Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Seicento, swieci sie kontrolka od wody...

przemek2072 25 Maj 2009 17:32 21082 21
  • #1 25 Maj 2009 17:32
    przemek2072
    Poziom 9  

    Witam, mam następujący problem, tak z niczego zapaliła mi się kontrolka ze niby mi się woda gotuje, a jak odkręcę korek to jest wszystko ok. Nawet jak silnik jest zimny to się pali, wziąłem te kostki które widać i tą przy chłodnicy wyciągnołem i WD popsikałem ale nie dało to żadnego efektu...

    1 21
  • #2 25 Maj 2009 17:40
    alum07
    Poziom 14  

    dzień dobry
    od kontrolki wody jest osobny czujnik w okolicy termostatu , zazwyczaj dochodzi do niego jeden kabel elektryczny,sprawdź połączenie

    0
  • #3 25 Maj 2009 18:38
    przemek2072
    Poziom 9  

    jest podłączony, też go wcześniej psikałem

    0
  • #4 25 Maj 2009 18:41
    balonika3
    Poziom 36  

    Odepnij kostkę od tego czujnika. Jak zgaśnie, tzn. że czujnik usiadł.

    0
  • #5 25 Maj 2009 19:43
    przemek2072
    Poziom 9  

    jak odpinam kostkę to zapala mi się ta kontrolka jak auto odpalam od wtrysku paliwa, a ta od wody nie gaśnie

    1
  • #6 25 Maj 2009 19:48
    balonika3
    Poziom 36  

    No to złą odpinasz. Jeden czujnik jest do kontrolki, a drugi (ten odpiąłeś) od sterownika.

    1
  • #7 25 Maj 2009 20:07
    polonez15
    Poziom 33  

    NIGDY nie pryskaj WD-40 złączy elektrycznych! Na puszce napisane URUCHAMIA MOKRE SILNIKI czyli analogicznie jest on IZOLATOREM! Do styków jest np. Kontakt-S.

    1
  • #8 25 Maj 2009 22:06
    przemek2072
    Poziom 9  

    ja zawsze pryskałem wd40 ;/ no ale od termostatu nic innego nie odchodzi, tylko to... ja wszystkie widoczne kości odpinałem i wpinałem z powrotem. Sprawdzałem też bezpiecznik i też jest ok

    0
  • #9 26 Maj 2009 10:32
    przemek2072
    Poziom 9  

    wczoraj jeszcze jak jechałem to mi się woda zagotowała, odkręciłem korek, zakreciłem, przejechałem ze 2 km i mi się wiatrak włączył... wiec może uszczelka pod głowicą, ale od tego by sie kontrolka mogła świecić?

    1
  • #10 26 Maj 2009 15:38
    malez4
    Poziom 22  

    Czy to seicento ma silnik 1.1?.Jeśli jest to silnik 1.1 ,to jest jeden czujnik który kontroluje temperature silnika i informuje sterownik silnika o jego temperaturze.Jest wkręcony w głowice silnika -wtyczka 2-pinowa.Rezystancja w temperaturze 20°C około 3 kΩ i maleje w miarę wzrostu temperatury silnika .Przy temperaturze 90°C ma wartośc około 250 Ω i w miarę dalszego wzrostu temperatury silnika i spadku oporu czujnka sterownik silnika załącza wentylator chłodnicy a następnie lkontrolke zbyt wysokiej temperatury .Objawy wskazują na jego uszkodzenie.Problemem jest jego cena (około 130 zł) .Jego wypięcie powoduje świecenie kontrolki wtrysku.

    1
  • #11 26 Maj 2009 18:47
    przemek2072
    Poziom 9  

    to jest 900. I w 0,9 czujnik jest w termostacie wkręcony.

    2
  • #12 26 Maj 2009 18:53
    balonika3
    Poziom 36  

    Na elce jest schemat seicento, z którego wynika, że jest czujnik do kontrolki.

    Dodano po 53 [sekundy]:

    A to, że jest to 900, to należałoby napisać na początku...

    1
  • #13 26 Maj 2009 19:58
    50146
    Użytkownik usunął konto  
  • #14 26 Maj 2009 21:05
    przemek2072
    Poziom 9  

    wziołem czujnik od innego seicento i to samo jest, jak normalnie auto stoi to po jakimś czasie auto się właczy, jak jadę po mieście to też a jak dłużej jechałem to mi sie woda zagotowała, kontrolka ciągle się świeci od wody, jest jakiś inny czujnik w seicento 900? jak tak to gdzie?

