Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Integracja WinAvr z Eclipse

Ajatol 24 May 2009 04:03 1499 8
  • #1
    Ajatol
    Level 15  
    Ostatecznie zdecydowałem się na odejście od bascoma i skierowanie się w strone C. Wybrałem Eclipse jako IDE + WINAVR. Mój problem polega na tym że tworząc nowy projekt w menu Avr Cross target application jako toolchain mam tylko AVR-GCC a chciałbym mieć możliwośc wyboru jako toolchain WinAvr.
    Znalazłem w internecie wiele opisów jak to zintegrować ale postępując krok po kroku zgodnie z tymi opisami nie moge uzyskać możliwości wyboru WinAvr.
    Co zrobiłem
    1. Wypakowane Eclipse 3.4.2 do katalogu na jednej z partycji.
    2. Dodany AVR Eclipse plugin poprzez software updates. Próbowałem kilku wersji łącznie z najnowszą
    3.Zainstalowany WinAvr 20090313 do katalogu na partycji C

    Domyślam się że powinienem teraz ustawić gdzieś w opcjach konfiguracyjnych eclipse że chcę używać WinAvr jako toolchain zamiast AVR-GCC oraz podać scieżkę dostępu ale za skarby nie moge znależc gdzie to zrobić.
    A więc prośba do kogoś znającego temat o wskazówki.

    poniżej zżuty ekranu.

    Integracja WinAvr z Eclipse
    Integracja WinAvr z Eclipse
  • #2
    Freddie Chopin
    MCUs specialist
    Ajatol wrote:
    w menu Avr Cross target application jako toolchain mam tylko AVR-GCC a chciałbym mieć możliwośc wyboru jako toolchain WinAvr.

    WinAVR to AVR-GCC. Niektórzy to lubią sobie utrudniać...

    Quote:
    poniżej zżuty ekranu.

    A co to są zŻuty?

    4\/3!!
  • #3
    Ajatol
    Level 15  
    Moim celem było sobie ułatwić a nie utrudnić. To zupełnie nowy temat dla mnie i prosze o wyrozumiałośc.
    Zzuty to oczywiście zżuty ekranu z eclipse.
    Dlaczego chcę mieć możliwośc wybory winavr toolchain tak jak ponizej

    Integracja WinAvr z Eclipse

    Ponieważ wklejając z internetu jakiś prościutki kod w C np taki

    #include <avr/io.h>
    #include <util/delay.h>
     
    int main(void)
    {
     DDRD=0×7c;
     for(;;)
     {
      PORTD=0×7c;
      _delay_loop_2(0xffff)
      PORTD=0;
      _delay_loop_2(0xffff);
     }
     return 0;
    }

    wciskając build project w eclipse otrzymuje błędy (które nie wiem jak rozwiązać wiadomo początki) podczas gdy ten sam kod wklejony do programmers notepad z winavr kompiluje się bez błędów. Więc pomyślałem sobie że jeżeli zmusze eclipse do uzywania toolchain winavr będe miał możliwość zbudowania projektu bez błędu.
    A tak na marginesie co jest przyczyna że tak prosty program dla winavr jest poprawny a dla eclipse nie.
  • #4
    markosik20
    Level 33  
    Ajatol wrote:
    ....otrzymuje błędy


    Jakie błędy?
  • #6
    markosik20
    Level 33  
    Średnika zapomniałeś :D .
  • #7
    Ajatol
    Level 15  
    Fakt zapomniałem ale dodanie średnika zmniejsza ilość błędów ale wciąz czepia się tych lini
    DDRD=0×7c;
    PORTD=0×7c;

    Gdzie mogę znależc opis składni biblotek jak tego używać bo to stanowi dla mnie duzy problem (może być angielski).
    Prosze nie pisać ze google bo 2 dzień szukam .
  • #9
    Ajatol
    Level 15  
    Jest bez spacji tylko przy wklejaniu jakoś sie ta spacja dodała.
    Dzięki właśnie zacząłem czytać opis biblotek.

    Problem polegał na tym że skopiowany kod ze strony był poprawny ale w jakiś sposób w miejscach gdzie powinien być znak x było cos innego. Wygląda to jak x ale nim nie jest dla kompilatora. Skasowanie znaku i wpisanie tam x z klawiatury rozwiązało problem.