logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD5000AAKS - dysk nie wykrywany, mimo braku bad sectorów, co robić?

keenmaan 29 Maj 2009 12:18 1310 0
REKLAMA
  • #1 6589439
    keenmaan
    Poziom 1  
    Witam,

"Choroba" WD5000AAKS rozwijała się tak, że pewnego razu dysk nie został wykryty, uruchomiłem ponownie i wykryło, przy kolejnych razach było coraz gorzej(tzn, trzeba było coraz więcej resetować, aby "załapał" i wykrył), aż teraz już w ogóle nie chce wykryć, dysk jak już się uruchamiał to pracował bardzo dobrze, ostatni raz działał przez 2 tygodnie bez wyłączania komputera i nic nie zawieszał się, sprawdzałem programem Data Lifeguard Diagnostic z WD przy ostatnim uruchomieniu i nie miał nawet bad sectorów. Ze słuchu, można zauważyć że dysk uruchamia się, pokręci się, pomęczy, po czym na 2-3 sekundy wyłącza się(kompletna cisza)... i znowu to samo. Cały proces pogarszania się stanu dysku trwał przez ok. 3 miesiące, dysk kupiony ok. 15 miesięcy temu. Sprawdzałem na innym komputerze z SATA, gdzie pracuje podobny WD, nie było szans na wykrycie, więc na pewno nie jest to problem komputera/podłączenia a samego dysku. Zastanawia mnie tylko - czemu NIGDY mi się "nie zacinał" dysk twardy/nie wyłączał podczas pracy w windowsie, gdy już został wykryty na etapie BIOSu? Przy pracy praktycznie 24/7...

Dodam, że próbowałem go podłączać jako drugi dysk, nie udało mi się wykrycie go ani w BIOSie ani w Windowsie.

Wczoraj przez parę godzin przeglądałem to forum, jednak nie znalazłem odpowiedzi na ten problem. Próbowałem wykryć dysk poprzez MHDD i nie udało się. Dysk reagował gdy klikałem F2 (słychać było że zaczyna pracować), natomiast po chwili się wyłączał, wyświetlały się błędy:

"IPORTANT NOTICE: This device does not support LBA mode.
    MHDD will not work with this device. To see enhanced information use command EID <SHIFT+2>
    Init drive: [RESET]
    ! ERROR: Drive not responding or operation cancelled
    [RECALL]
    ! ERROR: Drive not responding or operation cancelled"

Zależy mi na odzyskaniu danych, w jaki sposób można to zrobić?

Z góry dziękuję za wszelkie porady,

Pozdrawiam
  • REKLAMA
REKLAMA