    Dodano po 2 [minuty]:

    Względnie usterka może dolegać też w termowłączniku na chłodnicy od strony grubych wężów (wlotowy i wylotowy), ale to prosto sprawdzić-wypiąć wtyczkę i zewrzeć piny ze sobą-jeśli w tym momencie wiatrak zakręci to masz winowajcę). No jak wypiąłem to tą wtyczkę co trzymałem w ręku zwarłem to się kręcił wiatrak...

    0
  • #15 26 Maj 2009 21:54
    roy_pl
    Poziom 10  

    Witam !
    Pozwolę sobie podpiąć się do tego tematu, coby nie zaśmiecać forum.
    Dzisiaj temperatura około 30st na dworze plus makabryczne korki sprawiły, że musiałem podjechać po żonę do miasta "bo autko się zepsuło".
    Objawy - mocno nagrzany silnik, para, śmierdzi plastik.
    Oczywiście po zaobserwowaniu tych rzeczy - żonka mądrze stanęła i telefon do mnie.
    Po przyjeździe autko dalej ciepłe - wody w zbiorniczku malutko (wyleciał przez korek - widać jak ciekło), sprawdziłem olej dolałem wody, wentylator chłodnicy się nie włącza. Kontrolka przy kierownicy się nie świeciła w momencie awarii - zresztą chyba nigdy się nie paliła.

    Zaraz pójdę sprawdzić termo włącznik - rozumiem, że jak odepnę kostkę to trzeba zewrzeć 2 styki przewodem i powinien odpalić ? spraswdze też bezpiecznik ten za aku
    Jak sprawdzić resztę tzn termostat, czujnik temp, i kontrolkę chłodzenia ?
    pozdrawiam
    RoY
    seicento 1100 (chyba SPI)
    Edit
    No i sprawdziłem - silnik(wentylator chłodnicy) chodzi ciężko - chyba do wymiany/regeneracji ?
    bezpiecznik - ten 30A za akumulatorem spalony.
    mostkowanie styków nic nie dało.
    Czyli czeka mnie wizyta w warsztacie chyba - nie mam kanału a wymiana tego wentylatora to chyba nie łatwa rzecz ?
    Druga sprawa, to czujnik i kontrolka chłodzenia - jak sprawdzić co walnięte ?
    pozdr
    R.

    -1
  • Pomocny post
    #16 26 Maj 2009 23:25
    vvaldek
    Poziom 28  

    w 900 czujnik od lampki masz na glowicy od gory . po stronie alternatora

    0
  • #17 27 Maj 2009 00:12
    marekj31
    Poziom 19  

    Wentylator do 1,1 z ramką mocujaca da sie kupić w 140zł chyba trzy śrubki i bez kanału da rede zrobić

    0
  • #18 27 Maj 2009 17:42
    przemek2072
    Poziom 9  

    ja mam zamiar wymienic ten czujnik co jest w chłodnicy, bo wiatrak raz mi się włącza a raz nie... a od lampki to nie widzę tam tego czujnika ;/

    0
  • #19 29 Maj 2009 15:55
    przemek2072
    Poziom 9  

    wymienilem czujnik od chlodnicy i od kontrolki który jest na głowicy i wszystko już jest ok. Dzieki za inf

    0
  • #20 08 Lip 2009 18:57
    Macio30
    Poziom 2  

    Witam mam ten sam problem :) tez mi po przejechaniu 300 metrow zapalal sie kontrolka temperatury wody . Sa 3 czujniki od temperatury w sejko 900. 1 przy chlodnicy. 2 w termostacie a 3 jest na silniku przy kopule zaworow i jest tam jeden przewod 1 pin ten czujnik siadl i dlatego swieci kontrolka temperatury wody cena okolo 40 zl :)

    2
  • #21 20 Lip 2009 09:12
    kasa1984_pc
    Poziom 9  

    mam podobny problem :( tylko że nie po 300 m a po kilkunastu kilometrach...

    2
  • #22 14 Kwi 2011 07:37
    przecin11
    Poziom 14  

    Witam,
    Podepnę się pod temat, chociaż stary, ale może rozwiąże mój problem. Mianowicie mam autko po małym dzwonku kiedyś tam i po oględzinach zauważyłem zwisający przewód. Na tej stronie http://fiatforum.com.pl/topics5/elektryka-kabelki-przy-silniku-vt7245.htm#59697 zamieściłem zdjęcie, bo nie mogę dojść do tego co to jest, a podejrzewam, że to jest właśnie to co opisywane w tym temacie. Możecie koledzy pomóc?

    0