Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Funai Lt6M32BB - połączenie z komputerem

keysen 29 Maj 2009 21:22 6140 12
  • #1 29 Maj 2009 21:22
    keysen
    Poziom 2  

    Pomocy :)
    Witam zakupiliśmy wczoraj z mężem telewizor funai lt6 jesteśmy bardzo zadowolenie aczkolwiek mamy mały problem , dzisiaj maż zakupił odpowiedni kabel i mieliśmy zamiar podłączyć nasz nowy telewizor do pc i i tu pojawił się mały problem - postępując zgodnie z instrukcją, nie udało nam sie uruchomić tego "połączenie " Pomimo usilnych starań nie udaje sie nam podświetlić ( uaktywnić ) w menu opcji ustawienia PC - proszę o pomoc bo zamnartwiam sie czy aby tv nie jest zepsuty

    -1 12
  • #2 30 Maj 2009 05:26
    ARservice
    Poziom 21  

    Witam
    Po perwsze trzeba zobaczyc jaka macie rozdzielczosc w ustawieniach karty graficznek komputera,po drugie jak sama nazwa wskazuje nie kupiliscie monitora tylko telewizor z mozliwoscia podlaczenia komputera, a co za tym idzie sa ograniczone parametry.
    Pozdrawiam

    0
  • #3 30 Maj 2009 06:25
    satgal
    Poziom 40  

    Czy ograniczone możliwości, raczej rozszerzone bo w stosunku do samego monitora od PCeta ma dużo większe zastosowanie do podłączenia różnych sygnałów a przez to jest bardziej skomplikowane. Aby uaktywnić w menu ustawienia do odsługi monitora PC. Najpierw trzeba pilotem przełączyć go w funkcję PC (powinno to się wyswietlić na ekranie) połączyć PCeta kablem monitorowym z TV i uruchomić komputer. Dopiero jak będzie widział sygnał z niego to można coś regulować w menu.

    0
  • #4 31 Maj 2009 10:11
    keysen
    Poziom 2  

    Przykro mi ale nie ma na pilocie żadnego przycisku przelaczenia w tryb pracy z PC. W instrukcji pisze ze trzeba wejsc w menu i tam w zakladce szczegoly wcisnac opcje polaczenie z PC. Caly problem polega na tym, ze mimo podlaczonego kabla do laptopa i ustawionej na nim niskiej rozdzielczosci bo probowalismy juz z 800x600. Przelaczalismy uzywajac klawiszy: Funkcyjnego +F4 czyli tak jak kilkukrotnie przelaczalismy na projektor i tam zawsze dzialalo. Tym razem jednak ten element w menu tv nie dziala, nie jest podswietlony i nie mozna na niego najechac pilotem aby przelaczyc go w funkcje PC... dodam jeszcze ze kabel jest dobry bo u kumpla na tv sony bravia dzialal.

    prosimy o pomoc :)
    wciaz liczymy na was :)

    0
  • Pomocny post
    #5 31 Maj 2009 11:37
    ARservice
    Poziom 21  

    W górnym prawym rogu jest przycisk INPUT SELECT naciskajac go zmieniasz sobie wejscia AV1 AV2 itp.

    0
  • #6 31 Maj 2009 15:05
    keysen
    Poziom 2  

    Zgadza się :) Wiedzialem ze robimy jakis glupi blad...
    swoja droga zastanawiam sie dlaczego nie ma tego w instrukcji...
    wielkie dzieki za pomoc :)

    0
  • Pomocny post
    #7 31 Maj 2009 19:19
    ARservice
    Poziom 21  

    Prosze bardzo:)

    0
  • #8 29 Cze 2009 12:04
    kamykkamyk
    Poziom 2  

    Ja z podłączeniem nie miałem problemów, ale już jak puszczę jakiś film, obraz w bardzo nieregularnych odstępach czasu mrugnie, zatrzęsię się i potem znów spokój za kilkanascie minut, czasami sekund, za jakąś chwilę znów mrugie itd. ogólnie nie jest to jakieś super uciażliwe ale jak w czasie jednego filmu jest takich mrugnięć 20-30 to trochę wkurza.

    Pc do telewizora podłączyłem kablem VGA (z osłoną, czy też rdzeniem ferrytowym - zgodnie z zaleceniem producenta), rozdzielczość monitora ustawiona na 1024x768 pix, częstotliwość odświeżania obrazu 60 Hz (probowałem również 100 HZ ale jakieś poprawy nie zauważyłem).

    Dawałem autoregulacje z menu TV, długo coś regulował, ale to równiez nie pomaga, zastanawia mnie jeszcze taki prametr jak faza ??? jestem laikiem w tych sporawach i nie mam pojęcia jak to wpływa na pracę TV. Wiem ze na autoregulacji ustawia mi ten parametr na 2 ???, jeśli wejdę w ręczną regulację tej "fazy" to pojawiają się mi jakby dwie sinusoidy , które pokrywają się tylko na początku i na końcu skali, w reszcie skali się rozmijają.

    Może ktoś mi doradzi co zrobić żeby ten obraz nie mrugał???
    pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

    0
  • #9 29 Cze 2009 12:50
    satgal
    Poziom 40  

    To nie jest wina TV/monitora a komputera np z winy małej pojemności pamięci operacyjnej w nim. Na dużym ekranie to się rzuca w oczy a na małym można tego nie zauważyć.

    1
  • #10 29 Cze 2009 22:30
    kamykkamyk
    Poziom 2  

    tylko ja mam procka 2 GHZ i 1 GB ramu, karta grafiki ATI RAdeon 9550 AGP 128 MB typ konwertera DAC: Internal DAC (400 MHZ)

    0
  • #11 15 Lip 2009 09:37
    kamykkamyk
    Poziom 2  

    Ok doszedł do teg co było nie tak. Po prostu trzeba mocno dokręcić kabel VGA zarówno do komputera jak i telewizora oraz ułożyć go w sposób który zapewni mu stabilne położęnie/zwisanie (należy wykluczyć możliwość wszelkich drgnięć kabla - ponieważ to właśnie one powodują drganie obrazu)

    0
  • #12 01 Kwi 2010 18:55
    sowatm
    Poziom 9  

    Witam

    Posiadam telewizor Funai LT7M22BB i jak ustawiłem połaczenie alby wyświetlał obraz z komputera to wszystko jest ok. Ale jak przychodzi do ekranu logowania Windows to telewizor pokazuje komunikat "Brak Obsługi!!". Co jest nie tak?? Jaką trzeba dać rozdzielczość aby to wszystko działało??

    Może ktoś pomoże??

    0
  • #13 05 Maj 2010 11:30
    avman
    Poziom 9  

    Z tego co piszesz widać, że masz problem z ustawieniami parametrów wyświetlania w ustawieniach karty graficznej. Telewizor dostaje na wejściu sygnał o rozdzielczości/częstotliwości odświeżania, której nie obsługuje i stąd ten komunikat. Ten Funai maksymalnie wyświetla 1366x768. Odłącz TV, ustaw odpowiednią rozdzielczość z innym wyświetlaczem, podłącz ponownie Funai, powinno pomóc.

    0