Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Głośniki basowe do Volvo V40

cuba1313 31 May 2009 21:13 6722 12
    cuba1313
    Level 16  
    Czy mógłby mi ktoś coś napisać na temat zainstalowania głośników basowych w aucie kombi w bagażniku, a dokładniej w boczkach. Mowa o głośnikach 25cm JBL, Pioneer około 200 Wat rms. Pomimo, że to kombi nie chcę montować skrzyni ani tuby. Posiadam wzmak Blau TH 280. Czy to by jakoś ładnie zagra. Pomóżcie
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Bzdura!
    1. Wątpię by przestrzeń boczków miała wystarczający litraż dla tych głośników.
    2. Ani tapicerka, ani blachy, które będą stanowić obudowę dla głośnika nie są wystarczająco sztywne.
    Wszystko będzie burczeć, pierdzieć, rezonować.
    cuba1313
    Level 16  
    Rozważam jeszcze jakiś głośnik 30cm, 300 Wat rms w jakiejś małej obudowie. Czy to wyjście byłoby lepsze od tych dwóch 25
    VVisnia
    Level 23  
    a jaki to samochód? wrzuć fotkę. Tak jak Błażej napisał - nie ma mowy o wkładaniu "tak po prostu". Ale widziałem kiedyś w kombiaczu ładną zabudowę bodajże przy nadkolu (mogę się mylić). Może masz w bagażniku jakąś przestrzeń, którą można idealnie wypełnić niewielką zabudową. Tylko, że to nie jest banalna robota - to nie sklecenie zwykłego sześcianu.

pozdrawiam

ps. 2x25 to wciąż 2x, czyli teoretycznie więcej miejsca potrzebuje niż 1x. A skoro twierdzisz, że nie chcesz zawalać miejsca, to chyba jeden głośnik. Ale jeden 25 też może Ci w zupełności wystarczyć. Zależy jaki. To też trzeba dobrać. I to nie według marki producenta.
    cuba1313
    Level 16  
    Dodam jeszcze, że jakaś mała skrzyneczka około 30\30\40 mogłaby spokojnie być. Może trochę przesadziłem z tym miejscem.
    Z góry wszystkim dziękuje
    wasylwek
    Zamów skrzynkę ja radzi mateusz i ...ciesz się basem.
    Korzystajac z okazji popytam, jak sprawuje się Volvo już od dłuższego czasu chodzi mi ten model po głowie, diesel oczywiście,warto brać?
    VVisnia
    Level 23  
    w takim razie w tych rozmiarach co podałeś bez problemu 25 cm sobie dobrze pogra, nawet 30cm. Pisz jaki budżet na ten głośnik, jaka muzyka i ktoś na forum coś sensownego doradzi.

A w bagażniku możesz wstawić obudowę z wyprofilowanym tyłem tak, by wykorzystać którąś z tych przestrzeni po bokach (pod warunkiem, że nie masz tam schowków do których zaglądasz codziennie) wtedy jeszcze bardziej zaoszczędzisz miejsce. Ale to koszta.

pozdrawiam
    powalla
    Moderator of CarAudio
    mateusz18092 wrote:
    http://essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,230,237&kid=237&pid=1637 zobacz w jakiej obudowie może już zagrać ten głośniczek i zastanów się nad zakupem takiego lub większego 25cm i zrobieniu zabudowy. A uwierz że gra naprawdę dobrze jak na głośnik za 240zł.

Mam złe wieści ... nie ma 1x4 ohm, a tylko 2x4 więc z ewentualnym napędem będą kłopoty (stabilny do 2 ohm na mostku). Z tego co wiem nie będzie już tych 1x4 ohm ale po szczegóły najlepiej napisać do ESSY.
    cuba1313
    Level 16  
    Kolego Sylwek, jeżeli chodzi o ten rodzaj auta V40 diesel to się troszeczkę przejechałem. Zakupiłem paliwka z poza stacji dystrybutorskiej i pompa paliwa siadła. Pompa jest Lukasa, made in GB. Silnik jest made in Renault. Zawieszenie od Carismy, czyli made in Japan. Na domiar tego wszystkiego au te auta wyszły z fabryki w Holandii. Jak widzisz nie ma nic wspólnego ze skandynawią. Mój model to 1.9 TD 90 KM. Podobno Francuzy palą mniej od Niemców. Jak bym tego nie powiedział. Lejąc paliwa pod korek i zrobiłem 70 km - trasa, 31 miasto, gdy pod dystrybutorem wlałem ponownie pod korek to liczydło mi pokazało 7 litrów. Zatem sam policz jaka jest ekonomika. Silnik mam bardzo bogaty, nie ma mowy o jakiś przepałach, jestem po 9000km przebiegu, nie bierze grama oleju. Jeżeli miałbym polecić V40 to chyba 2.0 16V + LPG.
    Podsumowując to jednak autko, które mi się podoba i pomimo tych różnych mankamentów nie zamierzam się go pozbyć. Ma też przecież kilka zalet.

A odnośnie tematu jaki poruszyłem to zamontuje jakąś małą skrzynkę i głośniczek 30 cm. Chciałbym się zamknąć w kosztach za głośnik do 300-400 zł. Składałem kiedyś trochę mebli także skrzynkę zrobię chyba sobie sam. Tylko nie wiem na jaki głośnik postawić, jakiej firmy, oczywiście taki, który wymaga małej obudowy.

Muza jaką słucham to raczej techno, disco.

lp
    koval1980
    Level 11  
    Witam!

Podłączę się pod temat,bo mam problem z subwooferem oryginalnym,charczy i jest to wina membrany biernej.Czy możliwym jest wstawienie w miejsce membrany i głośnika dwucewkowego dwóch nowych głośników 13cm bez wzmacniacza? Chciałbym wykorzystać fabryczne miejsce. Jeśli można to czy mogą być 2 głośniki jednocewkowe czy muszą być 2 dwucewkowe? Jeśli nie to jak poprawić jakość basu? Moje radio to Clarion CZ109EG. Kwota jaką chciałbym przeznaczyć to 300zł max.
    wasylwek
    769904226

Najtańsze co znalazłem.