Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

jaki najgrubszy materiał można spawać prądem 100A ??

micho a 30 May 2009 15:04 10384 3
NDN
    micho a
    Level 35  
    Witam
    Na wstępie chciałbym napisać że nie wiem czy dobry dział, bo gubię sie w elektrodzie od kiedy jest przerobiona.Użyłem szukaj nie wiem czy właściwie ale nie znalazłem tego o co mi chodzi.

Do rzeczy :D Więc mam do dyspozycji instalacje 220v z bezpiecznikiem 16A (nie popularnie zwany ,,korek'' czyli topikowy tylko ten taki automatyczny nie wiem jak to sie prawidłowo nazywa, potocznie chyba ,,eska'' )no i przydałaby mi sie spawarka. W książce pt ,,Spawanie elektryczne w pytaniach i odpowiedziach'' J. Pilarczyka znalazłem że krajowy transformator do spawania prądem zmiennym typu et-100-5A zasilany z sieci 220v z zabezpieczeniem 16A, oferuje maksymalny prąd spawania ok 100A więc uznałem to za maksymalny prąd spawania jaki można uzyskać mając sieć 220v 16A. I teraz sedno:

Jaki najgrubszy materiał pospawam takim prądem ?? Na przykładzie blachy to jaka maksymalna grubość ?? a na przykładzie rur stalowych jaka maksymalna grubośc ścianki ??

Myślałem skonstruować sobie spawarke bo czasem potrzebuje coś tam doraźnie pospawać i w temacie spawalnictwa jestem zielony, gdzieś mi sie obiło o uszy że 100A to bardzo mały prąd i w zasadzie można nim tylko cienke blachy spawać nie wiem na ile to prawda w związku z tym pytam czy mając że tak powiem ,,tak słabe żródło energi jakim jest 220v 16A jest sens budować spawarke ?''

Chodzi mi o najprostszą spawarke elektrodową spawająca prądem zmiennym elektrodami w otulinie. Dostępu do siły nie mam i nie będe miał więc prosze nie rozważac tego wariantu. Wstawienie większego bezpiecznika też odpada ta instalacja już wygląda średnio zachęcająco żeby z niej pobierać w trybie ciągłem ponad 10A a co dopiero 25 :D Pozatym to trąci wieśniactwem i stwarza zagrożenie pożarowe...

Czekam na wypowiedzi doświadczonych spawaczy :D Z góry dzięki
  • NDN
    fortronik
    Admin of Medical Equipment
    To zależy jaki materiał i jakie połączenie, ale praktyczne żeby spoina była dobrze przetopiona to max 5 mm przy 100A i elektrodzie 2,5 mm
  • NDN
    lechoo
    Level 39  
    Odpowiem w ten sposób - 100A wystarczy do spawania elektrodą 2,5mm.
    Dla takiej instalacji najlepszym rozwiązaniem będzie spawarka inwerterowa, w przypadku której zabezpieczenie 16A spokojnie wystarczy do spawania prądem max. 140A - czyli elektrodą 3,25mm. Taka spawarka nie "szarpie" siecią w przeciwieństwie do zwykłego transformatora spawalniczego, gdzie każde sklejenie elektrody powoduje przepływ dużego prądu w sieci zasilającej.
    Jeśli chciałbyś wykonać taką spawarkę samodzielnie to zajrzyj do tego wątka:
    -> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1158468.html
    micho a
    Level 35  
    :arrow:fortronik dzięki za odpowiedź
    Mnie te 5mm wystarczy.

:arrow:lechoo Dzięki za temat przeczytałem cały ale nie jestem do końca przekonany co do inverterowej . Taka spawarka jest wyzwaniem, po pierwsze dużo indukcyjności(jestem z tych co na widok indukcyjności mdleją choć nawinąłem kilkdziesiąt transformatorów sieciowych i cewek do zwrotnic głośnikowych to tam jednak nie była wymagana duża dokładnośc i szczególnie nie lubiłem tego raczej finanse ,,nakazywały'' ), po drugie z tego co pobieżnie przejrzałem cięzko ją odpalać bez oscyloskopu(nie mam i nie będe miał dostępu)po trzecie wymaga jednak naprawdę sporo pracy(wykonanie płytek itp)po 4 koszt ok 350 zł.

W razie awari nie ma żadnych szans jej naprawić bez oscyloskopu a w zwykłej transformatorówce ?? Tam w zasadzie nie ma sie co zepsuć jedynie drut przepalić na transformatorze :D

Ja jestem w stanie zbudować/zdobyć sobie transformatorówke za max 200 zł( i nie chodzi tu o marketowy zakup) więc te 150 zł robi dla mnie różnicę(waga nie ma dla mnie znaczenia )
    Transformator nawijać umiem, reszta to w zasadzie połaczenia kabli. Co do regulacji prądu to albo zdobęde gotowe trafo z wkręcanym bocznikiem (np kupie jakaś spaloną stara spawarke) albo zrobie regulacje na odczepach w najgorszym przypadku elektroniczną.

Ogólnie dzięki zabieram sie do kompletowania klamotów(zaczne od trafa najdroższy element) :D