Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

LED i 90S2313

TomASS 15 Gru 2002 13:32 2926 25
  • #1 15 Gru 2002 13:32
    TomASS
    Poziom 12  

    zrobile programtor do AVR 90S2313, napisalem programik w BASCOM AVR(a raczej mi ktos pomogl):

    $crystal = 4000000
    Config Pinb.4 = Output
    Dioda Alias Portb.4
    Do
    Reset Dioda
    Waitms 150
    Set Dioda
    Waitms 150
    Loop

    Zaprogramowalem procesor.
    Do pinów podłączyłem:
    20 - zasialnie +5V
    10 - GND
    4,5 - kwarc 4Mhz z kondensatorami 33pF do ziemi
    i do 16- diode LED

    Cos mi nie dziala :( i tu nasuwaja mi sie cztery pytania:
    1. Czy dioda z pinu 16 powinna byc podlaczona druga strona do ziemi czy do zasilania
    2. Reset ma byc wiszacy/podlaczony do ziemi/czy do zasilania
    3. Co z reszta pinów?
    4. I najwazniejsze dlaczego mi to nie dziala :(
    Bardzo prosze wszystkich mądrych ludzi o pomoc

    0 25
  • #2 15 Gru 2002 14:23
    Marek81
    Poziom 19  

    Dioda LED bezwzględnie katodą do pb.4, anodą do rezystora 300-1000 omów, rezystor do +5V.
    Co do pozostałych pytań nie wypowiadam się.
    Pozdrawiam.

    0
  • #3 15 Gru 2002 14:41
    TomASS
    Poziom 12  

    Pb.4 to wlsanie pin 16. Bardzo dziekuje,jak narazie podlaczylem diode bez rezystora,zobaczymy jak teraz bedzie dzialac-dam znac.

    0
  • #4 15 Gru 2002 15:06
    TomASS
    Poziom 12  

    Rzeczywiscie miałem źle podłączonego LEDA - teraz podłączyłem "płaską" strona diody do PB.4 (pin 16) a druga strone przez rezystor 1k Ohm do + zasialania (5V),ale to jednak nie rozwiązało mojego problemu :(.Bardzo proszę o pomoc.Zmontowałem ten układ aby w przyszłości móc zmontować układ z wyswietlaczem- teraz jedna dioda miała mie zachęcić do pracy z mikroprocesorami a narazie odstrasza.POMOCY!!!!!!!!

    0
  • #5 15 Gru 2002 15:24
    Marek81
    Poziom 19  

    Jeżeli podłączyłeś diodę bez rezystora, to mogłeś zajechać diodę lub wyjście procesora. Odłącz tą diodę i opornik i sprawdź podłączając do baterii 4,5V lub do zasilacza 5V. Z rezystorem! Katodą na minus! Jeśli będzie świecić to jest O.K.
    Pozdrawiam.

    0
  • #6 15 Gru 2002 15:39
    TomASS
    Poziom 12  

    Pewnie ze sie swieci:) Sama i bez rezystora.Ale nadal nie wiem co jest nie tak :(

    0
  • #7 15 Gru 2002 16:53
    Mariusz2
    Poziom 12  

    Sprawdź czy układ wogóle rusza. Kupiłem 3 rezonatory a ruszył tylko jeden. :roll:

    0
  • #8 15 Gru 2002 17:44
    Jaca
    Poziom 28  

    Podłącz pin RESET poprzez kondensator ceramiczny 100nF do VCC (do plusa zasilania). Pozostałe, nieużywane końcówki pozostaw bez podłączenia.

    0
  • #9 15 Gru 2002 21:22
    TomASS
    Poziom 12  

    A moze byc elektrolit? Niektórzy zalecają mi niepodłączanie RESETU (zostawić go wiszącego).Jak mam sprawdzić czy rezonator jest OK- prawdopodobnie jest, bo przeciesz programuje układ.POMOCY!!!!!!!!!

    0
  • #10 15 Gru 2002 21:40
    Jaca
    Poziom 28  

    Może być elektrolit ale tak duży czas resetu nie jest potrzebny. Wystarczy 100nF ceramiczny podpięty do VCC.
    Jeśli nadal nie chodzi spróbuj zrobić to tak:

    $regfile = "2313def.dat"
    $crystal = 4000000
    Ddrb = &B11111111
    Portb = &B11111111
    Dioda Alias Portb.4
    Do
    Dioda = not Dioda
    Waitms 500
    Loop

    0
  • #11 15 Gru 2002 22:18
    TomASS
    Poziom 12  

    Niestety kondensator (elektrolit,ani ceramiczny) nic nie daja :( ,ale za to ten programik co mi podales DZIALA !! :) Wielkie dzieki!! Wogole szystkim wielkie dzieki. Ale mogłby mi ktoś objaśnić co znaczą poszczególne linie tego programu (szczególnie
    $regfile = "2313def.dat"
    $crystal = 4000000
    Ddrb = &B11111111
    Portb = &B11111111 )
    i co mialem nie tak w poprzednim programie,bo bym sie chcial czegoś nauczyć na swoim błedzie

    0
  • #12 15 Gru 2002 22:42
    Jaca
    Poziom 28  

    $regfile - informuje kompiler jaki zestaw rejestrów posiada mikrokontroler czyli co pod jakim adresem się znajduje. Prawdopodobnie tego Ci brakowało w programie
    $crystal - określa częstotliwość rezonatora kwarcowego
    Ddrb - rejestr specjalny (data direction register dla portu B), określa, który pin portu ma działać jako wejście a który jako wyjście (1-wyjście, 0-wejście)
    Portb - ustawia stan logiczny pinów na porcie B

