szersze złącze, ale i tak tylko 4 piny są wykorzystywane.
    End
    Level 29  
    Witam.

Udało mi się uruchomić ten TV na zasilaczu 17PW20-V2
    Jak na razie telewizor działa bez zarzutu, zasilacz nie grzeje się jakoś specjalnie mocno i wszystko wydaje się być ok.
    Broda196
    Level 11  
    Mam podobny problem z takimi zasilaczami 17pw16-2, moje pytanie jakie zamienne diody d846 d845 ( po ich wylutowaniu bardzo dzimnie mala rezystancja)
    Orginalne diody ZTPZ 5L60 CHN 719 nie moge znalesc nic :)
    cpurator
    Level 11  
    Witam

Na płycie zasilacza po drugiej stronie znajduje się układ scalony IC825 z opisem H26 Y0504SA. Nie mogę znaleźć noty aplikacyjnej ani jakiejkolwiek informacji żeby go kupić czy zamienić. Proszę o jakieś info na temat tego układu, u mnie ukruszyła się noga przy podnoszeniu z druku

Z góry dzięki za info
    End
    Level 29  
    Witam. Faktycznie nic nie można o nim znaleźć. Zobaczę jutro u siebie w tym uszkodzonym zasilaczu, może u mnie jest dobry akurat.
    cpurator
    Level 11  
    Udało mi się zidentyfikować układ. Jest to dioda Shottky-iego STPS5L25B i już zamówiłem.
    Jednak wydaje mi się że nie tu będzie problem. Mianowicie, telewizor cały czas pozostaje w stanie standby i nie mogę go włączyć. Pilota nie mam i do włączania używam klawiszy. Było OK ale po wyłączeniu już nie powstał. Mam schemat do podobnego zasilacza 17PW15-8 ale nie mam do bazówki. Proszę o jakąś wskazówkę odnośnie potencjalnego uszkodzenia lub linka na schemat.

Pozdrawiam
    End
    Level 29  
    Trzeba by było postawić pamięć, bo u mnie były takie przypadki, że TV nie ruszał ze st-by właśnie przez uszkodzoną pamięć.
    cpurator
    Level 11  
    Było tak że wszedłem w setup i ustawiałem. W pewnym momencie nie mogłem wyjść z ustawień więc wyłączyłem tv po tym już nie wstał. Możliwe że pamięć a może też zbieg okoliczności.
    Jeśli to pamięć to gdzie mógłbym kupić kość ze wsadem? Nie chciałbym mieszać z oryginalną pamięcią. Model telewizora to Technika LCD40-107CE
    Będę wdzięczny na za pomoc
    lisek
    Service technician RTV
    Jak napisano na pewnym forum w tym zasilaczu brak startu tow 90% wina w "winnym" kondku > niebieski koło radiatora scalaka FSDM1265 (lub jego odpowiednikach)
    Czy masz
    3,3 st-by i 3,3V
    5V st-by i 5V
    -przelutuj trafo zasiłki / wszystkie złącza

Quote:
    chassis 17MB22-2 np.jest
    SANYO CE26LD81-C panel V260B1-L01
    VCT6953G
    24C64L
    DTT 71306 ( Tomson ) tuner
    DRX3961A
    STV6415DD