Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasilacz 17PW15-8 piszczy [Medion MD 20099-S]

Jerry_1111 30 May 2009 22:27 4977 7
Tespol
  • #1
    Jerry_1111
    Level 2  
    Witam,

    Jest telewizor Medion z zasilaczem 17PW15-8. Zasilacz piszczy gdy TV jest wlaczony (nie na standby). Rozebralem, piszczy trafo standby. Pomierzylem pojemnosci w okolicy i wszystkie wygladaja na dobre. Czy moze mial ktos cos podobnego? Oscyloskopu w domu nie mam, a po omacku nie wiem czy znajde (TV juz z 10 lat nie naprawialem, tylko teraz zona spokoju mi nie daje i na ambicje zawodowa bierze ;-) ).

    Aha - jak sie to wylaczy z pilota i szybko od razu wlaczy to z reguly przestaje piszczec. Jak jest w standby to nie slychac piszczenia.

    Dzieki bardzo,

    Jerry_1111
  • Tespol
  • #2
    Richi
    Level 39  
    Jestes pweien ze to trafo StBy a nie PFC ??
  • Tespol
  • #3
    Jerry_1111
    Level 2  
    Richi wrote:
    Jestes pweien ze to trafo StBy a nie PFC ??

    Tak wychodzi. Wzialem slomke z McDonalds ;-) i jakby glosniej jest przy trafie standby (na dole plytki) a nie przy PFC.

    Z drugiej strony - cholera wie. W momencie wlaczania telewizora szum/pisk jest maly, dopiero jak sie wlaczy podswietlenie i LCD to pisk zaczyna byc mocny, wiec nie bardzo rozumiem czemu standby, ale slychac wyraznie co piszczy. Na 'wszelki' moge zmienic 15n/400V na nowe, tylko musze gdzies to kupic, czyli pewnie we wtorek rozbiore ten TV jeszcze raz, wymienie i poslucham.

    Aha - po wlaczeniu do sieci tez slychac pisk przez ok. 1.5s. Nie wydaje mi sie (ale reki uciac nie dam) zeby wtedy PFC chodzilo, to bardziej wyglada jakby pojemnosci ladowaly sie ze standby.
  • #4
    slawekjurek
    Level 13  
    Piszczy głośniej po włączeniu to trafko standby, ponieważ wzrasta prąd obciążenia w gałęzi +5Vst, nominalnie z 200mA w trybie OFF, do 0,9A w ON.
    Mam dokładnie to samo: wymieniłem wszystkie elektrolity, poprawiłem luty (zwłaszcza SMD), podmieniłem trafko z innego uszkodzonego zasilacza i... ciągle to samo.
    Dodam jeszcze, że pomiary oscyloskopem nie wykazały w zasadzie żadnych nieprawidłowości po stronie pierwotnej ani wtórnej trafka.
    Jakieś pomysły ?
  • #5
    Tomek4X
    Level 12  
    Wymień w ciemno kondensatory 15nF/400V dwie sztuki i pisk minie .....pewne!
    Tez to miałem i dostałem taka podpowiedź.:)
    pozdrawiam
  • #6
    slawekjurek
    Level 13  
    Poniekąd miałeś rację, z tym że wymieniłem kond. ceramiczny na 2 nodze układu ICE, tego sterownika st-bye.

    Co ciekawe, oryginalnie był tam 10nF (SMD 1206) i chyba był lekko uwalony, bo jak się w niego "puknęło", to czasem przetwornica zamierała na amen. Dałem tam najpierw 10nF, tak jak oryginalnie w dokumentacji i... lipa - dalej pisk okropniasty, tyle że "pukanie" już nie wyłączało przetwornicy.

    Noga 2 tego układu to nic innego jak "Feedback" przetwornicy, zauważyłem że przy 10 nF przebieg na niej jest okropnie poszarpany, wyglądało to jakby ta przetwornica się "samowzbudzała". Oczywiście to "poszarpanie" normalnie powinno być w pewnym wąskim zakresie, bo świadczy to o poprawnej regulacji, ale częstotliwość tego przebiegu w większości przetwornic jest w miarę stabilna.

    Konkludując: dopiero kondensator 100nF ustabilizował sytuację i na tyle obniżył częstotliwość przebiegu Fb, że pisk przestał być słyszalny (być może poszedł w kierunku infradźwięków).

    Nie wiem czy można to tak zostawić? Dodam jeszcze, że przetwornica chodzi poprawnie przy pełnym obciążeniu (używam jednak sztucznego obciążenia o charakterze rezystancyjnym, które zapewne różni się znacznie od rzeczywistego).
  • #7
    lewy12
    Level 13  
    Witam forumowiczów. Mam także taki zasilacz na warsztacie z identycznymi objawami i jak piszecie standardowa wymiana dwóch C po 15nF630V oraz wszystkich elektrolitów po stronie pierwotnej przetwornic tranzystorów FET czyli typowych zestawów naprawczych nic nie pomogła. Jutro zrobię to samo co mój przedmówca i zobaczymy czy będzie to kolejny patent na ten awaryjny i kłopotliwy zasilacz.
  • #8
    mirko17011974
    Level 1  
    mam telewizor Medion 20099 przetwornica moze nie piszczy ale pulsuje dajac tyki psyt psyt psyt niewiem co moze byc wymienilem juz nie ktore elemety ale gdzie sa te dwa kondesatory o ktorych piszecie 15nf na 400V to niewiem moze ktos podpowioe gdzie one sa .albo ma moze ktos schemat pozdrawiam