Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Niedziałający klawisz w Yamaha QS300

szukacz92 30 May 2009 19:16 2696 7
    szukacz92
    Level 10  
    Witam

Mam możliwość zakupu syntezatora YAMAHA QS300.
    Sprawa wygląda następująco: klawisz niskiego "C" stopniowo przestawał działać aż zamarł. Cena nie jest wygórowana - 800zł.

Jeśli jesteście w stanie ocenić, co możne być przyczyną /zakurzenie?/ (nie jest ich pewnie wiele), to proszę o radę. Zwyczajnie nie chcę wydawać zbyt wiele na naprawę. Można na podstawie powyższego wykluczyć uszkodzenie mechaniczne?

Można coś takiego naprawić w domu typu "zrób to sam"?

Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na odpowiedź.
    jersey69
    Level 34  
    Witam !

Większość podobnych przypadków jest wynikiem trwałego uszkodzenia gum kontaktowych pod klawiszami . Koszty naprawy w serwisie to ok.150 zł / oktawę . Haczyk polega na tym , że QS300 ma jedną , wspólną gumę pod całą klawiaturą i nawet w przypadku uszkodzenia w obrębie jednego klawisza trzeba się liczyć z wydatkiem rzędu 400-500 zł . Czasem , zależnie od rozmiarów uszkodzenia gumy daje się to obejść , ale jest to reanimacja na chwilę i wymiana tak czy inaczej jest nieuchronna .

pozdrawiam
    szukacz92
    Level 10  
    Bardzo dziękuję za pomoc.
    Jednym słowem nie opłaca się kupować, skoro na alledrogo qs300 chodzą za 1000zł w bardzo dobrym stanie tech. i wizu.

Dzięki za odpowiedź i przestrogę przed popełnieniem błędu.

Pozdrawiam
    szukacz92
    Level 10  
    CZeść

Przeczyściliśmy styki w tej Yamaszce i wszystko działa. Styk był zakurzony. Czy to też można nazwać "reanimacją na chwilę"?
    ataga1
    Level 16  
    Będzie gadało jakiś czas, ale teraz stopniowo będą milknąć inne dźwięki bo gumy z innych klawiszy są tak samo stare jak to "C".Więc nie przejmuj się i czyść dopóki będzie to dawało efekt.
    jersey69
    Level 34  
    Napisałem wyraźnie "większość podobnych przypadków" . Bardzo rzadko zdarza się , że pomaga zwykłe mycie gum . Niestety , nie napisałeś , że masz dostęp do instrumentu i wgląd w jego wnętrze , więc zrozumiałem , że chodzi o zakup "w ciemno" . Sorry , niedomówienie . Ale skoro pomogło czyszczenie , to proponuję zdemontować klawiaturę i zrobić generalne sprzątanie , bo pewnie instrument nie był czyszczony od nowości . W przeciwnym razie problem wróci i zaczną wysiadać inne klawisze.
    synbmx
    Level 20  
    A gdyby wymienić sama kroste w gumce od tego klawisza? Trochę babrania i trzeba by to zrobić bardzo starannie i dokładnie. Lepsze o niż wymiana całej gumy jednak źle przeprowadzona taka operacja może dać gorsze efekty jak samo czyszczenie które tez będzie skutkować tylko do pewnego czasu.
    ataga1
    Level 16  
    Możesz wymienić samą gumkę ale dopóki czyszczenie daje efekty to czyść,a może za jakiś czas wymienisz klawisz na inny i będzie to zmartwienie kogoś innego.