Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Electrolux ESL 66010 buczy

moabie 23 May 2009 09:57 15908 9
    moabie
    Level 11  
    Witam,
    po użytkowaniu niecały rok zmywarki pod zabudowę Electroluxa ESL66010 nagle zaczęła ona nieprawidłowo działać.
    Objaw: pod koniec zmywania (15min., różnie dla różnych trybów) zmywarka przestaje pracować i zaczyna buczeć.

Na wyświetlaczu nie ma żadnych komunikatów o błędach, wyświetla się pozostały czas zmywania. Po wybraniu 'cancel' (bez tego nic nie działa) i po wyborze innego programu zmywania (np. quick=30min) znowu zaczyna myć i prawie pod koniec (1min. przed końcem) znowu się wyłącza i buczy. Naczynia są mimo to czyste, woda wypompowana (zostaje trochę pod filtrem sitkowym, ale to chyba normalne).

Na początku pracy zmywarka przepłukuje naczynia, więc słyszę jak woda jest wlewana i potem wylewana, więc pompy wlewowa i odpływowa chyba działają dobrze.
    Jak otwieram drzwiczki w czasie buczenia, to bucha para, a więc grzałka też działa.

Moje pytanie: jaka czynność jest wykonywana pod sam koniec programu? Co mogło się zepsuć?
    moabie
    Level 11  
    co zrobiłem:
    węże (dopływ, odpływ) - drożne, podociskane,
    pompy (myjąca, spływowa) - sprawne, czyste, chodzą lekko,
    hydrostaty sprawdzone na dmuch -ok,
    przecieków brak, miska sucha, pływak (mikrostyk) sprawny,
    jako że zmywarka jest prawie nowa złącza ładne, nie skorodowane, podociskane,

jednym słowem nie ma się do czego przyczepić,
    błąd zrobiłem, że przy rozebranej zmywarce nie uruchomiłem jej, by tak szukać źródła usterki, ale po cichu liczyłem, że "zaskoczy", albo że pomoże reset,

tymczasem u mnie w zmywarce chyba resetu ani testowania nie ma, bo w instrukcji nie ma o tym słowa, a przytrzymanie kilka sekund on/off nic nie daje

buczenie tuż przed końcem zmywania wydobywa się z dołu zmywarki (nie jest to sygnał alarmowy), tak jakby to był któryś z jej podzespółów,

buczenie włącza się 1min przed kończem (tryb quick=30min), ale po upłynięciu minuty nie wyłącza się, więc trzeba ręcznie wyłączyć zmywarkę.
    Stan ten jest pamiętany, więc po włączeniu zmywarki, dalej zaczyna buczeć i pokazuje pozostały czas: 1min.
    Dopiero opcja 'cancel' kasuje program i wraca do stanu początkowego.

Naczynia są czyste i gdyby nie obawa, że coś w pewnym momencie permanentnie się zepsuje, nie martwiłbym się aż tak.
    Używam kostek wszystko_w_jednym. Nie używam więc soli (która jest ponoć w kostce).

Jedno co się zmieniło po złożeniu zmywarki, że wcześniej mogłem wybrać w programie: sól + nabłyszczać + środek czyszcz. lub kostka,

a teraz diodka soli jest zawsze podświetlona, tak jakby w obu opcjach trzeba było ją stosować.
    Czy to może być przyczyna?

Jakieś pomysły?
  • Helpful post
    mme
    Level 11  
    Soli należy używać także przy tabletkach!

Natomiast moja zmywarka (też Electrolux ale inny model) też zatrzymuje się przed końcem mycia: na programie Auto- ok. 20 minut i wtedy przez większość czasu nic się nie dzieje; dopiero pod koniec "wypluwa" wodę. Natomiast na krótkim programie (30 minut) w ostatnich chyba 3 minutach zamiera a kiedy wyświetla 1 minutę do końca to też dość długo trwa zanim zejdzie do zera (ale schodzi).
    Radziłabym jednak wsypać sól- może to rozwiąże problem.
    PIKN
    Level 2  
    mam ESL66020 i wydaje mi się ze w każdej opcji sól jest potrzebna. Dozowanie soli ustawia się w zależności od twardości wody. W przypadku tabletek dozowania soli " w tabletce" nie da się zrobić i może jej być za mało. W opcjach wydaje mi się ze można wyłączyć jedynie nabłyszczacz.
    moabie
    Level 11  
    ok, co do soli zacznę ją stosować,

cały czas jednak pozostaje sprawa nie w pełni sprawnej zmywarki,
    nie wiem, czy każda zmywarka ma funkcję suszenia (i na czym ono polega - wydmuchiwanie ciepłego powietrza ze śmigieł?), ale w instrukcji jest napisane, że pod koniec większości programów jest wykonywana funkcja 'drying', więc zakładam, że tak.

A że zmywarka buczy pod sam koniec to podejrzewam właśnie, że ta funkcja nie działa prawidłowo. A skoro tak, co może być zepsute?
    Pompki powietrza nie widziałem, czy taka w ogóle jest? Bo to chyba nie ta sama, co wtryskuje wodę przez śmigła? Grzałka wodę grzeje, bo para bucha po otwarciu drzwiczek.

Po ostatnim myciu zauważyłem, że pierwszy raz zmywarka nie domyła naczyń. Może przez to, że włączyłem tryb quick (szybki) zmywania, (wcześniej go nie stosowałem), a może już coś nie działa prawidłowo.
    kle
    Level 15  
    Buczy zapewne silnik od turbo termika jeżeli po zakończeniu zmywania po otwarciu zmywarki wydobywa się dużo pary to znaczy że silniczek jest zatarty.
    moabie
    Level 11  
    Czy to silnik od turbo termika - możliwe, tego nie wiem, (a czym on się zajmuje, bo myślałem, że to czujnik temperatury np. wyłączający w razie przegrzania grzałkę?)

co do zaś wydobywającej się pary, wydaje mi się, że to normalne i że to efekt zmywania gorącą wodą;
    nawet w instrukcji napisane jest, żeby tuż po otwarciu drzwiczek uważać na buchającą parę.
    kle
    Level 15  
    Nie wiem czy ten model posiada turbo termik trzeba by wyczytać w instrukcji.turbo termik miesza ciepłe powietrze z zimnym jest to system suszenia.
    moabie
    Level 11  
    1. co do soli - doczytałem w instrukcji, że należy stosować albo kostkę, albo sól i nabłyszczać; przy użyciu kostki dozowanie soli i nabłyszczacza jest automatycznie wyłączane.
    Dla pewności kupiłem kostki najlepsze (czyt. najdroższe :P) które na pewno wszystko mają.

2. W programie 'namaczanie' (12min.) zmywarka jest sprawna do końca, a więc podzespół z awarią prawdopodobnie nie jest wtedy wykorzystywany.
    moabie
    Level 11  
    Ktoś pytał na priv. jak skończyła się sprawa, więc odpiszę tu i zamykam temat.

Okazuje się, że buczenie to sprawa normalna. Zmywarka chodzi do dziś, wszystko ładnie myje (choć nie polecam programu 'quick' bo czasem niedomywa), a mylące jest to, że ta zwieszka zmywarki i buczenie pojawia się, gdy wyświetlacz pokazuje '1' (choć pewnie zależy do wybranego programu), czyli niby 1 minuta do końca mycia, a etap ten jest dłuższy, ale jednak się kończy.

ps. używam i soli i nabłyszczacza, ale aby uzyskać w pełni satysfakcjonujący efekt, należy też mieć odpowiednie naczynia/sztućce nadające się do mycia w zmywarce, bez rowków, załamań itd.