Witam, zakupiłem manetkę do tempomatu bez okablowania. Z forum doczytałem, że nie jest to takie trudne aby samemu to zamontować, jednakże mam tylko tą manetkę i kostkę z uciętymi kablami niestety nie od manetki tempomatu ( chyba jak się nie mylę od sterownika centralnego zamka ale pasuje). Mam prośbę jeśli ktoś oczywiście posiada taką wiedzę i mógłby się ze mną podzielić jak ma wyglądać taka wiązka abym mógł ją samemu "stworzyć"? Widziałem zdjęcia ale niestety nie odzwierciedlają mi wszystkich kolorów i podłaczeń w owej kostce. Czy instalacja jest taka sama jak w Seacie czy Audi? Jeśli nie czy ma ktoś jakiś guide jak to zrobić? Mam instrukcję montażu w Golfie IV ale czy to to samo?
w 24h zalatwią ci części w ASO, a przynajmniej będziesz miał kolory i juz byś montował, a tak dalej szukasz. Masz VAG-a by aktywowac funkcje tempomatu i skasowac błędy po odpięciu poduszki, bo kierowncie trzeba zdjąc? A ty się martwisz dorobieniem kabelka który w zasadzie jest w zasięgu reki. Po drugie to temat dotyczy całego tempomatu a nie "jak zrobic kabel" do tempomatu
No i w tym momencie sie juz w ogóle zagubiłem nic nie przypomina mi kostek z tego opisu z forum. Moja sytuacja wyglada nastepująco:
Na podszybiu mam tylko kostki jak na zdjęciu
[/url
Czy jest ktoś w stanie powiedzie mi jak mam podłaczy kabelki do kostek żeby to działało?
Posiadam kostkę z przewodami sztuk 5 przy czym pin 4 i 7 są zmostkowane.
Dzięki ale to już mam . Zresztą chyba ogarnąłem na pierwszym zdjeciu jest kostka czarno fioletowa 10 pinowa T10e do niej należy podpiąc piny z kostki od manetki i jeden kabelek na +12,8 V pod bezpiecznik numer 5 . No i oczywiście demontaż kierownicy ( nie obeszło się bez Airbag Check ) ale i tak na VAGa jade to się skasuje )
Dzis byłem na VAGu tempomat śmiga. Generalnie jest to tak w przypadku Skody Octavii.
Dla tych co by chcieli sobie założyć a nie mają zadnego opisu bo tak de fakto na forum skody dużo się mówi ale nikt wprost nie opisuje.
Mamy kostkę manetki:
Oznaczone są na niej piny od 1 do dziesięciu. Abstrahując od kolorów kabli przy tych pinach należy je nawet samemu (jeśli ktoś nie ma wiązki oryginalnej tak jak ja) zrobić. należy od tego użyć wiązki kabli sztuk 5 o długości około 60 cm.
Jeśli już posiadamy kostkę ( pasuje od sterownika centralnego zamka VW Audi) wyprowadzamy kable odpowiednio i łączymy z kostką w podszybiu (kostka czarno fioletowa 10 Pinowa T10E):
Kostka manetka - kostka na poszybiuT10e - Kolor oryginalny
Pin 1 - wolny
Pin 2 - Pin 1 - niebieski
Pin 3 - Pin 2 - czerwono/żółty
Pin 4 i pin 7 łączymy razem ze sobą - Pin3 - czarno/biały
Pin 5 - Pin 9 - czerwono/szary(często biały)
Pin 6 - łączymy z bezpiecznikiem numer 5 (zasilanie)
Pin 8 - wolny
Pin 9 - wolny
Pin 10 - wolny
Jak widzimy do puszki na podszybiu dochodzą nam tylko 4 kable, jeden na zasilanie. Jeśli podłączymy to wszystko w całość następuje przyjemniejsza cześć instalacji podpięcie do VAGa i tu wchodzimy w opcje
01 (silnik)
następnie 02 ( sprawdzamy błędy jeśli podczas montażu manetki poduszka się zapaliła kasujemy błąd)
no i finalnie 11 login 11463
następnie 06 i exit
takowy tempomat zostanie wtedy aktywowany.
Teraz wystarczy tylko wykonać jazdę testową i używać.
Pozdrawiam w razie pytań proszę o maila, bądź telefon pomogę 666975615
Dane z VAG
VAG 038 906 018 GM
Component: 1,9I R4 EDC G000SG 2162
Shop# WSC 31480
Soft Coding 00002
W skrzynce pod wycieraczkami znalazlem Fioletowo/Czarna kostke -zawiera 10 kabli idacych do silnika
natomiast z kabiny sa tylko 2 piny! .. to po co te 10 kabli skoro nie lacza sie z zadnymi pinami?
Witam mam passata b5 99r. 1, 9tdi. Skrzynia automat. Problem mój polega na niedziałającym tempomacie, wcześniej działał normalnie od jakiegoś czasu wogóle nie działa sprawdzałem w vagcomie w blokach pomiarowych czujniki sprawne, przełącznik także dobry, nie mam pojęcia, co jeszcze mogę samemu zrobić
czy ktoś kto zna problem mógłby się wypowiedzieć???
Dodano po 1 [minuty]:
dodam jeszcze co sam sprawdziłem vag comem: sprawdziłem prędkość w bloku 006 i pokazuje z małą odchyłką, sprawdziłem logi statyczne:
1-włączam tempomat na manetce -żółte pole _000001
niebieskie pole 1
3-chamulec -żółte pole _010001
niebieskie pole 17
zielone pole _0_1_1
4-zapamiętywanie prędkości -żółte pole _000101
5-zwiększanie prędkości -żółte pole _001001
Temat był poruszany bardzo dawno, więc na pewno wszystkie tempomaty sa już uruchomione.
Ponieważ chciałbym w swojej skodzie octavii też uruchomic tempomat, proszę o pomoc w "ogarnięciu" tematu.
Po ściągnięciu kierownicy zdejmuję stary wyłącznik zespolony i zastępuję go nowym. Następnie wpinam do niego kostkę ze starego + nowa kostka do tempomatu ?
Czy interface VAG z A--eg-ro za 60 pln pozwoli mi uruchomić tempomat ?
Gdzie można kupić kostkę pasującą do tempomatu ?
Pytania mogą się wydać naiwne, jednak bardzo proszę o pomoc.
Mozesz wziasc ze starego kompa PC tam gdzie podpinasz USB.Owijasz tasma izolatka lub termokurczliwa rurka i po sprawie i nie za ....zł tylko pare groszy.Wiekszosc na alll tak maja sklecone wtyczki .
Pozdrawiam
Nie bede gdybał i wrozył z fusow,niesprawdzałem .Jesli ktos pomyli sie z rzedami wtyczek(w komputerze) to raczej tak,poniewaz w manetce łączysz poszczegolne kable.Elektronika w komputerze moze tego "nieprzezyc".Schematy opisane sa tak wyczerpujaco ze sredni" zjadacz chleba" poradzi sobie z spodlaczeniem tych kilku kabelkow.Niesłyszałem o takim przypadku
Witam, a Panowie jak jest podłączenie do Octavi I po lifcie z 2006r, ? bo na pewno tak jak pisze wyżej nie działa bo juz sprawdzałem i dziwne rzeczy się dzieją , np, światła świeciły cały czas, wycieraczki włączały się poprzez przekręcenie pokrętła od świateł...... a zrobione jest zgodnie ze schematem powyżej..