Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Zasilacze UPS
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Benq FP731 inverter

22 Maj 2009 23:40 3152 10
  • Poziom 11  
    Witam :)

    Jestem początkującym elektronikiem więc proszę o wyrozumiałość ;)

    Po wymianie tranzystorów 2sc5707 i fu9204n monitor zaczął działać normalnie. Zmontowałem go i odpaliłem jeszcze raz... Okazało się że obraz nagle zaczął się przejaskrawiać w różnych odcieniach zieleni po czym zgasł. Rozebrałem go jeszcze raz i lut po lucie poprawiałem wszystkie styki( WSZYSTKIE), przy okazji posprawdzałem napięcia na tranzystorach fu9204 i okazało się że mam zaledwie 16V (poprzednio było 20V). Od czego to zależy i co powinienem ewentualnie wymienić?
    2sc57057 i fu9204 wyglądają na sprawne, nie mają zwarć wewnętrzynych.

    Pozdrawiam :)
  • Zasilacze UPS
  • Poziom 29  
    Kondki podmień na nowe. Pozdrawiam
  • Zasilacze UPS
  • Poziom 11  
    Pol-UK napisał:
    Kondki podmień na nowe. Pozdrawiam



    Które? Nie mam w domu wszystkiego a sklepy są tu słabo zaopatrzone :(
  • Poziom 18  
    Po wtórnej stronie zasilacza na gałęzi 12v i w inwentorze 150 - 180 mikro(ja zakładam 220 bo tych mniejszych nie mam).

    Dodano po 3 [minuty]:

    A napięcie w inwentorze powinno być chyba 12 V
  • Poziom 11  
    No więc tak...
    Wymieniłem wszystkie kondensatory, posprawdzałem zimne luty itp.
    Niestety dalej to samo.. W dodatku zauważyłem że pali mi jeden i ten sam tranzystor 2sc5707. Transformatory nie maja zwarć.
    Pomóżcie proszę bo ja już zgłupiałem :(
  • Poziom 11  
    Śledzę ten i inne tematy. Powtarzam próby kolegów ale nie rozwiązuje to mojego problemu. Nie bawiłem się jeszcze dławikami...
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Ok, ale powtórze czy wylutowywałeś transformatorki do sprawdzenia?
    Sprawdź też rezystancję uzw. wtórnego.
    Cztery transformatorki więc możesz bez problemu porównywać...
  • Poziom 18  
    Jak pali jeden i ten sam tranzystor to w jego obwodzie musi być jakieś przywarcie (kondensatory, drugi tranzystor w parze, a może jego sterowanie z IC, świertlówka, trafo).Podstawiał Pan sprawną świetlówkę zewnętrznie jak sugerowałem w poprzednim poście?. A może poprawiając luty zafundował sobie zwarcie ( mnie się to zdażyło i kosztowało dużo czasu. Nie mam schematu aby konkretnie Panu pokazać gdzie szukać usterki ale musi Pan szukać w obwodzie uszkadzającego się tranzystora. Powodzenia
  • Poziom 11  
    Dziękuję za porady :)
    Szukam i szukam (kto szuka znajdzie). Transformatory wylutowałem i porównując z innymi nie znalazłem problemu... No chyba że miernik mnie w konia robi (made in China).
    Świetlówki na zapasie nie mam.
    Ja szukam dalej i czekam na jakiekolwiek sugestie :)

    Więc tak: Transformatory mają na obwodzie wtórnym 21kohm, każdy. Żadnych zwarć między zwojowych. Przejrzałem płytkę inwertera i nie znalazłem zwarć. Kondensatory nowe. Zamieniłem świetlówki i efekt ten sam, spalił się kolejny 2sc5707 w tym samym miejscu, drugi z pary żyje.
    Co jeszcze można zrobić?

    Pozamieniałem miejscami transformatory, wstawiłem nowe tranzystory i kondensatory, pomierzyłem całą płytę i... Na inwerterze mam napięcie 16V, ale po włączeniu monitora 21V, na jednej połowie mam dwa pasy pionowe, niebieskie szerokości 4-5cm. Od czego to zależy? Świetlówki sprawne
    Link
    Proszę pomóżcie

    Pomogłem sobie sam :) Połączenie taśm było obluzowane.
    Temat zamykam!
  • Poziom 11  
    Obecnie, po zmontowaniu monitor działa poprawnie ale nie doskonale. Otóż pojawił się problem z przejaskrawianiem i zanikaniem obrazu. Przy przeglądaniu archiwów nie ma problemu ale po uruchomieniu filmu następuje w/w problem. Jeżeli film wyświetlam w oknie nie ma problemu (tzn występuje to ale tylko chwilowo, na dole ekranu i szybko zanika), nie mniej jednak po wejściu w tryb full screen od razu to wyskakuje. Jeżeli natychmiast zmniejszę rozmiar obrazu wyświetlanie powraca do normy. Zauważyłem że występuje tu konflikt z odświeżaniem, jasnością i kontrastem. Tak jakby jeszcze jakieś kondensatory.. tylko jakie? Dodam że karta graficzna nie wchodzi w grę - próbowałem na trzech.

    Być może ktoś już się z tym spotkał? Ewentualnie link do analogicznego wątku, poproszę :)
    Pozdrawiam.


    Nowy post scaliłem. Kolega nie zamknął tematu i nie było potrzeby pisać nowego. Wyrażenie "Temat zamykam" nie oznacza automatycznego zamknięcia tematu. Należy kliknąć "Kłódeczkę". [RR]