Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Indesit IDL500S - pobiera za mało wody

28 Maj 2009 16:09 2602 4
  • Poziom 2  
    Witam,

    mam problem ze zmywarką Indesit IDL500S. Po wybraniu któregokolwiek trybu zmywarka normalnie nabiera wodę i rozpoczyna grzanie, jednak nabiera jej zbyt mało, grzałka grzeje w powietrzu.

    Wszystkie węże wydają się być niepozatykane. Obok zbiornika z solą znajduje się drugi, nieco mniejszy w którym w środku znajduje się coś co na pierwszy rzut oka przypomina zupę pomidorową... powinno tak być?

    Pozdrawiam.
  • Poziom 16  
    Witam jeżeli jest w tej zmywarce jest grzałka nawierzchniowa a nie przepływowa to ona nie jest zanurzona w wodzie tylko pracuje w mgle wodnej , zmywarka pobiera tyle wody że zaledwie woda zakrywa dno zmywarki . Pozdrawiam .
  • Poziom 2  
    Dzieki grzegorzhel1.

    To jedna sprawa wyjaśniona:D
    Ale... i tak po nabraniu wody z powrotem ją wypuszcza. Robi tak kilka razy, aż zaczynają migać LEDy (akurat w tym modelu 1 i 4 jak ustawiony program I lub 2,4 dla II programu).
    Co może być tego przyczyną?

    Pozdrawiam.

    PS. Czy w kolejnym kroku po nabraniu wody nie powinna być załączana pompa myjąca, czyli zraszane naczynia??
  • Pomocny post
    Poziom 16  
    Witam nie pamiętam jaki jest typ elektroniki w tym modelu w poniedziałek mogę ci odp. konkretnie ,ale są dwie możliwości , jeżeli to jest moduł bit 100 to licząc od lewej 1i4 kontrolka pokazuje bład oprogramowania nie zaprogramowany moduł ,jeżeli to jest moduł diwa 123 to 1i4 kotrolka oznacza nie sprawny obwód pompy myjącej uzwojenie pracy lub uszkodzony triak lub zimne luty na module . Pozdrawiam .
  • Poziom 2  
    Po wielu przebojach w koncu winna okazała się pompa myjąca. Silnik nie był w stanie jej poruszać, blokowała się. Widocznie elementy sie tak wyrobiły ze za mocno się dokręciła. Pomogło dołożenie dystansu.
    Ale i tak zmywarka wywalała błąd zatkanych filtrów.
    okazało się, że spalony był rezystor smd na płytce sterownika - na wejściu od czujnika cisnienia przy pompie.
    Poźniej jeszcze zimne luty prawdopodobnie powstały od napręzeń przy wyciaganiu sterownika.
    Zmywarka juz działa..

    Jeszcze raz podziekowania dla grzegorzhel1.

    Pozdrawiam.