Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Płyta główna Abit NF7-S 2.0 - nie chce startować.

entermen 27 May 2009 12:02 2536 12
    entermen
    Level 32  
    Witam.
    Posiadam płytę jak w tytule - Abit NF7-S V2.0. Mam z nią mały problem.
    Służyła mi dobrze przez kilka lat. Wczoraj podpiąłem grafikę, która okazała się być uszkodzona, bo wyświetalała coś, ale wszystko zamazane i nieczytelne. Z nią komputer normalnie się uruchamiał i startował. Zrestartowałem kompa parokrotnie, ale obraz nadal był nie do odczytania.
    Wobec tego wyjąłem tą grafikę i podpiłęm starą sprawną. Dodatkowo podpiąłem dodatkowy dysk. I tu zaczyna się problem. Komputer zaczął wydawać dziwne dźwięki (prawdopodobnie uszkodzona jest grafika). Opdiąłem wszystkie napędy. Zresetowałem bios baterią i zworką też. Nadal to samo. Zmieniłem procesor i nadal to samo.
    Przepiąłem ram w inne gniazdo i nic nie pomaga nadal. Włożyłem inną, sprawna grafikę przestał piszczeć, ale objawy takie, że niby płyta dostaje napięcie i mruga tylko dioda od monitora. Bez ramu płyta wydaje dźwięki, czyli tak jakby reagowała prawidłowo.
    Sprawdziłem baterię na płycie: 3,3-3,4V.
    Sprawdziłem napięcia na zasilaczu i w normie - CODEGEN "S" 300W.
    Wczoraj wyjąłem bios i wysłałem do zaprogramowania. Tylko nie wiem czy jej to pomoże.
    Ma ktoś podobny problem?
    Z góry dziękuje za zainteresowanie tematem.
    mat_ed
    Level 43  
    Quote:
    ...Komputer zaczął wydawać dziwne dźwięki...

Naprawdę wszyscy wiemy jakie to były dźwięki. Rozszyfruj je z pomocą tematu w FAQ.

Quote:
    ...Sprawdziłem napięcia na zasilaczu i w normie - CODEGEN "S" 300W. ...

Jeśli ten zasilacz pracował kilka lat z tą płytą główną to wcale nie zdziwię się jeśli np. kondensatory na płycie głównej okażą się uszkodzone. Objaw, który opisujesz może właśnie na to wskazywać.

Cóż, nie pozostaje nic innego jak czekać aż płyta wróci z serwisu.
    Jeśli nadal będzie ten sam problem to zacznij od sprawdzenia ww. kondensatorów.
    entermen
    Level 32  
    Płytę mam cały czas u siebie. Do zaprogramowania na nowo wysłałem kość biosu.
    Ten dźwięk to odgłos z głośnika systemowego z obudowy jeden długi i 3 krótkie. Te dźwięki wskazują na uszkodzoną grafikę, tak jak napisałem wyżej po włożeniu sprawnej grafiki komputer nie wydaje żadnych dźwięków. Mruga tylko dioda monitora i wiatraki się kręcą.
    Zasilacz nie sprawia problemów, sprzęt nie podkręcany.
    mat_ed
    Level 43  
    Co z kondensatorami ? Jaki jest ich stan ? Podobnie sprawdź stan kondensatorów w zasilaczu.
    entermen
    Level 32  
    Kondensatory są ok.
    Sprawdzałem bardzo dokładnie.
    mat_ed
    Level 43  
    W zasilaczu także ? Cóż, nie pozostaje nic innego jak czekać na zaprogramowaną kość z nadzieją, że to właśnie "padł" bios. Jeśli po zamontowaniu kości dalej będą problemy, zacznij od podmiany zasilacza na zasilacz.

Quote:
    ...Zasilacz nie sprawia problemów,...

Raczej nie sprawiał, w czasie przeszłym.
    entermen
    Level 32  
    W zasilaczu także sprawdzone kondensatory. Są ok.
    mat_ed
    Level 43  
    Dobrze, ale to nie zmienia faktu, że jeśli dalej będą problemy to musisz podmienić zasilacz. Nie przekonasz mnie tłumaczeniem, że do tej pory było ok więc nie ma sensu podmieniać zasilacza.
    entermen
    Level 32  
    Nie chcę cię przekonywać, że zasilacz jest oki. Jak będę miał kość z biosem to wypróbuje na innym zasilaczu. Chcę usunąć usterkę. To jest mój cel.
    Radysh
    Level 27  
    Witam.

Próbował kolega uruchomić komputer na karcie graf. PCI?

Przeprogramowanie BIOS`u raczej nie pomoże. Należałoby raczej sprawdzić slot AGP i ew. przeczyścić alkoholem izopropylowym.
    matres
    Level 11  
    czasami wystarczy odkurzyć złącze grafiki i przetrzeć gumką styki na karcie :)
    entermen
    Level 32  
    Wczoraj sprawdziłem (na innym komputerze) pamięć ram i grafikę, którą podejrzewałem, że jest uszkodzona. Pracują bez żadanych problemów.
    Grafiki na pci nie podłączyłem gdyż nie posiadam takiej.
    Wiem, że należy czasem przetrzeć grafikę i złącze, ale ja już to robiłem wcześniej i nie pomogło. Dodatkowo sprawdzałem na innej grafice i dalej jest problem.

P.S.
    Dzięki za zainteresowanie tematem.
    entermen
    Level 32  
    Niestety objawy te same. Zaprogramowanie biosu od nowa nie pomogło.
    Podmiana zasilacza też nie dała efektów. Dziwny jest objaw, że na psrawnej grafice nvidia 64 mb wydaje jeden dźwięk, co oznacza pomyślne załadowanie biosu,jedank miga tylko dioda od monitora, zaś na mojej (sprawnej -sprawdzanej na innnym pc) wydaje długi dźwięk i 3 krótkie.
    Dodatkowo sprwdziłem też monitor na innym stanowisku i działa.
    Nie wiem co to może być.