Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Relpol przekaźniki
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ariston MBA 4042C nie włącza się agregat

iksilak 26 May 2009 00:24 4487 10
  • #1
    iksilak
    Level 11  
    Witam. Problem jak w tytule. Na wyświetlaczu wszystko wygląda normalnie, włącza się i można programować wszystkie funkcje normalnie ale agregat się nie włącza. Jest sprawny bo podłączony na krótko działa jak należy. Z tego co poczytałem na forum, to prawdopodobnie moduł sterujący. Czy w tych modułach jest jakiś układ programowalny, który mógł się rozprogramować? Dodam, że od długiego czasu zdarzało się, że kabelek w drzwiach nie łączył i na wyświetlaczu wyświetlało dziwne artefakty, ostatnio się to nasiliło. Myślałem, że naprawa kabelka wystarczy ale niestety nie pomogło. Czy ma ktoś jakiś pomysł jak sprawdzić ten moduł bez podstawiania drugiego? Może ktoś umie to naprawić lub wie kto naprawi to za rozsądną cenę? Dodam jeszcze, że na płytce modułu nie widać żadnych uszkodzeń ani przegrzań. Proszę o szybką pomoc, bez lodówki ciężko się żyje.
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • Relpol przekaźniki
  • #2
    iksilak
    Level 11  
    Czy jest możliwe aby agregat nie włączał się, w opisanej wyżej sytuacji, z innego powodu niż moduł? Np. któryś z czujników? Bo moduł wstępnie sprawdzony i chyba jest OK mimo, że po dokładniejszych oględzinach w dzień wymieniłem elektrolity bo wyglądały na lekko wydęte od dołu.
  • #3
    ROBSON33
    Admin of household appliances group
    Od sprawdzenia czujek się zaczyna .
  • Relpol przekaźniki
  • #4
    andrzej1959
    Home appliances specialist
    Witam.
    Ile czasu czekałeś?
    Agregat włącza się po około 8minutach.
  • #5
    iksilak
    Level 11  
    Czekałem nawet dłużej i nic. Jak sprawdzić czujki?
  • #6
    ROBSON33
    Admin of household appliances group
    iksilak wrote:
    Czekałem nawet dłużej i nic. Jak sprawdzić czujki?


    Miernikiem.
  • #7
    iksilak
    Level 11  
    ROBSON33, dzięki za rzeczowe i precyzyjne porady. Ale masz rację - poszukałem o czujkach i już wiem jak sprawdzić. Sprawdzone i chyba sprawne - wszystkie trzy wartość 3,15 do 3,55 koma w temperaturze pokojowej. Co jeszcze można sprawdzić?

    I jeszcze jedno pytanie - czy agregat włączony "na krótko" w celu dokładnego sprawdzenie tj. do momentu zamrożenia zamrażarki, może się uszkodzić?

    Zauważyłem, że na wyświetlaczu wyświetla się komunikat:
    DEMO MODE ON
    Czy to nie oznacza jakiegoś trybu demonstracyjnego? Jeżeli tak, to jak go wyłączyć i przejść na pracę?
  • #8
    toudikat
    Level 18  
    Włącz agregat na krótko, nic się nie stanie.
  • Helpful post
    #9
    PBK
    Home appliances specialist
    haha odpaliłeś system demo i w tym momencie kompresor nie wystartuje będzie tylko pokazywał możliwości urządzenia
    musisz doprowadzic do tego aby na wyświetlaczu pojawił sie komunikat demo of
    aby tego dokonać trzeba przytrzymac około paru sekund kombinacje 2 czt 3 klawiszy ale cholera zabij mnie nie pamietam jakich:P
    załaduj fotke panelu może sobie przypomnę
    albo ktoś z kolegów podrzuci Ci info
  • #10
    iksilak
    Level 11  
    Wielkie dzięki PBK. Metodą "prób i błędów" udało mi się wyłączyć DEMO, nawet nie wiem dokładnie który układ klawiszy zadziałał, chyba reset/MODE/ADJUST SELECT +/AS- czyli 4 klawisze przez 3s (chyba przy wyłączonym urządzeniu PRODUKT OFF). Po tej operacji wyświetlił DEMO MODE OFF i po włączeniu natychmiast usłyszałem puknięcie przekaźnika i zaworu a po około 10min załączył się agregat.:D:D:D:D

    Konkluzja:
    Tryb demo musiał włączyć się sam w wyniku awarii kabelka w drzwiach i to po około 3 latach użytkowania sprzętu ze szwankującym kablem.

    Rada:
    Czytajcie dokładnie co sprzęt mówi czy to w komunikacie słownym czy za pomocą lampek sygnalizacyjnych, analiza tych komunikatów może dużo wyjaśnić. Ja straciłem 3 dni, dużo nerwów, 10zł na zestaw kondensatorów, ale za to dużo się nauczyłem.

    Najważniejsze, że zaoszczędziłem 600zł bo tyle powiedział autoryzowany serwis za wymianę modułu gdy telefonicznie opisałem objawy (wymieniliby mi sprawny moduł i to za 600zl:!::!::!:).