Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

dlaczego prąd ładowania 100mA akumulatorków NI MH

26 Maj 2009 00:59 3341 10
  • Poziom 12  
    Witam.

    Zbudowałem sobie ładowarkę do akumulatorków NI-MH na układzie LM-317. Na wyjściu mam 3[V] i prąd ładowania powinien wynosić 600 [mA]. Dla jednego akumulatorka spokojnie popłynie taki prąd, ale kiedy wepnę dwa akumulatorki szeregowo prąd ten wynosi 100 [mA]. Czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego tak jest?
  • Poziom 35  
    Gdybyś umieścił schemat tej ładowarki lub link do niego byłoby o wiele łatwiej.
  • Poziom 12  
    Poniżej zamieszczam rysunek. Kiedy zewrę amperomierzem wówczas wskazuje on 600mA. A podczas ładowania jest 100 [mA]. Zamiast rezystora 1.1k wstawiłem 500 ohm. Wstawiłem 500 ohm gdyż chciałem uzyskać około 3V, dodatkowo uwzględniłem spadek napięcia 0.5V na diodzie którą dostawiłem żeby akumulatorki nie rozładowywały się przez rezystory gdy ładowarka nie jest podłączona.


    dlaczego prąd ładowania 100mA akumulatorków NI MH
  • Pomocny post
    Poziom 31  
    Bo to nie jest stabilizator pradu tylko stabilizator napiecia z limitem 600mA.
  • Pomocny post
    Poziom 14  
    Jakim napięciem zasilasz ten układ?
    Powinno być większe niż 6,5V przy żądanym prądzie.
    Ponadto dla wartości, które podałeś, napięcie wyjściowe jest 3,85V. Po odjęciu spadku na diodzie 0,7V jest 3,15V.
    Jeśli nie masz jakiegoś ekstra zabezpieczenia możesz usmażyć akumulatorki.
    Zamiast opornika 500Ω (najpewniej wstawiłeś 510Ω) daj szeregowo opornik 390Ω i potencjometr nastawczy 100Ω i doreguluj napięcie wyjściowe (za diodą) do poziomu 2,80-2,85V.
    Ładowanie akumulatorków prądem 0,6A może doprowadzić do ich zniszczenia w krótkim czasie o ile nie ma zabezpieczeń przed przeładowaniem ( a ten układ nie ma).

    Pozdrawiam
  • Poziom 12  
    Problem w tym, że prąd ładownia po włączeniu amperomierza wynosi 100 mA, a napięcie podczas ładowania wynosi 2,98 - 2,99V. Natomiast napięcie bez obciążenia tak jak Kolega napisał wynosi lekko ponad 3 [V]. Na zwarciu jest 0.6A. Napięcie zasilania wynosi 12 [V], 1,2[A] - z zasilacza.
  • Pomocny post
    Poziom 14  
    Czy możesz zmierzyć napięcie na oporniku 1Ω?
    Oczywiście podczas ładowania.
  • Poziom 12  
    Zmierzyłem npięcie na oporniku 1Ω/5W i wynosi ono 86 [mV], gdzie prąd ładowania ma tą samą wartość, tylko że [mA].

    Dodano po 13 [minuty]:

    Czy może to być wina akumulatorków??
  • Pomocny post
    Poziom 14  
    Może mają zwiększoną rezystancję wewnętrzną. Ale napięcie które na nich jest podczas ładowania, przeszło 1,4V na ogniwo, wskazywałoby, że są naładowane. Może spróbuj je trochę rozładować i podłącz ponownie. Zmierz też napięcie wyjściowe za diodą w stosunku do masy, bez akumulatorków.
    Sprawdź też czy napięcie na ogniwach jest jednakowe.

    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    Poziom 31  
    Ale kombinujecie. Skoro to jest stabilizator napiecia na 3V a ty w to wlaczasz 2 baterie 1,5V to spadek napiecia ktory ma sie odlozyc na rezystancji wewnetrznej baterii jest tak maly ze prad ktory ten spadek wywoluje rowniez bedzie mniejszy.
  • Poziom 12  
    Po zmierzeniu napięcia po ładowaniu 14h na jednej z baterii było 1,4 [V] a na drugiej 1,35 [V]. Dostawiłem jeszcze jedne rezystor, aby baterie ładować prądem 300 [mA]. Baterie mają po 1,2 [V] i ładuję je napięciem ok. 2,9 [V]