    0
  • #13 16 Gru 2002 06:48
    TomASS
    Poziom 12  

    Ddrb- czyli 11111111 oznacza ze ma 8 wyjsc,a pierwsza jedynka to pierwszy pin,druga to drugi pin... czy tak?A &B oznacza binary?
    Portb ozacza ze wszystkie piny (ale jak to piny? przeciesz piny to sa wyprowadzenia) sa ustawiane na 1? Mozesz mi to jasniej wytłumaczyć?Bardzo dziekuje.Pozdrawiam

    0
  • #14 16 Gru 2002 08:32
    Radek
    Poziom 13  

    Chodzi o to, że jeżeli jest 1 to nóżka staje się wyjściem , a jak jest 0 to nóżka jest wejściem. &B - zgadza się to oznacza binarny.
    Pozdrawiam
    Radek

    0
  • #15 16 Gru 2002 08:41
    Jaca
    Poziom 28  

    Wpisanie do DDRx gdzie x={A,B,C,D,E...} wartości &B11111111 oznacza, że wszystkie linie portu x mają być ustawione jako wyjście. Można też selektywnie wybierać tryb pracy dla pojedynczego pinu poprzez DDRx.y=z gdzie: x={A,B,C,D,E...}, y={0...7}, z={0,1}, x-oznaczenie portu, y-numer bitu, z-tryb pracy (0-wejście, 1-wyjście).
    Co do liczenia bitów to robi się to od prawej strony (identycznie jak w zapisie dziesiętnym: jedności, dziesiątki, setki...), czyli patrząc na zapis &B10101010 mamy od prawej strony bit.0=0, bit.1=1,...,bit.7=1
    Natomiast PORTx=y gdzie x={A,B,C,D,E...}, y={0...255} powoduje modyfikację przerzutników wyjściowych mikrokontrolera całego portu x i tym samym zmiany napięcia na fizycznych końcówkach (nóżkach) procesora pojawia się: dla "0" - 0V a dla "1" - 5V. Tu również można użyć selektywnej metody zmiany stanu poprzez składnie PORTx.y=z (oznaczenia x, y, z identycznie jak w DDRx wyżej).

    0
  • #16 16 Gru 2002 09:17
    Radek
    Poziom 13  

    Ooops... pomyliłem sie co do tego &B, Jaca ma rację

    0
  • #17 16 Gru 2002 10:15
    Jaca
    Poziom 28  

    Radek, dobrze napisałeś &B oznacza liczbę w zapisie binarnym.

    0
  • #18 16 Gru 2002 15:39
    TomASS
    Poziom 12  

    Dziekuje wszystkim za wyjasnienie i rozwiazanie mojego problemu. Mam jeszcze jedan proźbę- czy moglibyście mi poradzić co prostego i ładnego moge zrobić na ATMELU 90S2313 dla dziewczyny?Chciałbym się jej pochwalić :)

    0
  • #19 16 Gru 2002 15:47
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Zrób prosty sygnalizator zawarości twojego portfela: jak się dioda pali to kasa pełna, jak mryga to następna randka po wypłacie, ale programu do tego nie potrafię podrzucić... :)
    Aha, jak ci na niej bardzo zależy to na razie pomiń ten procesor i podłącz diodę na stałe do bateryjki 1,5V, jak się z niż już ożenisz bateryjkę wyrzucisz...

    0
  • #20 16 Gru 2002 22:11
    TomASS
    Poziom 12  

    :) Hehe- ale mi chodzi o cos ciekawego :), jak do 90S2313 podłączyć np 40 diod? (chce stworzyc tablice aby cos wyswietlala)

    0
  • #21 17 Gru 2002 07:09
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda

    To połącz te 40 diód w kształt serca! czujnik foto wyzwoli diody aby mrugały jak już się sciemni (albo zgasisz światło) :)

    1
  • #22 17 Gru 2002 08:06
    TomASS
    Poziom 12  

    Ale wlasnie jak mam polaczyc 40 diod do mikroprocesora,bo wlasnie niego chcialbym uzyc:) ?

    0
  • #23 17 Gru 2002 08:15
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Trzeba utworzyć 25 gałęzi po 2 diody i opornik 470 omów w szereg. Potem te 25 gałęzi łączysz równolegle i podpinasz się anodami pod plus. Do katod łączysz się kolektorem tranzystora np BD135. Emiter tego tranzystora do masy, a bazę wysterowujesz z procka opornikiem 1 kilo.
    Bardziej rozbudowana wersja to każda dioda wysterowana oddzielnie i musi być dużej światłości. Tak że jak zapalisz serce to żeby nie trzeba było już włączać światła. A potem to prosty program: co minutę gasnie jedna dioda. Miałem takie coś w akademiku, super! Miałem również takie dziewczyny że wszystkie diody mogły zgasnąć na raz! powodzenia!!!

    0
  • #24 17 Gru 2002 15:26
    sepher
    Poziom 19  

    Taaaak, topic zaczyna się robić ciekawy :D Wpadnę tu jeszcze zobaczyć co się będzie działo dalej ;)

    0
  • #25 17 Gru 2002 16:14
    TomASS
    Poziom 12  

    Ciekawe-moze jakies inne pomysły,a może jakieś schemaciki.Jestem pewien że wielu kolegów chcialo by zachwycić swoimi zdolnosciami swoje kobiety.

    0