Podłączyłem jak podałeś wyzej: zacisk 41- 1 faza, 42 -2 faza, masa na obudowę i nadal wywala zabezpieczenie. To samo dzieje się 41- L1, 43- L2, masa na obudowie.
Spróbowałem z ciekawości podłączyć to 1-fazowo, tzn. 41-faza 42 masa potem 41 -L, 43 -N oraz 46 -L, 44 -N i w każdym z przypadków nie wybijało zabezpieczenia, ale na uzw. wtórnym było tylko ok. 2V, więc jakby nic.
A tak z ciekawosci, czy takie podłączanie masy do obudowy jak u mnie, czyli tak naprawdę do rdzenia jest poprawne, czy powinno to być jakoś inaczej zrealizowane?
Nie rozumiem co masz na myśli "Czy przekroj tej zwory wynosi 1cm x 1cm?". Przecież na rysunku naniosłem wymiary 1 x 23 x 36 cm, przy czym grubość 1 cm jest uzyskana przez złożenie 10-ciu blach o grubości 1 mm. Oczywiście wielkość otwóru w zworze uniemożliwia stykanie się go z rdzeniem głównym jak słuszenie zauważyłeś, bo zostało on jeszcze dodatkowo odizolowany ebonitowymi klockami.
Jak narazie znowu musze wyjechać i nie mam możłiwości jakoś dłuzej sie tym pobawić, ale jak sądzisz czy to trafo rzeczywiscie jest uszkodzone czy faktycznie brakuje mu tego Soft startu?