Ostatecznie zdecydowałem się na odejście od bascoma i skierowanie się w strone C. Wybrałem Eclipse jako IDE + WINAVR. Mój problem polega na tym że tworząc nowy projekt w menu Avr Cross target application jako toolchain mam tylko AVR-GCC a chciałbym mieć możliwośc wyboru jako toolchain WinAvr.
Znalazłem w internecie wiele opisów jak to zintegrować ale postępując krok po kroku zgodnie z tymi opisami nie moge uzyskać możliwości wyboru WinAvr.
Co zrobiłem
1. Wypakowane Eclipse 3.4.2 do katalogu na jednej z partycji.
2. Dodany AVR Eclipse plugin poprzez software updates. Próbowałem kilku wersji łącznie z najnowszą
3.Zainstalowany WinAvr 20090313 do katalogu na partycji C
Domyślam się że powinienem teraz ustawić gdzieś w opcjach konfiguracyjnych eclipse że chcę używać WinAvr jako toolchain zamiast AVR-GCC oraz podać scieżkę dostępu ale za skarby nie moge znależc gdzie to zrobić.
A więc prośba do kogoś znającego temat o wskazówki.
poniżej zżuty ekranu.

Znalazłem w internecie wiele opisów jak to zintegrować ale postępując krok po kroku zgodnie z tymi opisami nie moge uzyskać możliwości wyboru WinAvr.
Co zrobiłem
1. Wypakowane Eclipse 3.4.2 do katalogu na jednej z partycji.
2. Dodany AVR Eclipse plugin poprzez software updates. Próbowałem kilku wersji łącznie z najnowszą
3.Zainstalowany WinAvr 20090313 do katalogu na partycji C
Domyślam się że powinienem teraz ustawić gdzieś w opcjach konfiguracyjnych eclipse że chcę używać WinAvr jako toolchain zamiast AVR-GCC oraz podać scieżkę dostępu ale za skarby nie moge znależc gdzie to zrobić.
A więc prośba do kogoś znającego temat o wskazówki.
poniżej zżuty ekranu.