Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Internet radiowy > rozdział na 7 gniazd LAN sygnał + wi

luk9753 23 May 2009 20:21 2143 9
    luk9753
    Level 24  
    Witam mam następujący problem. W domu posiadam internet radiowy i rozprowadzoną instalacje lan (skrętką 8-przewodową) Muszę rozdzielić sygnał z radiówki na 7 gniazd w różnych pomieszczeniach w mieszkaniu za pomocą instalacji przewodowej i dodatkowo wysłać na cały dom sygnał WI-FI do lapka. Jak to zrobić jakich elementów użyć. Chce rozdzielić tak sygnał żeby każdy komputer był niezależny i internet działał bez potrzeby uruchamiania któregoś z komputerów w celu korzystania z sieci na innym. Proszę o pomoc
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Potrzebne będą:
    - AP
    - Router z wbudowanym AP
    - switch

AP będzie odbierał sygnał od dostawcy, dalej podłączony przewodem do portu WAN routera.
    Switch będzie potrzebny do podłączenia wszystkich gniazd, większość router'ów ma wbudowany 4-portowy switch.
    luk9753
    Level 24  
    Możesz mi napisać jakich konkretnie dobrych gratów użyć ?
    none12
    Level 20  
    -router linksys wrt54gl (tutaj wgraj sobie tomato)
    -ap też może być linksys-a
    -switch dowolny aby miał wiecej portów na przyszłość
    jakubbilski
    Level 16  
    Ja tylko ze swojej strony dołożę cegiełkę: może warto zainwestować w switch 10/100/1000 - może się przydać przy kopiowaniu plików między komputerami połączonymi skrętką, tym bardziej, że teraz z tego co widzę praktycznie nawet zintegrowane karty chodzą na 10/100/1000.
    Przykład switcha: D-LINK DGS-1008D (8portów, 170zl na allegro)
    Większe niż 8 port gigabitowe switche są już dużo droższe, nadmiarowość tutaj nie wychodzi ekonomicznie :)
    luk9753
    Level 24  
    do skrzynki rozdzielczej dochodzi mi tylko kabelek koncentryczny 50OHM od anteny radiowej i mam te 7 kabelków (skrętka). Jak podłączyć AP skoro nie ma tam wejścia na końcówkę na kabel koncentryczny ?
    jakubbilski
    Level 16  
    Połaczyć musisz to tak jak napisał none12, czyli:

Antenę od wifi do AP w trybie client masz połączoną koncentrykiem, do AP łączysz router wifi skrętką, do routera łączysz skrętką switcha, a do switcha podłączasz siedem skrętek na pomieszczenia.

W AP podłączasz antenę zewnętrzną zamiast dołączonej antenki ("patyka")- chyba o to ci chodziło?
    none12
    Level 20  
    Ja trochę inaczej myślałem jakubbilski. Jak zainstalujesz na linksysie tomato to odpinasz antenki podpinasz kabel 50Ohm i ustawiasz router w tryb AP Client a zwykłego AP-eka podpinasz do routera jak tak to wymyśliłem, ale Twoja koncepcja też jest ok.
    WMichał
    Level 32  
    A nie lepiej jakiegoś AP ze zintegrowaną anteną przeznaczonego do użytku zewnętrznego, zasilany przez PoE i od tego ładnie ciągnie już sobie RJ45.A dalej to tak już pisaliście: router z wbudowanym AP, switch.
    luk9753
    Level 24  
    aha. wszystko już wiem wielkie dzięki :D