Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podejrzany TOPSwitch TOP222YN - wyprowadzenia

WojtasJD 23 May 2009 21:40 3314 2
    WojtasJD
    Level 43  
    Zakupiłem dziś w pewnym sklepie TOP222YN - jak spojrzałem na ich wyprowadzenia to się troche zaniepokoiłem - boje się tego wkładać i spalić świeżo przewinięty transformator (a konkretnie uzwojenie pierwotne)

Na fotkach z lewej strony dwie sztuki podejrzanych TOP222YN, potem uszkodzony oryginalny TOP222YN, ktory siedział wcześniej i dalej dla kolejnego porównania oryginalne TOP227YN oraz TOP224YN

Kształt, wymiary (cienizna, która lada chwila może się złamać, poza tym ten z lewej ma tak krótke nogi że mi nie starczy do laminatu) czy nawet jakość nie pasuje do danych z PDF.

Podejrzany TOPSwitch TOP222YN - wyprowadzenia | Podejrzany TOPSwitch TOP222YN - wyprowadzenia | Podejrzany TOPSwitch TOP222YN - wyprowadzenia

Pytanie - czy to jakieś 'inne wykonania', czy ktoś takie trafił?

Do moderatora, który usunął mój poprzedni post - tym razem nie jest o podróbkach, zadaje bardzo mało pytań na tym forum (głownie odpowiadam) i nic wielkiego się nie stanie jak pare dni temat sobie 'pobędzie - potem go sobie wywalaj albo przesuwaj do piaskownicy jak poprzedni wątek. Temat ze specyficznymi elementami jakimi są TOPSwitche nie był omawiany, szukanie w sieci też nic nie dało, temat o 'fałszywkach' już dawno przeglądałem.
    WojtasJD
    Level 43  
    Znam dobrze te dokumentacje - chodzi mi o wygląd fizyczny tych elementów.

Zrobiłem wstępne pomiary i te podejrzane układy zachowują się jak powinny (test jak schemat pod koniec PDF tyle, że niższym napięciem - szeregowo ze sobą DREN-ŹRóDŁO + rezystor + zasilacz regulowany 0...30V a noga CONTROL do suwaka potencjometru tak by otrzymać na niej przedział 0...10V.
    Widać paczki impulsów / impulsy przy osiągnięciu na CONTROL ok. 5,5V.
    Analogicznie zachowują się 'pewniaki'

Wsadziłem więc jednego delikwenta do zasilacza ze świeżym transformatorkiem (przetwornica dająca na wyjściu ok. 5V/2A) - odpaliłem i w stanie jałowym miernik ładnie pokazał 5,1V. Działało.

Odłączyłem i dałem obciążenie - rezystor 5,1R (tak by pociągnąć ok 1A) - podłączam 230V~ i pierd.... + dym :D
    Kolejny TOPSwitch bez prawej nogi, transformator przeżył.

Teraz nie wiem czy to wina tych dziwnie wyglądających układów czy coś innego...