Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Menuet 6204 buczenie z głośników

siwy_watt 30 May 2009 17:46 3223 14
Tespol
  • #1
    siwy_watt
    Level 14  
    Witam mam radio Menuet 6204 po próbie uruchomienia z głośnika wydobywa się tylko bruuum podźwięk z transformatora i nic poza tym. Co może być nie tak ?? Lampy się żarzą radio jest całe i kompletne.
  • Tespol
  • #2
    Bobekmaster
    Level 24  
    Po pierwsze musisz mieć schemat.
    Najpierw sprawdź napięcie naodowe, potem filtrację teog napięcia, następnie napięcie polaryzacji lampy mocy.
  • #3
    siwy_watt
    Level 14  
    Schemat mam.
    Jak sprawdzić napięcie naodowe, potem filtrację teog napięcia, następnie napięcie polaryzacji lampy mocy.
    Jeszcze zapomniałem napisać że przy próbie uruchomienia to usłyszałem pisk jak by z kondensatora przy kondensatorze do strojenia.
  • #4
    Bobekmaster
    Level 24  
    Sprawdzasz jakie jest napięcie na kondensatorze filtrującym (C40). Powinno wynosić od 230V do 270V. Najlepiej oscyloskopem sprawdź jaka jest wartość tętnień na tym kondensatorze. Sprawdź napięcie na siatce EBL21.
    Potem podłącz jakiekolwiek źródło sygnału pod gramofon, i sprawdź, czy jest dźwięk, i jakiej jest jakości.
  • #5
    siwy_watt
    Level 14  
    Na kondensatorze (C40) jest 0V.
  • Tespol
  • #6
    Bobekmaster
    Level 24  
    Sprawdź, czy kondensator nie jest zwarty do masy. Na anodach lampy prostowniczej występuje napięcie zmienne? I czy lampa prostownicza się żarzy?
  • #7
    siwy_watt
    Level 14  
    Zwarcia nie ma wszystkie lampy się żarzą wraz z z lampą AZ-1

    Dodano po 15 [minuty]:

    Nie podoba mi się też ten opornik 2.2M wisi luźno Przy lampie EBL21
    Według schematu tego rezystora powinno tu nie być.
    Menuet 6204 buczenie z głośników

    Menuet 6204 buczenie z głośników
  • #8
    Bobekmaster
    Level 24  
    Widze, że radio jest nieźle grzebane. Najlepiej zrób żeby było tak jak na schemacie.
    Jaką oporność ma R2?
    Czy na nóżkach 3 i 6 w AZ-1 masz napięcie zmienne, około 230V?
    Prawdopodobnie uszkodzona jest lampa prostownicza.
  • #9
    siwy_watt
    Level 14  
    Według miernika mam 650V na prostowniczej,a r2 ma tyle ile powinno 82Ohm.
  • #10
    Bobekmaster
    Level 24  
    Jak do AZ1 dochodzi napięcie zmienne, a za nią jest równo 0V i C40 nie jest zwarty do masy, to walnięta jest AZ1.
    Napisz na PW, to sprezentuje Ci taką lampke.
  • #11
    Bobekmaster
    Level 24  
    Sprawdź jeszcze czy na C40 nie ma napięcia zmiennego. Być może kondensator dostał przerwy.
    A jeśli na C40 nie ma ani napięcia zmiennego, ani stałego to walnięta jest AZ1
  • #12
    siwy_watt
    Level 14  
    Kupiłem nową lampę AZ-1 i dalej nic teraz nie ma żadnego dźwięku wydobywającego się z głośników a lampy się żarzą.

    Dodano po 32 [minuty]:

    Buczenie zaczyna się w momencie gdy podłączam głośniki pod masę tak jak na schemacie. gdy odłączam masę to robi się łuk elektryczny ja w generatorze z cewki WN.
  • #13
    Futrzaczek
    Admin of Retro group
    siwy_watt wrote:
    Buczenie zaczyna się w momencie gdy podłączam głośniki pod masę tak jak na schemacie. gdy odłączam masę to robi się łuk elektryczny ja w generatorze z cewki WN.

    Wpadłeś na to, że trzeba przejrzeć połączenia między głośnikami a transformatorem głosnikowym?
    Poza tym - jeśli jeszcze nie wiesz - odłączanie głośników od wzmacniacza może go nieodwracalnie zniszczyć.
  • #14
    siwy_watt
    Level 14  
    Głośniki są cały czas podłączone pod transformator wraz z masą i cały czas tylko buczą i są dobrze podłączone bo leciałem ze schematem.
  • #15
    Futrzaczek
    Admin of Retro group
    Wyjmij AZ1 i uruchom radio. Brak brumu sieciowego oznaczać będzie, że stopień końcowy na EBL21 działa.